Politiikka

Kiisteltyä kikyä on toteutettu vaihtelevasti: Joillain työpaikoilla sitä ei sovellettu lainkaan, toisilla työajan pidennys vietiin suoraan vuorojärjestelmään

Niin hoitajat, opettajat kuin myyjätkin pyristelevät nyt irti palkattomista kiky-tunneista, joita on toteutettu hyvin vaihtelevin tavoin.

”Meillä kiky-tunnit eivät ole olleet mitään seinäkiipeilyä, vaan on tehty täyttä duunia”, puuskahti terveys- ja sosiaalialan ammattijärjestön Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen joulun alla tilaisuudessa, jossa tähyiltiin jo kohti kevään työ- ja virkaehtoneuvotteluita.

Rytkönen viittasi huomautuksellaan siihen, kuinka vaihtelevasti ”talkootöitä” on tehty.

Viime viikonloppuna syntyneessä teknologiateollisuuden noin 93 000:ta työntekijää koskevassa kahden vuoden työehtosopimuksessa ei kiky-tunteja enää ole.

Työntekijäpuoli pyrkii niistä eroon myös ensi viikolla alkavissa kunta-alan työehtosopimusneuvotteluissa ja viime viikolla alkaneissa palvelualojen neuvotteluissa.

Vuonna 2016 solmitun kilpailukykysopimuksen mukanaan tuoma 24 tunnin vuotuinen työajan pidennys koski periaatteessa valtaosaa palkansaajista, mutta sen toteutus on vaihdellut tuntuvasti.


Ulkopuolelle jäivät alun perin esimerkiksi rakennus-, elintarvike- ja kuljetusalat. Kaikilla muillakaan aloilla saati pienemmissä, esimerkiksi ohjelmistoalan yrityksissä lisätunteja ei ole otettu käyttöön ensinkään.

Joillakin työpaikoilla päivittäiseen työaikaan on lisätty kuusi minuuttia. Toisilla taas viikoittainen työaika on pidentynyt puoli tuntia, ja joiltakin ovat vähentyneet vapaapäivät.

Toteutustapojen ääripäissä ovatkin raaka työ ja koko kiky-tuntien ”unohtaminen”. Myös kaikkea siltä väliltä eli koulutusta, kuntoilua ja suunnittelua on ollut vaihtoehtoina.

Tilastokeskuksen työvoimakyselyn perusteella kiky-sopimuksen mukainen työajan lisäys olisi kohdistunut etenkin naisiin sekä sosiaali- ja terveydenhuollon ammatteihin.

Myös julkisessa hallinnossa viikkotyöaika nousi. Teollisuudessa, rakentamisessa sekä tukku- ja vähittäiskaupassa muutos on ollut pienempi.

Kyselyn mukaan säännöllinen viikkotyöaika kasvoi naisilla lähes puoli tuntia, kun miesten työajassa ei ole muutosta vuosien 2016 ja 2017 välillä.

Elinkeinokeinoelämän keskusliitto EK on torjunut tämän tulkinnan, sillä kyselyssä käsiteltiin vain säännöllistä työaikaa. Miesvaltaisilla aloilla työaikaa pidennettiin kokonaisilla päivillä tai esimerkiksi saldoja leikkaamalla, mikä ei näy säännöllisessä viikkotyöajassa.


Esimerkkejä kiky-tunneista eri aloilta:

Opettajien kiky-tunnit on tehty varsin vaihtelevin tavoin riippuen siitä, missä he ovat töissä. Esimerkiksi peruskoulussa ja lukiossa kiky-tunnit on käytetty lähinnä suunnitteluun ja muuhun opettajan työhön kuin itse opetukseen.

Syynä on opettajien työaikajärjestelmä, jossa palkka perustuu pitkälti pidettyihin opetustunteihin. Lisäopetustunnit olisivat laskeneet suhteellista ansiotasoa, sanoo neuvottelujohtaja Petri Lindroos Opetusalan ammattijärjestöstä OAJ:sta.

”Ristiriitaista palautetta on tullut siitä, jos suunnittelu- tai koulutustilaisuuksia on ollut lauantaisin tai koulupäivien jälkeen. Aina niissä ei ole opettajien mukaan käsitelty järkeviä asioita”, Lindroos sanoo.

