Politiikka

Ulkoministeri Haavisto tiistaina perustuslaki­valiokunnan tenttiin al-Hol-toimistaan

Valiokunta selvittää muun muassa, onko Haavisto painostanut virkamiehiä tekemään lainvastaisia päätöksiä.

Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr) toimintaa selvittävän ministerivastuuasian käsittely jatkuu eduskunnassa tiistaina.

Kymmenen opposition kansanedustajaa jätti joulukuussa muistutuksen, jossa pyydetään perustuslakivaliokuntaa tutkimaan Haaviston toimien laillisuus al-Holin leirillä olevien suomalaisten kotiuttamista koskevassa asiassa.

Lain mukaan ministeriä vastaan voidaan nostaa syyte, jos tämä on tehtävässään olennaisesti rikkonut siihen kuuluvia velvollisuuksia tai menetellyt muutoin selvästi lainvastaisesti, joko tahallaan tai törkeänä huolimattomuuden vuoksi.

”Kyllähän tämä harvinaista kaiken kaikkiaan on”, toteaa menettelystä Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä Turun yliopistosta.

Jokisipilä sanoo, että kyseessä on kolmas ministerivastuuasian käsittely vuonna 2000 voimaan astuneen uuden perustuslain aikana.

Vaatii useita kokouksia

Valiokunta kuulee talven aikana osallisia ja asiantuntijoita ministeri Haaviston toiminnan laillisuuden selvittämiseksi.

Käsittelyn keskiössä on ulkoministeriön konsulipäällikkö Pasi Tuomisen julkisesti Haavistoa kohtaan esittämä kritiikki. Kansanedustajat pyysivät muun muassa tarkastelemaan sitä, onko Haavisto painostanut virkamiehiä tekemään lainvastaisia päätöksiä.

Lue lisää: Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa

Valiokunta kuulee Haaviston ja Tuomisen lausunnot tiistaina. Myöhemmin se kuulee asiantuntijoina kolmea valtiosääntöoikeuden, kolmea rikosoikeuden ja kolmea hallinto-oikeuden professoria.

”Kun lausunnot saadaan, ne laitetaan asiantuntijoille arvioitavaksi. Siihen täytyy varata pari–kolme viikkoa aikaa”, kertoo valiokunnan puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä (sd).

Hän olettaa, että seuraavan kerran valiokunta kokoontuu tammi-helmikuun vaihteessa. Asian varsinainen käsittely tapahtuu asiantuntijoiden lausuntojen pohjalta. Siihen valiokunta tarvinnee useita kokouksia.

Syytteen nostamisesta päättää eduskunta

Valiokunnan kanta on olennaisessa osassa siinä, päättääkö eduskunta nostaa syytteen ministeriä vastaan. Asian päättää lopulta eduskunnan täysistunto, jota valiokunnan kanta ei kuitenkaan sido.

Jos eduskunta päättää nostaa syytteen, se käsitellään valtakunnanoikeudessa. Siellä on istuttu harvoin, vain neljä kertaa Suomen historiassa.

”Valtakunnanoikeuteen päätyminen on raskas ääripään tapahtuma. Monessa tapahtumassa ministeri on tehnyt poliittiset johtopäätökset kauan aiemmin”, Jokisipilä sanoo.

Haaviston asemaa Jokisipilä pitää turvattuna jo valiokunnan ja eduskunnan poliittisten voimasuhteiden takia: molemmissa valtaosa edustajista kuuluu hallituspuolueisiin.

Valtakunnanoikeus koolla viimeksi 1993

Edellisen kerran valtakunnanoikeus oli koolla vuonna 1993, jolloin kauppa- ja teollisuusministerinä toiminut Kauko Juhantalo (kesk) tuomittiin vuoden ehdolliseen vankeuteen lahjusten vaatimisesta. Juhantalo myös erotettiin eduskunnasta, jonne hän kuitenkin palasi jo seuraavissa vaaleissa. Ministeriksi hän ei enää palannut.

Kaikki ministerivastuuasiat eivät päädy valtakunnanoikeuteen. Aiemmin 2010-luvulla perustuslakivaliokunta käsitteli entisten pääministerien Matti Vanhasen (kesk) ja Jyrki Kataisen (kok) toimintaa. Eduskunta ei nostanut kumpaakaan vastaan syytettä.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tällainen on suomalaisten keskivertoauto – Uusien ja käytettyjen kauppaa hallitsevat aivan erilaiset autot

  2. 2

   Schjerfbeckin maalauksen 1,3 miljoonan euron huutokauppa Lontoossa johti tuomioon törkeästä veropetoksesta Helsingissä

  3. 3

   Kommentti: Äärioikeiston väkivalta ja viha ovat hälyttävällä tasolla, ja tilanne Saksassa tuntuu jo hallitsemattomalta

  4. 4

   Katajanokan alta paljastui erikoinen rakennelma: Vedessä on piilossa sata metriä holvi­kaarta, joka on kuin suoraan keski­ajalta

  5. 5

   Ihmiset ahdistuvat turhista asioista, sanoo professori Jyrki Korkeila – Asiantuntija kertoo, mitä on ”lillukanvarsiahdistus”

   Tilaajille
  6. Näytä lisää
  1. 1

   Katajanokan alta paljastui erikoinen rakennelma: Vedessä on piilossa sata metriä holvi­kaarta, joka on kuin suoraan keski­ajalta

  2. 2

   Millaista on päiväkodissa, jossa aikuisilla on aikaa ja lapset ovat ”keskivertoa ihanampia”? HS vietti päivän Majavien seurassa Lauttasaaressa

   Tilaajille
  3. 3

   Saksan joukko­ampumisia tutkitaan ääri­oikeistolaisena terrorismina – tämä tapahtumien kulusta, epäillystä ja teon motiivista tiedetään nyt

  4. 4

   Ihmiset ahdistuvat turhista asioista, sanoo professori Jyrki Korkeila – Asiantuntija kertoo, mitä on ”lillukanvarsiahdistus”

   Tilaajille
  5. 5

   Haavisto-päätös on poliittisen järjestelmän voitto: Keskiöön nousi asia, joka kertoo Suomesta paljon

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  3. 3

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  4. 4

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  5. 5

   Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

  6. Näytä lisää