Politiikka

Kunta-alan neuvotteluissa on kiivailtu erityisesti sairaanhoitajien palkoista, mutta moni muu ansaitsee heitä vähemmän – katso 30 ammatin palkat

Kuntatöissä on yhteensä 7 500 ammattinimikettä. Kokonaisansioiden keskiarvo on 3 215 euroa kuukaudessa. Hoitajien ja opettajien lisäksi palkkakuopasta nousua peräävät esimerkiksi kirjastonhoitajat, laitoshuoltajat ja museoamanuenssit.

Kuntien ja kuntayhtymien palkansaajien palkkoja ja työehtoja koskevat neuvottelut alkoivat tiistaina.

Julkisuudessa on kiistelty erityisesti hoitajien vaatimista palkankorotuksista.

Hoitajien ammattiliiton Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen vaatii, että hoitajien palkkoja pitäisi korottaa 1,8 prosenttiyksikköä miesvaltaisia aloja enemmän joka vuosi seuraavan kymmenen vuoden ajan.

Kuntatyönantajien mukaan tällaisiin korotuksiin ei ole varaa.

Hoitajat sanovat jääneensä vuosien varrella syvään palkkamonttuun verrattuna etenkin miesvaltaisen vientiteollisuuden ja muun yksityisen puolen työntekijöihin, joiden ansiotuloja ovat kasvattaneet esimerkiksi erilaiset palkkaliukumat.

Äänessä ammattijärjestöistä ovat olleet Tehyn lisäksi lähi- ja perushoitajien Super. Myös opettajia edustava ammattijärjestö OAJ on puhunut palkkamontusta.

Hoitajia ja opettajia edustavat liitot eivät ole kunta-alalla ainoita, jotka valittavat palkkojensa pienuutta.

Neuvottelujen alla Julkisten ja hyvinvointialojen liitto (JHL) muistutti, että sen noin 200 000 jäsenen joukossa on paljon pienipalkkaisia työntekijöitä, jotka tekevät elintärkeää työtä.

”Esimerkiksi sairaaloissa ammattitaitoiset laitoshuoltajat, sähkömiehet ja välinehuoltajat takaavat, että leikkaukset voidaan tehdä turvallisesti.”

Miten hoitajien palkat vertautuvat muihin kunta-alan ammattien palkkoihin?

Kun katsotaan kokonaisansioita, joissa on mukana erilaiset lisät ylityökorvauksineen, esimerkiksi kätilöiden kuukausiansiot olivat 3 335 euroa, sairaanhoitajien 3 163 euroa ja lähihoitajien 2 743 euroa.

Kunta-alan ammateissa keskimääräiset kokonaisansiot vuoden 2018 lokakuussa olivat 3 215 euroa kuukaudessa. Kuntatyönantajat esitteli Tilastokeskuksen lukuja maanantain tiedotustilaisuudessaan.

Esimerkiksi laitoshuoltaja ansaitsi toissa vuonna kuukaudessa 2 247 euroa, sähköasentaja 2 951 euroa ja välinehuoltaja 2 253 euroa.

Sairaaloiden ulkopuolelta voi ottaa esimerkiksi lastenhoitajan, jonka kokonaisansiot olivat 2 364 euroa kuukaudessa.

”Kaikki kuntatyön ammattilaiset ansaitsevat palkankorotuksen. Ei ole syytä suosia joitain tehtäviä muiden kustannuksella”, sanoi JHL:n neuvottelupäällikkö Kristian Karrasch tiedotteessa.

Alle on listattu ovat 30 kunta-alan ammatin keskimääräiset kokonaisansiot. Juttu jatkuu sen alla.Kätilöillä ja sairaanhoitajilla on ammattikorkeakoulututkinto ja lähihoitajilla toisen asteen ammatillinen tutkinto. Yliopistotutkinnon suorittanut terveyskeskuslääkäri ansaitsi keskimäärin 6 791 euroa.

Opetuspuolella lastentarhanopettajan kokonaisansiot olivat 2 663 euroa, luokanopettajan 3 582 euroa ja lukion rehtorin 6 207 euroa. Lastentarhanopettajalla on yleensä alempi korkeakoulututkinto ja muilla opettajilla ylempi.

Kattavaa palkkaohjelmaa vaatii myös ammattiliitto Akavan erityisalat. Se edustaa kulttuurin, vapaa-ajan hallinnon, viestinnän ja hyvinvoinnin aloilla toimivia asiantuntijoita ja esimiehiä. Kaikkiaan jäseniä on 27 000, joista kuntapuolella työskentelee noin 5 000.

”Voidakseen hyvin kuntalaiset tarvitsevat laadukkaasti tuotettuja palveluita, kuten kirjastoja, kulttuuria sekä nuoriso- ja liikuntapalveluja”, sanoo toiminnanjohtaja Salla Luomanmäki.