”Ja vaikeaa opettajien on ollut myös ymmärtää, kuinka nämä tilaisuudet kohentavat Suomen kilpailukykyä”, Lindroos lisää.

Hoitajien ja ylipäänsä kuntien sosiaali- ja terveysalan työntekijöiden kiky-tunnit on tehty sataprosenttisesti eli ne on viety suoraan työaikajärjestelmiin ja työvuorosuunnitelmiin, kertoo neuvottelupäällikkö Riikka Rapinoja Tehystä.

”Esimerkiksi jaksotyössä kolmen viikon jaksoon on lisätty puolitoista tuntia”, Rapinoja ottaa esimerkin.

Kikyn myötä viikkotyöaika piteni puoli tuntia kaikissa Kunnallisen yleisen virka- ja työehtosopimuksen työaikamuodoissa. Vastaava pidennys tuli sote-alan yksityisen sektorin sopimuksiin.

Myyjien ja muiden yksityisellä palvelualalla työskentelevien kiky-tunnit on tehty vaihtelevasti.

Palvelualojen ammattiliiton Pamin mukaan kiky-tunnit on toteutettu viikon tai jakson työaikaa pidentämällä, vapaapäivien määrää vähentämällä tai molemmilla tavoilla, kertoo edunvalvontajohtaja Jaana Ylitalo.

Kaupan alalla sekä matkailu-, ravintola- ja vapaa-ajan alalla osa työajan pidennyksestä liitettiin vapaapäiviä määrittävään, uuteen vuosivapaajärjestelmään.


Toimistoalalla viikkotyöaika piteni 37,5:stä 38 tuntiin.

Esimerkiksi siivoojille, kiinteistönhoitajille ja hiihtokeskustyöntekijöille kiky-tunnit sovittiin paikallisesti sovittavaksi.

Kiky-tunteja on saatettu siivousalalla pidättää lomarahasta myös ilman sopimusta, vaikka niistä pitäisi neuvotella paikallisesti.

Apteekkialalla kiky-tunnit oli kirjattu työehtosopimuksen lisäpöytäkirjaan, jonka Pam irtisanoi viime syksynä päättymään vuoden lopussa.

Koneistajista ja muista teknologiateollisuuden työntekijöistä kaikkiaan yli 90 prosenttia oli työaikaa pidentävien järjestelyiden piirissä vuosina 2017–2019, kertoo Teknologiateollisuuden pääekonomisti Petteri Rautaporras.

Teollisuuden työntekijöillä on Rautaportaan mukaan ollut selvästi yleisin ratkaisu, jossa yhdistellään erilaisia tapoja pidentää työaikaa.

Poistettiin esimerkiksi yksi niin sanottu pekkaspäivä, tehtiin töitä yhtenä lauantaina sekä vähennettiin työaikasaldoista kahdeksan tuntia.

Harvinaisempaa oli pidentää työpäivän tai työviikon pituutta jollain säännöllisellä tavalla.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Fakta

Löysä kirjaus


 Kilpailukykysopimuksessa ei juuri ohjeistettu, miten työajan pidennys toteutetaan, vaan sopimuksen kirjaus oli yleisellä tasolla.

 ”Vuosittaista työaikaa pidennetään keskimäärin 24 tunnilla vuosittaista ansiotasoa muuttamatta. Muutos voidaan toteuttaa esimerkiksi kokonaisina päivinä. Muutos tulee voimaan 1.1.2017, elleivät osapuolet sovi muusta ajankohdasta. Työajan pidentämisen tarkemmasta toteuttamistavasta sovitaan sopimusalakohtaisesti työ- ja virkaehtosopimusosapuolten kesken.”

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kalliosta löytyi kranaatti kadulta

  2. 2

   Ratkeaako ihmiskunnan kohtalo suomalaisilla keksinnöillä? Suomessa kehitetään nyt laitteita, joissa voi olla avain ilmaston kohtalon­kysymykseen

   Tilaajille
  3. 3

   Katri Kulmunin ihastuttava brittienglanti loksautti leuat somessa – kysyimme kielentutkijoilta, olisiko hän ylä- vai alaluokkainen britti

  4. 4

   Ostarille asennettiin tarkkaan harkittu terävä metallilevy, jotta häiriökäyttäytyjät eivät notkuisi Munkkivuoren kaupoilla

