Politiikka

Kiky-tuntien purku vaatisi kuntiin yli 5 000 uutta työntekijää, sanoo työnantaja

Neuvottelut kunta-alan yli 420 000 palkansaajan uusista työehtosopimuksista alkavat tiistaina. Nykyiset sopimukset ovat voimassa maaliskuun loppuun asti.

Sairaanhoitaja ja diakonissa Helena Kivistö ei ollut ehtinyt lukea maanantaina uutista siitä, että KT Kuntatyönantajat tyrmää ammattiliitto Tehyn ja Superin palkankorotusvaatimukset.

Hän ei ollut ehtinyt käydä työvuorollaan edes vessassa.

”Olen tullut seitsemältä töihin, en käynyt aamukahvilla, en lounaalla enkä yhdelläkään tauolla, ja nyt olen ollut jo tunnin ylitöissä”, Kivistö sanoi työpaikallaan Turun yliopistollisen keskussairaalan sydänosastolla.

Muun muassa hoitajien palkoista ja työajoista kiistellään nyt. Neuvottelut uusista kunta-alan työ- ja virkaehtosopimuksista käynnistyvät tänään tiis­taina.

”Jos työaika taas lyhenisi, ­kuntiin ja kuntayhtymiin pitäisi palkata yli 5 000 henkilöä lisää. Se pahentaisi entisestään työ­voimapulaa”, sanoo KT:n työmarkkinajohtaja Markku Jalonen.

Kunta-alan sopimusten piirissä on yli 420 000 palkansaajaa. Heidän nykyiset sopimuksensa päättyvät maaliskuun lopussa, joten mahdollisia mielenilmauksia voi olla näköpiirissä huhtikuun alussa. Sitä ennen neuvotellaan, mutta kunnissa ja kuntayhtymissä erimielisyys työajasta eli kiky-tunneista ja palkankorotuksista on vielä suurempi kuin juuri uusia lakonuhkia saaneessa teollisuudessa.

Hoitajien ja opettajien palkansaajajärjestöt haluavat päästä eroon kilpailukykysopimuksen mukanaan tuomista 24 palkattomasta lisätunnista vuodessa.

Sosiaali- ja terveysalan sekä opetusalan palkkoihin halutaan myös korotuksia, jota ylittävät niin sanotun yleisen linjan.

Esimerkiksi hoitoalan järjestöt Tehy ja Super ovat vaatineet, että heidän palkkojensa korotuksen tulisi olla 1,8 prosenttiyksikköä suurempi kuin niin sanotun yleisen linjan korotuksen, joka Teollisuusliiton ja Teknologia­teollisuuden sopimuksessa on 3,3 prosenttia kahdeksi vuo­deksi.

Sairaanhoitaja Helena Kivistö pitää vaatimusta perusteltuna.

”Teemme tuottavaa työtä, joka näkyy siinä, että potilaat voivat hyvin eivätkä tarvitse pitkä­aikaisia sairaalapaikkoja.”

Kunta-alan sopimukset kos­kevat myös esimerkiksi lääkä­reitä, palo- ja pelastustoimen henkilöstöä sekä kiinteistön­hoitajia.

Kunta-alan työmarkkinajohtajan Jalosen pääviesti on tuttu ­entuudestaan: rahaa ”ylimääräisiin” palkankorotuksiin ei kunnilla ole, eikä nykyisten työehtosopimusten sisältämistä 24 vuotuisesta kiky-tunnista ole varaa luopua.

Kunta-alalla kiky-tunnit ovat itse sopimuksissa, eivät lisä­pöytäkirjoissa, kuten esimerkiksi teknologiasopimuksessa oli.

Vuosittainen kunta-alan työ­aika on Jalosen mukaan jo nyt ­lyhyempi kuin muilla toimialoilla muun muassa pidempien vuosilomaetuuksien vuoksi. Keskimääräisen loman pituus on kunta-alalla Jalosen mukaan nyt yhteensä 7,5 viikkoa.

KT:n mukaan kunta-alaa rasittaa myös se, että kuntatyönantajien eläkemaksu on neljä prosenttiyksikköä yksityisten työnantajien eläkemaksua suurempi. Se merkitsee yksityisiin työn­antajiin verrattuna 737 miljoonan euron lisälaskua kuntatyön­antajille.

Teknologiateollisuuden ja Teollisuusliiton tammikuun alussa aikaansaama neuvotteluratkaisu on sopimuskierroksen päänavaus.

