Politiikka

Tutkijat pitävät Anna Kontulan Gaza-aktivismia poikkeuksellisena: ”Eikö kansanedustajalla todellakaan ole muita keinoja vaikuttaa?”

Kansanedustaja Anna Kontula (vas) sanoo käyttäneensä poikkeuksellisia keinoja, koska mikään muu ei ole auttanut.

Saako lakeja rikkoa, jos tarkoitus on riittävän hyvä? Entä kuka määrittelee, mikä syy on moraalisesti hyväksyttävä, ja missä kulkee raja?

Kysymykset heräävät kansanedustaja Anna Kontulan (vas) aikomuksesta tunkeutua Israelin saartamalle Gazan kaistaleelle maanantaina.

HS:n haastattelemat tutkijat pitävät tapausta poikkeuksellisena.

Vastaavia tilanteita, jossa hallituspuolueen kansanedustaja olisi yhtä selvästi kansalaistottelemattomuuden hengessä rikkonut tai yrittänyt rikkoa lakia, tapahtuu harvoin, arvioi oikeushistorian ja roomalaisen oikeuden professori Jukka Kekkonen Helsingin yliopistosta. Hän ei äkkiseltään keksi yhtään aivan vastaavaa tapausta.

”Kyllä tämä varmasti on aika poikkeuksellista.”

Samaa sanoo Lapin yliopiston politiikantutkimuksen apulaisprofessori Petri Koikkalainen, joka johtaa Suomen Akatemian tutkimushanketta kansalaistottelemattomuudesta.

”Kyllä tämä melko poikkeuksellista on. Vaikka toki lain rajoilla leikittelyä tapahtuu [...] Ei tule äkkiseltään mieleen toista tapausta, jossa hallituspuolueen kansanedustaja toimisi aivan näin”, hän sanoo.

Kontula otettiin maanantaina kiinni Israelissa, missä hän pyrki osana kansainvälistä aktivistiryhmää kohti Israelin saartamaa Gazan aluetta.

Gaza on vähän Espoota suurempi maakaistale Välimeren rannalla. Israel ja Egypti ovat saartaneet aluetta yli kymmenen vuotta. Israel perustelee saartoa turvallisuudella. Aluetta hallitsee EU:n ja Yhdysvaltojen terroristijärjestöksi luokittelema islamistinen Hamas.Saarto on johtanut pysyvään humanitaariseen kriisiin Gazassa. YK:n mukaan lähes 40 prosenttia alueen asukkaista elää köyhyydessä.

Kontulan aikomuksena oli yrittää tunkeutua Gazaan aluetta ympäröivän Israelin raja-aidan läpi ja kiinnittää näin maailman huomio Gazan humanitaariseen tilanteeseen.

Kontulan mukaan poliisi epäili häntä yrityksestä mennä Gazaan muuta kuin laillista reittiä.

Sekä Kekkonen että Koikkalainen arvioivat, että Kontulan tekoa voi tulkita kansalaistottelemattomuuden kontekstissa.

Kansalaistottelemattomuudesta voidaan puhua yleensä, kun teko on laiton, poliittinen, väkivallaton, julkinen ja omilla kasvoilla tehty ja kun tekijä valmis vastaamaan toiminnan seurauksista.

Vastaava toimintatapa on tuttu viime vuosilta esimerkiksi tapauksesta, jossa vihreiden työntekijä Aino Pennanen vastusti lentokoneessa turvapaikanhakijan palauttamista. Samaa henkeä edustivat myös esimerkiksi Koijärven mielenosoitukset 1970-luvun lopulla. Kontula itse on kertonut piilotelleensa paperittomia turvapaikanhakijoita kotonaan ennen kansanedustaja-aikaansa.

Kekkosen mielestä kansalaistottelemattomuutta arvioitaessa olennainen kysymys on, tarjotaanko siihen syyllistyvälle henkilölle mahdollisuus ilmaista ja saattaa julkisuuteen mielipiteensä jollakin laillisella ja legitiimillä tavalla vai onko teko ikään kuin viimeinen mahdollinen keino.

”Kansalaistottelemattomuuden kohdalla pitää mielestäni aina kysyä, onko se ainoa keino ja onko se paras keino vaikuttaa asioihin. Ja kyllä minulle tulee tästä mieleen, että eikö kansanedustajalla todellakaan ole muita keinoja vaikuttaa tähän asiaan”, hän sanoo.

