Politiikka

Tutkijat pitävät Anna Kontulan Gaza-aktivismia poikkeuksellisena: ”Eikö kansanedustajalla todellakaan ole muita keinoja vaikuttaa?”

Kansanedustaja Anna Kontula (vas) sanoo käyttäneensä poikkeuksellisia keinoja, koska mikään muu ei ole auttanut.

Saako lakeja rikkoa, jos tarkoitus on riittävän hyvä? Entä kuka määrittelee, mikä syy on moraalisesti hyväksyttävä, ja missä kulkee raja?

Kysymykset heräävät kansanedustaja Anna Kontulan (vas) aikomuksesta tunkeutua Israelin saartamalle Gazan kaistaleelle maanantaina.

HS:n haastattelemat tutkijat pitävät tapausta poikkeuksellisena.

Vastaavia tilanteita, jossa hallituspuolueen kansanedustaja olisi yhtä selvästi kansalaistottelemattomuuden hengessä rikkonut tai yrittänyt rikkoa lakia, tapahtuu harvoin, arvioi oikeushistorian ja roomalaisen oikeuden professori Jukka Kekkonen Helsingin yliopistosta. Hän ei äkkiseltään keksi yhtään aivan vastaavaa tapausta.

”Kyllä tämä varmasti on aika poikkeuksellista.”

Samaa sanoo Lapin yliopiston politiikantutkimuksen apulaisprofessori Petri Koikkalainen, joka johtaa Suomen Akatemian tutkimushanketta kansalaistottelemattomuudesta.

”Kyllä tämä melko poikkeuksellista on. Vaikka toki lain rajoilla leikittelyä tapahtuu [...] Ei tule äkkiseltään mieleen toista tapausta, jossa hallituspuolueen kansanedustaja toimisi aivan näin”, hän sanoo.

Kontula otettiin maanantaina kiinni Israelissa, missä hän pyrki osana kansainvälistä aktivistiryhmää kohti Israelin saartamaa Gazan aluetta.

Gaza on vähän Espoota suurempi maakaistale Välimeren rannalla. Israel ja Egypti ovat saartaneet aluetta yli kymmenen vuotta. Israel perustelee saartoa turvallisuudella. Aluetta hallitsee EU:n ja Yhdysvaltojen terroristijärjestöksi luokittelema islamistinen Hamas.Saarto on johtanut pysyvään humanitaariseen kriisiin Gazassa. YK:n mukaan lähes 40 prosenttia alueen asukkaista elää köyhyydessä.

Kontulan aikomuksena oli yrittää tunkeutua Gazaan aluetta ympäröivän Israelin raja-aidan läpi ja kiinnittää näin maailman huomio Gazan humanitaariseen tilanteeseen.

Kontulan mukaan poliisi epäili häntä yrityksestä mennä Gazaan muuta kuin laillista reittiä.

Sekä Kekkonen että Koikkalainen arvioivat, että Kontulan tekoa voi tulkita kansalaistottelemattomuuden kontekstissa.

Kansalaistottelemattomuudesta voidaan puhua yleensä, kun teko on laiton, poliittinen, väkivallaton, julkinen ja omilla kasvoilla tehty ja kun tekijä valmis vastaamaan toiminnan seurauksista.

Vastaava toimintatapa on tuttu viime vuosilta esimerkiksi tapauksesta, jossa vihreiden työntekijä Aino Pennanen vastusti lentokoneessa turvapaikanhakijan palauttamista. Samaa henkeä edustivat myös esimerkiksi Koijärven mielenosoitukset 1970-luvun lopulla. Kontula itse on kertonut piilotelleensa paperittomia turvapaikanhakijoita kotonaan ennen kansanedustaja-aikaansa.

Kekkosen mielestä kansalaistottelemattomuutta arvioitaessa olennainen kysymys on, tarjotaanko siihen syyllistyvälle henkilölle mahdollisuus ilmaista ja saattaa julkisuuteen mielipiteensä jollakin laillisella ja legitiimillä tavalla vai onko teko ikään kuin viimeinen mahdollinen keino.

”Kansalaistottelemattomuuden kohdalla pitää mielestäni aina kysyä, onko se ainoa keino ja onko se paras keino vaikuttaa asioihin. Ja kyllä minulle tulee tästä mieleen, että eikö kansanedustajalla todellakaan ole muita keinoja vaikuttaa tähän asiaan”, hän sanoo.

Kekkosesta lakien rikkomiseen tähtäävä toiminta on lähtökohtaisesti kalteva pinta, vaikka teon syy olisi ymmärrettävä.

”Kysymys on, että mihin se raja lain rikkomisen suhteen vedetään ja kuka määrittelee sen, että mikä on riittävän hyväksyttävä tarkoitus. Se on hankalaa monessa tilanteessa.”

