Politiikka

Kiky-kiista uhkaa halvaannuttaa Suomen paperi- ja kemian­teollisuutta – ”Olemme täysin tyrmistyneitä”, sanoo työnantajien työmarkkina­johtaja

Lakkoihin menisi yhteensä 23 000 työntekijää.

Sellu-, paperi- ja kartonkiteollisuuden ja kemianteollisuuden työntekijät uhkaavat työnantajia laajoilla työtaisteluilla, jotka alkavat 27. tammikuuta.

Paperipuolella lakot kestäisivät ennätykselliset kaksi viikkoa. Ne koskisivat 67:ää työpaikkaa eli käytännössä koko Suomen kemiallista metsäteollisuutta ja niihin osallistuisivat 9 000 Paperiliiton jäsentä.

”Kyse on nimenomaan päänavauksesta 24 tunnin kiistaan. Se pitää saada ratkaistua”, Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhala kertoo HS:lle.

Näistä niin sanottujen kiky-tuntien poistumisesta sovittiin jo palkkaneuvottelujen päänavauksena pidetyssä teknologiateollisuuden sopimuksessa.

”Sen kautta toistasataatuhatta työntekijää poistui, ja kun osalla niitä ei ole ollut ollenkaan, sitä on mahdoton myydä omillekaan”, Vanhala sanoo.

Hänen mukaan lakonuhilla on tarkoitus vauhdittaa neuvotteluja.

”Painetta pitää saada pönttöön, muuten tämä ei oikene. Kentän palaute on se, että tämä pitää hoitaa.”

Vanhala sanoo, ettei hänen muistaakseen paperiteollisuuden historiassa ole ollut näin pitkää lakkoa. ”Meillä on ollut yksi lakkovuorokausi kymmeneen vuoteen.”

Kemianteollisuuden työntekijät ilmoittivat nekin sunnuntaina samalla kellonlyömällä kello 13 omista työtaistelu-uhistaan.

Siinä lakon piirissä olisi 14 000 työntekijää, ja kohdeyrityksinä olisivat suurimmat kemianteollisuuden yritykset kuten Neste. Mukana on myös mekaanisen metsäteollisuuden yrityksiä.

Työtaistelutoimenpiteet koskisivat myös samojen yritysten huoltoa ja kunnossapitoa. Ylityökiellon piirissä on 35 000 työntekijää.

Niin ikään ammattiliitto Pro ilmoitti sunnuntaina kahden viikon työnseisauksesta lukuisilla aloilla.

Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto myöntää, että Paperiliitto ja Teollisuusliitto ovat miettineet työtaistelu-uhkiaan koordinoidusti, koska vastapuolena on sama kumppani eli mekaaninen metsäteollisuus.

Työntekijäliittoja hiertää se, että neuvotteluja ei ole saatu kunnolla edes käyntiin, vaikka vanhat työehtosopimukset umpeutuivat marraskuussa.

Koska Teknologiateollisuuden kanssa saatiin päänavaussopimus aikaiseksi, ja sen jälkeen samantyyppinen sopimus solmittiin auto- ja korjausalalla sekä pelti- ja eristyspuolella, Teollisuusliitto peräänkuuluttaa nyt vastaavan tyyppisiä sopimuksia muille aloille.

Näissä solmituissa sopimuksissa on kuitenkin se työnantajan kannalta ratkaiseva ero, että kiky-tunneista sovittiin erillisellä pöytäkirjalla eikä 24 tunnin lisäystä kirjattu työehtosopimuksiin.

”24 tunnin palkatonta työtä voi silti verrata, vaikka se on teknisesti kirjattu pöytäkirjoihin eri tavalla”, Aalto sanoo.

”Meidän näkökulmastamme arviolta kaksi kolmasosaa jäsenistä on jo ilman tätä pidennystä. Tässä näkökulmasta omille on vaikea selittää, että joihinkin aloihin sopii talkootyö, joka jää.”

Metsäteollisuuden työmarkkinajohtaja Jyrki Hollmén katsoo asiaa täysin päinvastaisesta näkökulmasta.

Hänen mukaansa työnantajalla ei ole mitään kynnyskysymyksiä palkkaneuvotteluihin lähdettäessä, koska Metsäteollisuus haluaa vain pitää kiinni vanhasta työehtosopimukseen kirjatusta kolmen päivän työajan pidennyksestä.

”Kannattaa muistaa, että vastapuoli on asettanut työehtosopimuksen purkamisen kynnyskysymykseksi, eli tältä osin tilanne on päinvastainen kuin ay-liike antaa ymmärtää.”

Hollménin mielestä tässä taloustilanteessa ja -suhdanteessa lakko olisi ”taloudellinen katastrofi ja omaan jalkaan ampumista”.

Teollisuusliiton argumentit siitä, että työväkeä on vaikea saada nielemään kiky-tunnit, koska kaksi kolmasosaa Teollisuusliiton jäsenistä on niiden ulkopuolella, eivät nekään saa Hollménilta ymmärrystä.