Kekkosesta lakien rikkomiseen tähtäävä toiminta on lähtökohtaisesti kalteva pinta, vaikka teon syy olisi ymmärrettävä.

”Kysymys on, että mihin se raja lain rikkomisen suhteen vedetään ja kuka määrittelee sen, että mikä on riittävän hyväksyttävä tarkoitus. Se on hankalaa monessa tilanteessa.”

Myös Koikkalainen toteaa, että kansalaistottelemattomuus toimintatapana tavataan liittää ahtaalla oleviin väestöryhmien ja tahoihin, joilla ei ole hyviä tapoja saada ääntään kuuluviin muin keinoin.

Hän ei halua ottaa Kontulan tekoon sen kummempaa kantaa, mutta kiinnittää Kekkosen tapaan huomiota Kontulan asemaan kansanedustajana.

”Suomen kontekstissa kansanedustaja ei tietenkään ole siinä tilanteessa, ettei hänellä olisi muuta keinoa kuin turvautua laittomuuksiin. Kysymys on sitten, onko Israel sellainen konteksti, jossa tällainen toiminta on perusteltua”, Koikkalainen sanoo.

Kontula itse kokee turvautuneensa poikkeuksellisiin keinoihin juuri siksi, etteivät hänen kokeilemansa muut keinot ole toimineet. Hän muistelee alkaneensa ottaa kantaa Israelin ihmisoikeuskysymyksiin jo noin 20 vuotta sitten.

”Olen koettanut kaikkia mahdollisia keinoja, järjestänyt mielenosoituksia, tehnyt aloitteen kunnanvaltuustossa ja tuonut asian esiin eduskunnan täysistunnossa, olen tehnyt kirjallisen kysymyksen ja lukuisia kannanottoja. Eli on kyllä kokeiltu muutakin, ei ole toiminut kovin hyvin.”

Kontula kokee myös, ettei hänen tekoaan voi aivan yksiselitteisesti arvioida kansalaistottelemattomuutena, vaikka se samaa genreä edustaakin. Yksi syy on, että se ei kohdistunut siihen valtioon, missä hän itse on kansalainen, vaikka teon viesti osin kohdistuikin Suomeen.

”Lisäksi on epäselvää, että olisiko tekomme ollut onnistuessaan laiton, koska kysymys on kansainvälisen lain vastaisesta laista”, Kontula sanoo viitaten Gazan saartoon.

Muun muassa Punainen Risti on arvioinut saarron kansainvälisen lain vastaiseksi.

Kontula halusi teollaan paitsi kiinnittää huomiota humanitaarisiin oloihin Gazassa myös vastustaa asekauppoja Israelin kanssa.

Israel on Suomen pitkäaikainen asekauppakumppani. Puolustusministeriö kertoi viime joulukuussa, että sen logistiikkalaitos hankkii Leopard 2 -taistelupanssarivaunun ampumatarvikkeita Israelista, Israel Military Industries -yhtiöltä.

Sdp:n kansanedustajaehdokkaanakin ollut Kekkonen sanoo jakavansa Kontulan huolet mutta epäilevänsä keinojen voivan tuoda suurta tulosta.

”Nämä asiat ovat ainakin suomalaisen ja kansainvälisen valistuneen yleisön tiedossa, ja niistä on selkeät mielipidelinjat. En usko, että tämä tuottaa asialle lisäarvoa. Päinvastoin aina on vaarana, että tällainen kärjistää vastakkainasettelua myös sosiaalisen median ulkopuolella.”

Kontulan teossa merkittävää on Kekkosesta kuitenkin, että Israelilla on tilillään kansainvälisen oikeuden loukkauksia ja ihmisoikeusongelmia, joiden valossa teon moraalista oikeutusta voi arvioida.

”Mitä enemmän on selkeää lainvastaisuutta ja vääryyttä nähtävissä siinä kohteessa, jota vastaan protestoidaan, niin kyllähän se lisää väkivallattoman vastatoiminnan moraalista oikeutusta.”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   844 000 suomalaista harkitsee ”vakavasti” maalle muuttamista. Älkää muuttako

  2. 2

   ”He ovat hyvin ovelia” – Tässä on Isisin viimeinen tukikohta

   Tilaajille
  3. 3

   Vähentääkö biopolttoaineen tankkaaminen liikenteen päästöjä? Kannattaako bensa-auto ajaa loppuun? HS etsi vastaukset kysymyksiin autoilun ilmasto­vaikutuksista