Myös Koikkalainen toteaa, että kansalaistottelemattomuus toimintatapana tavataan liittää ahtaalla oleviin väestöryhmien ja tahoihin, joilla ei ole hyviä tapoja saada ääntään kuuluviin muin keinoin.

Hän ei halua ottaa Kontulan tekoon sen kummempaa kantaa, mutta kiinnittää Kekkosen tapaan huomiota Kontulan asemaan kansanedustajana.

”Suomen kontekstissa kansanedustaja ei tietenkään ole siinä tilanteessa, ettei hänellä olisi muuta keinoa kuin turvautua laittomuuksiin. Kysymys on sitten, onko Israel sellainen konteksti, jossa tällainen toiminta on perusteltua”, Koikkalainen sanoo.

Kontula itse kokee turvautuneensa poikkeuksellisiin keinoihin juuri siksi, etteivät hänen kokeilemansa muut keinot ole toimineet. Hän muistelee alkaneensa ottaa kantaa Israelin ihmisoikeuskysymyksiin jo noin 20 vuotta sitten.

”Olen koettanut kaikkia mahdollisia keinoja, järjestänyt mielenosoituksia, tehnyt aloitteen kunnanvaltuustossa ja tuonut asian esiin eduskunnan täysistunnossa, olen tehnyt kirjallisen kysymyksen ja lukuisia kannanottoja. Eli on kyllä kokeiltu muutakin, ei ole toiminut kovin hyvin.”

Kontula kokee myös, ettei hänen tekoaan voi aivan yksiselitteisesti arvioida kansalaistottelemattomuutena, vaikka se samaa genreä edustaakin. Yksi syy on, että se ei kohdistunut siihen valtioon, missä hän itse on kansalainen, vaikka teon viesti osin kohdistuikin Suomeen.

”Lisäksi on epäselvää, että olisiko tekomme ollut onnistuessaan laiton, koska kysymys on kansainvälisen lain vastaisesta laista”, Kontula sanoo viitaten Gazan saartoon.

Muun muassa Punainen Risti on arvioinut saarron kansainvälisen lain vastaiseksi.

Kontula halusi teollaan paitsi kiinnittää huomiota humanitaarisiin oloihin Gazassa myös vastustaa asekauppoja Israelin kanssa.

Israel on Suomen pitkäaikainen asekauppakumppani. Puolustusministeriö kertoi viime joulukuussa, että sen logistiikkalaitos hankkii Leopard 2 -taistelupanssarivaunun ampumatarvikkeita Israelista, Israel Military Industries -yhtiöltä.

Sdp:n kansanedustajaehdokkaanakin ollut Kekkonen sanoo jakavansa Kontulan huolet mutta epäilevänsä keinojen voivan tuoda suurta tulosta.

”Nämä asiat ovat ainakin suomalaisen ja kansainvälisen valistuneen yleisön tiedossa, ja niistä on selkeät mielipidelinjat. En usko, että tämä tuottaa asialle lisäarvoa. Päinvastoin aina on vaarana, että tällainen kärjistää vastakkainasettelua myös sosiaalisen median ulkopuolella.”

Kontulan teossa merkittävää on Kekkosesta kuitenkin, että Israelilla on tilillään kansainvälisen oikeuden loukkauksia ja ihmisoikeusongelmia, joiden valossa teon moraalista oikeutusta voi arvioida.

”Mitä enemmän on selkeää lainvastaisuutta ja vääryyttä nähtävissä siinä kohteessa, jota vastaan protestoidaan, niin kyllähän se lisää väkivallattoman vastatoiminnan moraalista oikeutusta.”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Uusi pysäköintihalli Töölössä seisoo lähes tyhjillään, emmekä me töölöläiset ihmettele sitä yhtään

  2. 2

   Fasismia tulee nyt joka tuutista, joten Ilkka Malmberg vei poikansa katsomaan, mihin oikea fasismi johtaa – Kuukausiliitteen klassikko­juttu vie Auschwitziin

   Tilaajille
  3. 3

   Rajun näköisestä lihasvasarasta tuli treenaajien hittituote – Asiantuntija kertoo, mitä laite tekee lihaksille

  4. 4

   ”Läksyt stressaavat”, nuori kertoi, mutta sitten paljastui todellisuus, joka veti ammattilaisenkin vakavaksi – HS vietti illan suositulla chat-kanavalla, jossa näkyy nuorten ahdistus ja hätä

   Tilaajille
  5. 5

   Kahdeksankymppisen ruotsalaisen kehittämään siivoustrendiin kannattaisi tarttua ihan jokaisen

  6. 6

   Helsinkiä rakennetaan hurjaa vauhtia, mutta kaupunki ei saa palkattua rakennusalan työntekijöitä: ”Emme pysty maksamaan”