  5. 5

   Kun isä kuoli, Eero Huovinen sai käsiinsä valtavan kasan kirjeitä, joista paljastui totuus äidistä – Huovinen itki, kun hän avasi niistä ensimmäiset

   Tilaajille
  6. 6

   Tutkimus: Oikomishoidon potilaat huijasivat lääkäreitä Espoossa – Jatkossa seuraamukset voivat olla kovia

   Tilaajille
  7. 7

   Kampissa kaupataan niin pientä asuntoa, ettei sellaisia saa Helsinkiin enää edes rakentaa

  8. 8

   Suomen vauvamäärä sukelsi 1800-luvun nälkä­vuosien tasolle – grafiikat näyttävät, kuinka suomalaisten hedelmällisyys on vajonnut historiallisen matalaksi

  9. 9

   Keskelle katua tuli tolppa ja liikenteenjakaja rakennettiin vinoon – valtuutettu vaatii selityksiä Espoon katutöiden kummallisuuksista

  10. 10

   On musertavaa, että joukkueemme nimi yhdistyy nyt julkisesti kaikkeen tähän, kirjoittavat Team Uniquen entiset luistelijat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kampissa kaupataan niin pientä asuntoa, ettei sellaisia saa Helsinkiin enää edes rakentaa

  2. 2

   Ratkeaako ihmiskunnan kohtalo suomalaisilla keksinnöillä? Suomessa kehitetään nyt laitteita, joissa voi olla avain ilmaston kohtalon­kysymykseen

   Tilaajille
  3. 3

   Moni hinkkaa elämän pieniä yksityiskohtia täydellisiksi – Heiltä jää huomaamatta, missä aito hyvinvointi piilee

  4. 4

   Kysely hybridien omistajille paljasti hämmästyttäviä lukemia – Nyt ei tarvitse enää pohtia, ajavatko hybridiautoilijat sähköllä vai bensalla

  5. 5

   Älä katso tätä yhdessä perheesi kanssa – Hehkutettu nuortensarja Sex Education näyttää loputtomasti seksiä, ja siitä voi oikeasti oppia paljon

   Tilaajille
  6. 6

   Kun isä kuoli, Eero Huovinen sai käsiinsä valtavan kasan kirjeitä, joista paljastui totuus äidistä – Huovinen itki, kun hän avasi niistä ensimmäiset

   Tilaajille
  7. 7

   ”Nacci” Tranbergia ja Helvetin enkeleiden johtohahmoa koskeva huumevyyhti laajenee: Nyt syytettynä myös maajoukkuetason kilpapurjehtija

  8. 8

   Puistonpenkin käsinojalla on salakavala tarkoitus: Kuvat näyttävät, kuinka maailman metropolit on suunniteltu kodittomille mahdottomiksi paikoiksi elää

  9. 9

   Tutkimus: Oikomishoidon potilaat huijasivat lääkäreitä Espoossa – Jatkossa seuraamukset voivat olla kovia

   Tilaajille
  10. 10

   Taitoluisteluliitolta vuoden kilpailukiellon saanut valmentaja Mirjami Penttinen ei tyydy saamaansa tuomioon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  2. 2

   Perinteinen kaurapuuro on kehno aamupala – ravitsemusterapeutti kehitti ravintoarvoiltaan ”täydellisen puuron”

   Tilaajille
  3. 3

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  4. 4

   Hyllytetty luisteluvalmentaja Mirjami Penttinen pyysi vanhempia allekirjoittamaan tukiadressin itselleen – HS:n haastattelussa hän kiistää lähes kaiken

  5. 5

   Italialaisen neurokirurgin näkemys F1-legenda Michael Schumacherin tilasta: ”Hän on täysin eri henkilö”

  6. 6

   Kampissa kaupataan niin pientä asuntoa, ettei sellaisia saa Helsinkiin enää edes rakentaa

  7. 7

   Lapsisotilas Rajkumar Sabanadesan sai Suomesta turva­paikan, perusti perheen ja eteni urallaan – ja nyt hänellä on teräviä havaintoja suomalaisista

   Tilaajille
  8. 8

   Katin mies ei tiedä, mitä kouluja heidän lapsensa käyvät – Tyhjän liiton ainoa liima on raha

   Tilaajille
  9. 9

   ”He ovat hyvin ovelia” – Tässä on Isisin viimeinen tukikohta

   Tilaajille
  10. 10

   Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

  11. Näytä lisää