  4. 4

   Italialaisen neurokirurgin näkemys F1-legenda Michael Schumacherin tilasta: ”Hän on täysin eri henkilö”

  5. 5

   Osalla ihmisistä lihakset eivät kasva kuntosalilla, osalla ne kasvavat hämmästyttävän hyvin: ”On vain yksi keino selvittää, mihin ryhmään itse kuuluu”, sanoo asiantuntija

   Tilaajille
  6. 6

   Suomi mainittu! Pääministeri Sanna Marin haastateltiin Time-lehteen, jossa halusi poseerata kuin miehet – kiinnitti huomiota tapaan kuvata naisia

  7. 7

   Kiinan mysteerivirus on toden­näköisesti peräisin lepakosta ja hyvin muuntautumis­kykyinen

  8. 8

   ”Mähän asun paratiisissa” – Somessa innostuttiin luettelemaan asioita, jotka suomalaisessa arjessa toimivat: yksi nuppi hanassa, ilmainen wifi, katujen siivous...

  9. 9

   Suosituimpien lihankorvikkeiden terveellisyydessä on isoja eroja – Ravitsemusterapeutti kertoo, mihin kannattaa kiinnittää huomiota

   Tilaajille
  10. 10

   Minulla oli turvallinen ja ihana lapsuus mutta hetken ajan olin moraaliton, paha ihminen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Italialaisen neurokirurgin näkemys F1-legenda Michael Schumacherin tilasta: ”Hän on täysin eri henkilö”

  2. 2

   Perinteinen kaurapuuro on kehno aamupala – ravitsemusterapeutti kehitti ravintoarvoiltaan ”täydellisen puuron”

   Tilaajille
  3. 3

   Suomi mainittu! Pääministeri Sanna Marin haastateltiin Time-lehteen, jossa halusi poseerata kuin miehet – kiinnitti huomiota tapaan kuvata naisia

  4. 4

   Helsinkiläisseura vapautti Team Uniquen muodostelmaluistelun päävalmentajan tehtävistään toistaiseksi: ”Olemme järkyttyneitä”

  5. 5

   Auto teki hätäjarrutuksen Tomi Lamminperän 3-vuotiaan pojan eteen: Nyt isä vaatii kävelyteillä kaahailtavaa ”rallia” kuriin Martinlaaksossa

  6. 6

   Verkossa yllytetään tekemään lastensuojelu­ilmoituksia rasismin vastustajasta – tämä perättömästä ilmoituksesta seuraa

  7. 7

   ”He ovat hyvin ovelia” – Tässä on Isisin viimeinen tukikohta

   Tilaajille
  8. 8

   The New York Times nimesi poikkeuksellisesti kaksi suosikkiaan Yhdysvaltain presidentiksi, ja tällä kertaa lehden valinnalla voi olla tavallista suurempi merkitys

  9. 9

   Lihasten meneminen maitohapoille on myytti, sanoo tutkija – Hapotuksen tunne voi kuitenkin kertoa olennaisen asian treenaajan kunnosta

  10. 10

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  2. 2

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  3. 3

   Perinteinen kaurapuuro on kehno aamupala – ravitsemusterapeutti kehitti ravintoarvoiltaan ”täydellisen puuron”

   Tilaajille
  4. 4

   Töölöön valmistui pari vuotta sitten 30 000 neliön pysäköinti­luolasto, mutta nyt se seisoo tyhjänä

  5. 5

   Italialaisen neurokirurgin näkemys F1-legenda Michael Schumacherin tilasta: ”Hän on täysin eri henkilö”

  6. 6

   Lapsisotilas Rajkumar Sabanadesan sai Suomesta turva­paikan, perusti perheen ja eteni urallaan – ja nyt hänellä on teräviä havaintoja suomalaisista

   Tilaajille
  7. 7

   Katin mies ei tiedä, mitä kouluja heidän lapsensa käyvät – Tyhjän liiton ainoa liima on raha

   Tilaajille
  8. 8

   Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

  9. 9

   Laiskuutta ei ole olemassakaan, sanoo amerikkalaisprofessori – Suomalaispsykologi on samaa mieltä ja listaa todelliset syyt laiskuuden takana

   Tilaajille
  10. 10

   Lentoemännän peukkumerkki bussinkuljettajalle johti yli kolmen metrin pudotukseen – näin Helsinki-Vantaan onnettomuus tapahtui

  11. Näytä lisää