”Me olemme sopineet asiasta Puuliiton kanssa. Eivät he voi ketkutella itseään ulos järjestöpoliittisesta ongelmasta, jonka ovat itse luoneet.”

Toisin sanoen sillä perusteella, että ay-liitot yhdistyvät sopimuksen teon jälkeen osaksi suurempia kokonaisuuksia, ei voi vaatia itselleen sovittua suurempia etuuksia, Hollmén sanoo.

Hän muistuttaa, että paperipuolen työntekijöiden vuosityöaika on jo nyt lyhyempi kuin mikä se teknologiateollisuuden päänavaussopimuksessa työntekijöillä kiky-tuntien poistamisen jälkeenkin.

Metsäteollisuuden laskelmien mukaan Suomen paperiteollisuudessa vuorotyötä tekevän vuosityöaika jää arviolta 26 tuntia lyhyemmäksi kuin Ruotsissa ja lähes sata tuntia lyhyemmäksi kuin Saksassa.

Silti vuosiansiot nousevat Suomessa 60 000 euroon, ainakin 30 prosenttia korkeammalle kuin Ruotsissa ja Saksassa vastaavissa tehtävissä, Metsäteollisuus kertoo tiedotteessaan.

”Olemme täysin tyrmistyneitä”, kuvaa Kemianteollisuuden työmarkkinajohtaja Minna Etu-Seppälä kemianalan työnantajaleirin tunnelmia. ”Tämä on täysin suhteetonta.”

Hänen mukaansa Teollisuusliiton ja Pron lakonuhat koskevat yhteensä noin 12–13 000 työntekijää.

Jos lakko tulee, kemianteollisuuden yritysten toimintojen keskeytyminen voi vaikuttaa muun muassa lääketeollisuuteen, terveydenhuoltoon, liikenteeseen, lämmitykseen, Etu-Seppälä listaa.

Joulukuussa pidetyssä kolmen päivän selvästi pienemmässä lakossa lakon kohteena olevat yritykset laskivat tuon lakon tappioiden olevan yhteensä 160 miljoonaa euroa.

”Meistä tämä vaikuttaa ideologiselta. [Kiky-päivien] takia ollaan valmiita riskeeraamaan aika paljon muun muassa alan työpaikkoja.”

Etu-Seppälän mukaan työnantajat ovat ”päivästä yksi” lähtien korostaneet sitä, kuinka tärkeitä kiky-tunnit ovat yrityksille, koska niiden avulla on saatu lisää työaikaa tehtailla ja pystytty taklaamaan erilaisia tuotannon pullonkauloja.

Hänen mukaansa kemian työnantajien lähtökohta palkkaneuvotteluihin on varsin selvä. Palkankorotuksissa enimmäistaso on teknologiateollisuuden prosenttikorotukset, mutta kiky-tunneista ei olla valmiita maksamaan senttiäkään.

”Eivät nekään [työntekijäpuoli] maksa siitä, että lomaraha säilyy tessissä”, Etu-Seppälä painottaa työehtosopimukseen kirjatuttujen ehtojen pysyvyyttä.

Hän ihmettelee sitäkin, että työntekijät eivät tähän mennessä ole vielä esittäneet Kemianteollisuudelle palkankorotusvaatimusta, vaikka työehtosopimus päättyi marraskuussa.

”Lakkoon mennään jo toista kertaa ilman, että palkankorotuksista on puhuttu sanaakaan.”

Teollisuusliiton Riku Aalto kertoo, että liiton tavoitteena on saada jäsenilleen samantasoiset palkkaratkaisut kuin teknologiateollisuuden sopimuksessakin.

”Ei me tässä kuuta taivaalta haluta, vaan samanvertaista kuin muissakin.”

Aalto kritisoi työnantajapuolta siitä, että se on pitkään ajanut sitä, että työehtosopimusten linja tulisi ratkaista vientivetoisten alojen työehtoratkaisulla.

”Kun tämä sopii työnantajalle, niin se käy, mutta muuten ei näytä olevan mahdollista. Yritämme omalta puoleltamme puolustaa sen päänavaajaroolia”, Aalto sanoo.

Aalto varoittaa siitä, että lakkojen vaikutukset voivat olla suuret. Esimerkiksi polttoaineen jakelu uhkaa vaarantua.