Kunta-alalle sovellettuna teknologiateollisuuden yhteensä 3,3 prosentin korotukset pariksi vuodeksi tuova sopimus tarkoittaisi laskennallisesti noin 700 miljoonan euron lisäkuluja, KT on laskenut.

Teknologiateollisuuden ja Teollisuusliiton uudessa sopimuksessa ei ole kiky-tunteja. Kuntatyönantaja on laskenut, että kunta-alalla kiky-tuntien kustannusvaikutus on 1,3 prosenttia eli noin 275 miljoonaa euroa.

Kaikkiaan työvoimakustannukset kunta-alalla ovat yli 20 miljardia euroa vuodessa. Jo aiemmin KT on laskenut, että pelkästään hoitajien vaatima yleisen linjan 1,8 prosenttiyksikön ylitys maksaisi 800 miljoonaa euroa vuodessa. Se mer­kitsisi vajaan prosenttiyksikön korotusta kunnallisveroon.

KT perustelee tiukkaa linjaansa kuntatalouden historiallisen heikolla taloustilanteella, josta kertovat muun muassa viimeaikaiset poikkeuksellisen laajat yt-neuvottelut. Niitä oli KT:n mukaan viime vuonna jo noin 70 kuntatyönantajalla.

Lisäksi KT haluaisi jatkaa ­paikallista sopimista. Jo nyt palkankorotuksia on KT:n mukaan paikallisesti kohdennettu muita enemmän muun muassa sosiaali- ja terveydenhuollon sekä varhaiskasvatuksen henkilöstöön työvoiman kysynnän tarpeiden mukaan.

Jalonen torjuu hoitajien vaa­timan oman sote-alan työehto­sopimuksen, sillä kunta-alan ­nykyinen sopimusjärjestelmä on joustava: se mahdollistaa eri ammattiryhmien erityispiirteiden huomioinnin, eikä uusille alakohtaisille sopimuksille ole tarvetta.

Työntekijöitä ja viranhaltijoita neuvotteluissa edustavat kun­ta-alan pääsopijajärjestöt: Julkisen alan unioni (Jau), Kunta-alan koulutettu hoitohenkilöstö (Koho) ja Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö (Juko).

Jukon sopimien työehtojen piirissä on yli 600 000 julkisen sektorin ja vahvasti julkisrahoitteisten alojen palkansaajaa.

Juko muistutti maanantain tiedotteessaan, että sekin haluaa ­irti palkattomista kiky-tunneista tai vaihtoehtoisesti kunnon korvauksen työajan pidennyksestä.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Fakta

Viisi sopimusta kunta-alalla


 Kunta-alan sopimuksia on viisi, joista suurimman (KVTES) piirissä on 310 000 palkansaajaa. He ovat sairaan- ja lähihoitajia, lastenhoitajia, lastentarhanopettajia, sosiaalialan ohjaajia, koulunkäyntiavustajia ja -ohjaajia sekä perhepäivähoitajia.

 Opetushenkilöstön virka- ja työehtosopimus (OVTES) koskee 62 000:ta opettajaa. Heidän työpaikkansa ovat muiden muassa peruskouluissa, lukioissa, ammatillisissa oppilaitoksissa sekä kansalais- ja työväenopistoissa.

 Kunnallisen lääkärien virkaehtosopimuksen (LS) piirissä on 17 000 lääkäriä. Valtaosa heistä työskentelee sairaaloissa tai terveyskeskuksissa. Sopimuksen piirissä ovat myös kunta-alan hammaslääkärit ja eläinlääkärit.

 Kunnallisen teknisen henkilöstön virka- ja työehtosopimuksen ( TS) piirissä on 23 000 palkansaajaa. Suurin ammattiryhmä on palo- ja pelastustoimen henkilöstö. Muita ammattiryhmiä ovat muun muassa kiinteistönhoitajat, rakennusmestarit ja insinöörit.

 Kunnallisen tuntipalkkaisen henkilöstön työehtosopimus (TTES) koskee 8 000:ta palkansaajaa. Tuntipalkkaa käytetään kausiluonteisissa työtehtävissä, kuten katujen kunnossapitotöissä.