  7. 7

   Koripallolegenda Kobe Bryant on kuollut – yhdeksän henkeä vaatineessa helikopteriturmassa kuoli myös Bryantin tytär

  8. 8

   HS-analyysi: Maailmassa on kaksi Sanna Marinia – yksi supersankari ja yksi kuilun partaalla horjuva pääministeri

   Tilaajille
  9. 9

   Entisen diktaattorin vaimon tuhansien kenkäparien taakse kätkeytyy hätää ja kuolemaa – Nerokas dokumentti nakuttaa Imelda Marcosin kertomukset täyteen reikiä, ja katsoja voi vain haukkoa henkeään

   Tilaajille
  10. 10

   Nainen kuoli kansallispäivän kunniaksi järjestetyssä leivostensyönti­kisassa Australiassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Italialainen yöelämäntutkija käy ydinkeskustassa, Triplassa, Sörnäisissä ja Kontulassa, ja löytää yhden aidon ja monikulttuurisen paikan

   Tilaajille
  2. 2

   Nelivuotias Michael Bornstein selvisi Auschwitzista opettelemalla olemaan näkymätön – Maanantaina hän palaa sinne peloistaan huolimatta

   Tilaajille
  3. 3

   Koripallolegenda Kobe Bryant on kuollut – yhdeksän henkeä vaatineessa helikopteriturmassa kuoli myös Bryantin tytär

  4. 4

   HS-analyysi: Maailmassa on kaksi Sanna Marinia – yksi supersankari ja yksi kuilun partaalla horjuva pääministeri

   Tilaajille
  5. 5

   Kuka päätti, että koulut ovat nyt ”avoimia oppimisympäristöjä” eikä luokkia ja seiniä enää tarvita?

   Tilaajille
  6. 6

   Harvey Weinsteinin asianajaja yllätti valamiehistön yli 20 vuotta vanhoilla nauhoilla, joita David Letterman -fani oli säilyttänyt kotonaan

  7. 7

   Fasismia tulee nyt joka tuutista, joten Ilkka Malmberg vei poikansa katsomaan, mihin oikea fasismi johtaa – Kuukausiliitteen klassikko­juttu vie Auschwitziin

   Tilaajille
  8. 8

   ”Olen tuottanut poikkeuksellisen paljon lapsia” – Norjan hiihtotähti Martin Johnsrud Sundby sanoo tilanteensa olevan ”vaativa”

  9. 9

   Lasse Lempainen pelastaa miljoonien eurojen urheilu-uria: ”Siinä vaiheessa kun puukko viiltää, suljen kaiken muun pois”

   Tilaajille
  10. 10

   Kim Jong-unin täti palasi julkisuuteen kuusi vuotta miehensä teloituksen jälkeen – ”Tämä muistuttaa, miten outo ja julma Pohjois-Korea on”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Perinteinen kaurapuuro on kehno aamupala – ravitsemusterapeutti kehitti ravintoarvoiltaan ”täydellisen puuron”

   Tilaajille
  2. 2

   Salamurha, jäätelöä ja Rick, jolla on ydinase – Tällainen on Donald Trumpin hämmentävä palatsi, jossa presidentti kestitsee valtiovieraita ja laukaisee ohjuksia

   Tilaajille
  3. 3

   Kampissa kaupataan niin pientä asuntoa, ettei sellaisia saa Helsinkiin enää edes rakentaa

  4. 4

   Katri Kulmunin ihastuttava brittienglanti loksautti leuat somessa – kysyimme kielentutkijoilta, olisiko hän ylä- vai alaluokkainen britti

  5. 5

   Nelivuotias Michael Bornstein selvisi Auschwitzista opettelemalla olemaan näkymätön – Maanantaina hän palaa sinne peloistaan huolimatta

   Tilaajille
  6. 6

   Italialainen yöelämäntutkija käy ydinkeskustassa, Triplassa, Sörnäisissä ja Kontulassa, ja löytää yhden aidon ja monikulttuurisen paikan

   Tilaajille
  7. 7

   Hyllytetty luisteluvalmentaja Mirjami Penttinen pyysi vanhempia allekirjoittamaan tukiadressin itselleen – HS:n haastattelussa hän kiistää lähes kaiken

  8. 8

   Ratkeaako ihmiskunnan kohtalo suomalaisilla keksinnöillä? Suomessa kehitetään nyt laitteita, joissa voi olla avain ilmaston kohtalon­kysymykseen

   Tilaajille
  9. 9

   Deittisovellukset tietävät käyttäjistään kaiken, ja näitä tietoja janoavat vaaralliset ihmiset – HS:n selvitys paljastaa, että massiiviseen tiedonkeruuseen liittyy suuria uhkia

   Tilaajille
  10. 10

   Italialaisen neurokirurgin näkemys F1-legenda Michael Schumacherin tilasta: ”Hän on täysin eri henkilö”

  11. Näytä lisää