Kunnan palkkalistalla olevan yliopistossa koulutetun kirjastonhoitajan tai museoamanuenssin kokonaisansiot ovat 2 700 euroa kuukaudessa ja ammattikorkeakoulututkinnon suorittaneen nuoriso-ohjaajan 2 500 euroa kuukaudessa. Kulttuurituottaja ansaitsee 2 763 euroa kuukaudessa.

”Meillähän ei ole mitään lisiä, kun kyseessä on päivätyö, joten peruspalkka on tärkeä. Eikä väyliä edetä urallakaan juuri ole”, huomauttaa neuvottelupäällikkö Jaakko Korpisaari Akavan erityisaloista.

Tiistaina alkaneissa neuvotteluissa sovitaan yli 420 000 työntekijän ja viranhaltijan työehdoista ja palkoista. Heidän nykyiset työehtosopimuksensa ovat voimassa maaliskuun loppuun asti.

Kun monilla kunta-alan ammattiryhmillä on kovia paineita ponnistella ylös palkkakuopasta ja kunnat painiskelevat talousahdingossa eikä valtioltakaan ole luvassa isompia apuja, keväällä saattaa olla edessä mielenilmauksia.

Ammattijärjestöjen vaatimuksiin kuuluu kunnon palkankorotusten lisäksi eroon pääsy kilpailukykysopimuksen mukanaan tuomista palkattomista kiky-tunneista. Se on jo onnistunut metalliteollisuuden työntekijöillä.

Kunta-alalla on yhteensä jopa 7 500 ammattinimikettä ja sopimuksiakin viisi. Niistä suurimman piirissä ovat juuri hoitajat ja esimerkiksi koulunkäyntiavustajat.

Massiivisissa työehtoneuvotteluissa työnantajia eli Manner-Suomen 295:tä kuntaa ja 118:aa kuntayhtymää edustaa Kuntatyönantajat.

Työntekijöitä ja viranhaltijoita edustavat niin sanotut kunta-alan pääsopijajärjestöt eli Julkisen alan unioni (Jau), Kunta-alan koulutettu hoitohenkilöstö (Koho) ja Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö (Juko).
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Fakta

Kunta-alalla on viisi laajaa sopimusta


 Kunta-alan erityisen laajoja sopimuksia on viisi. Lisäksi kunta-alalla on työehtosopimus näyttelijöille sekä virka- ja työehtosopimus muusikoille. Näiden kahden sopimuksen piirissä on yhteensä tuhatkunta palkansaajaa.

 Sopimuksista suurimman (KVTES) piirissä on 311 000 palkansaajaa. He ovat sairaan- ja lähihoitajia, lastenhoitajia, lastentarhanopettajia, sosiaalialan ohjaajia, koulunkäyntiavustajia ja -ohjaajia sekä perhepäivähoitajia.

 Opetushenkilöstön virka- ja työehtosopimus (OVTES) koskee 61 000:ta opettajaa. Heidän työpaikkansa ovat muun muassa peruskouluissa, lukioissa, ammatillisissa oppilaitoksissa sekä kansalais- ja työväenopistoissa.

 Kunnallisen lääkärien virkaehtosopimuksen (LS) piirissä on 17 000 lääkäriä. Valtaosa heistä työskentelee sairaaloissa tai terveyskeskuksissa. Sopimuksen piirissä ovat myös kunta-alan hammaslääkärit ja eläinlääkärit.

 Kunnallisen teknisen henkilöstön virka- ja työehtosopimuksen (TS) piirissä on 24 000 palkansaajaa. Suurin ammattiryhmä on palo- ja pelastustoimen henkilöstö. Muihin ammattiryhmiin lukeutuvat esimerkiksi kiinteistönhoitajat, rakennusmestarit ja insinöörit.

 Kunnallisen tuntipalkkaisen henkilöstön työehtosopimus (TTES) koskee 7 000:ta palkansaajaa. Tuntipalkkaa käytetään kausiluonteisissa työtehtävissä, kuten katujen kunnossapitotöissä.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Rappukäytävään leijaili kuukausien ajan sietämätön haju – Vuokralainen tuhosi töölöläisasunnon jätteillä betoniseiniä myöten

  2. 2

   Tampereen keskustassa on kommuuni, jossa tyhjät pullot jaetaan painimalla

   Tilaajille
  3. 3

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  4. 4

   Lätkäjätkät edustavat kaikkea, mikä suomalaisessa miehisyydessä on pielessä, sanoo kirjailija Juhani Brander

  5. 5

   ”Tämä jos mikä osoittaa, että kunnioitamme ihmisoikeuksia” – Vihreät riemastuivat, kun Ohisalo kertoi 175 turvapaikanhakijan tuomisesta Suomeen

  6. Näytä lisää
  1. 1

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  2. 2

   Tampereen keskustassa on kommuuni, jossa tyhjät pullot jaetaan painimalla

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  4. 4

   Vihreiden Fatim Diarra uhkaa julkistaa kaikki saamansa peniskuvat: ”Se on seksuaalista häirintää”

  5. 5

   En ole mies, mutta voin vilkaista

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  4. 4

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  5. 5

   Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

  6. Näytä lisää