 Lisäksi kunta-alalla on työehtosopimus näyttelijöille ja virka- ja työehtosopimus muusikoille. Näiden kahden sopimuksen piirissä on yhteensä alle tuhat palkansaajaa.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   844 000 suomalaista harkitsee ”vakavasti” maalle muuttamista. Älkää muuttako

  2. 2

   Suomen myydyin punaviini vaihtui vuosien jälkeen – Sen hyvä hinta-laatusuhde yllätti asiantuntijankin

  3. 3

   Isisin uuden johtajan oikea henkilöllisyys selvisi: ”Professorilla” on yliopisto­tutkinto ja järjestön johto­hahmoksi harvinainen tausta, kertoo The Guardian

  4. 4

   ”He ovat hyvin ovelia” – Tässä on Isisin viimeinen tukikohta

   Tilaajille
  5. 5

   Osalla ihmisistä lihakset eivät kasva kuntosalilla, osalla ne kasvavat hämmästyttävän hyvin: ”On vain yksi keino selvittää, mihin ryhmään itse kuuluu”, sanoo asiantuntija

   Tilaajille
  6. 6

   Radiojuontaja joutuu ottamaan Pukki-tatuoinnin takapuoleensa, löysi kuitenkin lupauksestaan porsaanreiän

  7. 7

   Lähtöisin lepakoista ja lähellä sarsia: Tällainen on Kiinassa leviävä koronavirus

  8. 8

   Suosituimpien lihankorvikkeiden terveellisyydessä on isoja eroja – Ravitsemusterapeutti kertoo, mihin kannattaa kiinnittää huomiota

   Tilaajille
  9. 9

   Vähentääkö biopolttoaineen tankkaaminen liikenteen päästöjä? Kannattaako bensa-auto ajaa loppuun? HS etsi vastaukset kysymyksiin autoilun ilmasto­vaikutuksista

  10. 10

   Suomi mainittu! Pääministeri Sanna Marin haastateltiin Time-lehteen, jossa halusi poseerata kuin miehet – kiinnitti huomiota tapaan kuvata naisia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Italialaisen neurokirurgin näkemys F1-legenda Michael Schumacherin tilasta: ”Hän on täysin eri henkilö”

  2. 2

   Perinteinen kaurapuuro on kehno aamupala – ravitsemusterapeutti kehitti ravintoarvoiltaan ”täydellisen puuron”

   Tilaajille
  3. 3

   Suomi mainittu! Pääministeri Sanna Marin haastateltiin Time-lehteen, jossa halusi poseerata kuin miehet – kiinnitti huomiota tapaan kuvata naisia

  4. 4

   ”He ovat hyvin ovelia” – Tässä on Isisin viimeinen tukikohta

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinkiläisseura vapautti Team Uniquen muodostelmaluistelun päävalmentajan tehtävistään toistaiseksi: ”Olemme järkyttyneitä”

  6. 6

   Verkossa yllytetään tekemään lastensuojelu­ilmoituksia rasismin vastustajasta – tämä perättömästä ilmoituksesta seuraa

  7. 7

   Auto teki hätäjarrutuksen Tomi Lamminperän 3-vuotiaan pojan eteen: Nyt isä vaatii kävelyteillä kaahailtavaa ”rallia” kuriin Martinlaaksossa

  8. 8

   The New York Times nimesi poikkeuksellisesti kaksi suosikkiaan Yhdysvaltain presidentiksi, ja tällä kertaa lehden valinnalla voi olla tavallista suurempi merkitys

  9. 9

   Vähentääkö biopolttoaineen tankkaaminen liikenteen päästöjä? Kannattaako bensa-auto ajaa loppuun? HS etsi vastaukset kysymyksiin autoilun ilmasto­vaikutuksista

  10. 10

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  2. 2

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  3. 3

   Perinteinen kaurapuuro on kehno aamupala – ravitsemusterapeutti kehitti ravintoarvoiltaan ”täydellisen puuron”

   Tilaajille
  4. 4

   Italialaisen neurokirurgin näkemys F1-legenda Michael Schumacherin tilasta: ”Hän on täysin eri henkilö”

  5. 5

   Töölöön valmistui pari vuotta sitten 30 000 neliön pysäköinti­luolasto, mutta nyt se seisoo tyhjänä

  6. 6

   Lapsisotilas Rajkumar Sabanadesan sai Suomesta turva­paikan, perusti perheen ja eteni urallaan – ja nyt hänellä on teräviä havaintoja suomalaisista

   Tilaajille
  7. 7

   Katin mies ei tiedä, mitä kouluja heidän lapsensa käyvät – Tyhjän liiton ainoa liima on raha

   Tilaajille
  8. 8

   Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

  9. 9

   Laiskuutta ei ole olemassakaan, sanoo amerikkalaisprofessori – Suomalaispsykologi on samaa mieltä ja listaa todelliset syyt laiskuuden takana

   Tilaajille
  10. 10

   Lentoemännän peukkumerkki bussinkuljettajalle johti yli kolmen metrin pudotukseen – näin Helsinki-Vantaan onnettomuus tapahtui

  11. Näytä lisää