Ulkoasiain­valiokunnan Mika Niikko ei näe viisaana Anna Kontulan Gaza-aktivismia, Li Andersson pitää sitä vasemmisto­liiton arvojen mukaisena - Politiikka | HS.fi
Politiikka

Ulkoasiain­valiokunnan Mika Niikko ei näe viisaana Anna Kontulan Gaza-aktivismia, Li Andersson pitää sitä vasemmisto­liiton arvojen mukaisena

Kansanedustaja Anna Kontula aikoi tunkeutua laittomasti Gazaan vastustaakseen alueen saartoa ja asekauppaa.

Vasemmistoliiton kansanedustaja Anna Kontula (vas.), ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Mika Niikko (ps) ja vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson. Kuva: Sami Kero / HS, Kalle Parkkinen & Lassi Rinne

Julkaistu: 14.1. 13:29, Päivitetty 14.1. 14:38

Vasemmistoliiton puheenjohtaja, opetusministeri Li Andersson kertoo olleensa tietoinen puolueensa kansanedustajan Anna Kontulan aikeista matkustaa Israeliin ja palestiinalaisalueille.

Kontula otettiin maanantaina kiinni Israelissa osana kansainvälistä aktivistiryhmää, joka pyrki kohti palestiinalaisten asuttamaa Gazan alueetta. Hänen aikomuksenaan oli tunkeutua Gazaa ympäröivän Israelin muurin läpi.

Tarkoista Kontulan suunnitelmista ja maanantaisista käänteistä Andersson kertoo saaneensa tietää tiistaina lehdistön kautta.

”Kansalaisaktivismi, jonka tavoitteena on toimia ihmisoikeuksien puolesta ja kiinnittää huomiota ihmisoikeusloukkauksiin, on hyvin linjassa puolueemme arvojen kanssa. Myös kritiikki, joka liittyy Suomen asekauppaan Israelin kanssa, on sellaista, mitä vasemmistoliitto puolueena on esittänyt pitkään. ”

Andersson korostaa, että hänen käsityksensä mukaan kyse on ollut rauhanomaisesta toiminnasta, jonka tarkoituksena on ollut kiinnittää huomiota Gazan kaistan ja Palestiinan ihmisoikeustilanteeseen. Hän ei suoraan vastaa kysymykseen siitä, saako kansanedustaja rikkoa lakia.

”Kansanedustajat tietysti toimivat oman harkintansa mukaan. Niiden tietojen mukaan, mitä minulla on, kyse on ollut rauhanomaisesta toiminnasta. En tiedä, onko hän rikkonut lakia”, Andersson sanoo.

”Kontula itse tietysti vastaa omista teoistaan ja on se henkilö, joka vastaa niihin kysymyksiin.”

Sekä Andersson että vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Paavo Arhinmäki totesivat myös Twitterissä Kontulan aktivismin olevan linjassa puolueen arvojen kanssa.

Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Mika Niikko (ps) ei usko tapahtumilla olevan suurta ulkopoliittista merkitystä, mutta hän ei pidä Kontulan menettelyä sopivana.

”Henkilökohtaisesti en näe viisaana sitä, että kansanedustaja lähtee rikkomaan jonkun maan lakia osoittaakseen mieltä heidän omaa poliittista toimintaansa vastaan.”

Niikon mukaan Suomi hyötyy asekaupasta Israelin kanssa. Hänen mukaansa asekaupan lopettamisella ei ole mahdollista avata Lähi-idän solmuja.

”Me saamme sieltä sellaista teknologiaa, jota me emme muualta saa. Siinä mielessä me emme katso, että tällainen asekauppa Israelin kanssa olisi millään tavalla yhteydessä Gazan tilanteeseen tai ylipäätään Lähi-idän vaikeisiin solmuihin.”

Kontulan tarkoituksena oli kiinnittää maailman huomio Gazan tilanteeseen. Israelin poliisi otti kuitenkin aktivistiryhmän kiinni tiesululla maanantaiaamuna kun he pyrkivät kohti rajaa.

Israel ja Egypti ovat saartaneet Gazaa yli kymmenen vuotta. Israel rajoittaa vahvasti useiden tuotteiden vientiä Gazaan, jota hallitsee islamistinen Hamas-järjestö. Saartoa perustellaan turvallisuudella, mutta se on johtanut humanitääriseen katastrofiin.

Kontula sanoi, että hän halusi teollaan myös vastustaa asekauppoja Israelin kanssa. Israel on Suomen pitkäaikainen asekauppakumppani. Puolustusministeriö kertoi viime joulukuussa, että sen logistiikkalaitos hankkii Leopard 2 -taistelupanssarivaunun ampumatarvikkeita Israelista, Israel Military Industries -yhtiöltä.

Kansanedustaja Anna Kontula otettiin kiinni Israelissa, aikoi tunkeutua Gazaan laittomasti