”Aika raskaaseen toimenpiteeseen lähtevät”, Metsäteollisuuden Hollmén sanoo.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Deittisovellukset tietävät käyttäjistään kaiken, ja näitä tietoja janoavat vaaralliset ihmiset – HS:n selvitys paljastaa, että massiiviseen tiedonkeruuseen liittyy suuria uhkia

   Tilaajille
  2. 2

   Rap-artisti Pyhimys ratkaisi matematiikan tehtävän tavalla, joka sai opettajan hämmästymään – Siitä alkoi polku, joka olisi voinut johtaa aivan toisenlaiseen elämään

   Tilaajille
  3. 3

   Kolmevuotias poika lähestyi ”neron lukemia” älykkyystestissä, pääsi Mensan jäseneksi Britanniassa

  4. 4

   Ivalon tautiepäilyt eivät ole koronavirusta

  5. 5

   Saamelaiset voittivat Ruotsin valtion korkeimmassa oikeudessa – Tutkija: Sopii ennakkotapaukseksi myös Suomessa

  6. 6

   Luistelututkinnan todistaja kertoo HS:lle, mitä kuulemisissa tapahtui: Mirjami Penttisen ”kohtaaminen silmästä silmään oli raskasta”

  7. 7

   Suomalaisen urheiluvalmennuksen legenda Kalevi Tuominen on kuollut

  8. 8

   Keskiolut on poistunut keskuudestamme kaikessa hiljaisuudessa, sanoo tutkija – Oispa kaljaa -näyttelyssä voi jättää sille muistokirjoituksen

  9. 9

   Aurinko paahtoi Hakaniemessä olevan talon seinään edesmenneelle yritykselle haamumainoksen

  10. 10

   The Wolf of Wall Street -elokuvassa esitetty pörssimeklari vaatii tuottajilta 300 miljoonan dollarin korvauksia – Kokee tulleensa huijatuksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Rap-artisti Pyhimys ratkaisi matematiikan tehtävän tavalla, joka sai opettajan hämmästymään – Siitä alkoi polku, joka olisi voinut johtaa aivan toisenlaiseen elämään

   Tilaajille
  2. 2

   Deittisovellukset tietävät käyttäjistään kaiken, ja näitä tietoja janoavat vaaralliset ihmiset – HS:n selvitys paljastaa, että massiiviseen tiedonkeruuseen liittyy suuria uhkia

   Tilaajille
  3. 3

   Katri Kulmunin ihastuttava brittienglanti loksautti leuat somessa – kysyimme kielentutkijoilta, olisiko hän ylä- vai alaluokkainen britti

  4. 4

   Suomi putoaa muiden Pohjois­maiden kelkasta syntyvyydessä, eikä selitys löydy perinteisistä syistä: ”Jokin on menossa väärään suuntaan”, sanoo ruotsalais­professori

  5. 5

   Kummitus ajoi siivoojan ulos: Helsingin ja Vantaan rajalla on tehdas, jossa kukaan ei halua olla öisin töissä

  6. 6

   Matkailupomo Kalevi Keihänen näki enemmän suomalaista örveltämistä kuin ehkä kukaan muu – Konkurssin jälkeen hän haukkui sekä miesten viinapään että naisten seksimoraalin

   Tilaajille
  7. 7

   Aurinko paahtoi Hakaniemessä olevan talon seinään edesmenneelle yritykselle haamumainoksen

  8. 8

   Kun isä kuoli, Eero Huovinen sai käsiinsä valtavan kasan kirjeitä, joista paljastui totuus äidistä – Huovinen itki, kun hän avasi niistä ensimmäiset

   Tilaajille
  9. 9

   Luistelututkinnan todistaja kertoo HS:lle, mitä kuulemisissa tapahtui: Mirjami Penttisen ”kohtaaminen silmästä silmään oli raskasta”

  10. 10

   Ratkeaako ihmiskunnan kohtalo suomalaisilla keksinnöillä? Suomessa kehitetään nyt laitteita, joissa voi olla avain ilmaston kohtalon­kysymykseen

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  2. 2

   Perinteinen kaurapuuro on kehno aamupala – ravitsemusterapeutti kehitti ravintoarvoiltaan ”täydellisen puuron”

   Tilaajille
  3. 3

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  4. 4

   Kampissa kaupataan niin pientä asuntoa, ettei sellaisia saa Helsinkiin enää edes rakentaa

  5. 5

   Hyllytetty luisteluvalmentaja Mirjami Penttinen pyysi vanhempia allekirjoittamaan tukiadressin itselleen – HS:n haastattelussa hän kiistää lähes kaiken

  6. 6

   Ratkeaako ihmiskunnan kohtalo suomalaisilla keksinnöillä? Suomessa kehitetään nyt laitteita, joissa voi olla avain ilmaston kohtalon­kysymykseen

   Tilaajille
  7. 7

   Katri Kulmunin ihastuttava brittienglanti loksautti leuat somessa – kysyimme kielentutkijoilta, olisiko hän ylä- vai alaluokkainen britti

  8. 8

   Italialaisen neurokirurgin näkemys F1-legenda Michael Schumacherin tilasta: ”Hän on täysin eri henkilö”

  9. 9

   Lapsisotilas Rajkumar Sabanadesan sai Suomesta turva­paikan, perusti perheen ja eteni urallaan – ja nyt hänellä on teräviä havaintoja suomalaisista

   Tilaajille
  10. 10

   Kun isä kuoli, Eero Huovinen sai käsiinsä valtavan kasan kirjeitä, joista paljastui totuus äidistä – Huovinen itki, kun hän avasi niistä ensimmäiset

   Tilaajille
  11. Näytä lisää