Politiikka

Kunta-alan neuvotteluissa on kiivailtu erityisesti sairaanhoitajien palkoista, mutta moni muu ansaitsee heitä vähemmän – katso 30 ammatin palkat

Kuntatöissä on yhteensä 7 500 ammattinimikettä. Kokonaisansioiden keskiarvo on 3 215 euroa kuukaudessa. Hoitajien ja opettajien lisäksi palkkakuopasta nousua peräävät esimerkiksi kirjastonhoitajat, laitoshuoltajat ja museoamanuenssit.

Kuntien ja kuntayhtymien palkansaajien palkkoja ja työehtoja koskevat neuvottelut alkoivat tiistaina.

Julkisuudessa on kiistelty erityisesti hoitajien vaatimista palkankorotuksista.

Hoitajien ammattiliiton Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen vaatii, että hoitajien palkkoja pitäisi korottaa 1,8 prosenttiyksikköä miesvaltaisia aloja enemmän joka vuosi seuraavan kymmenen vuoden ajan.

Kuntatyönantajien mukaan tällaisiin korotuksiin ei ole varaa.

Hoitajat sanovat jääneensä vuosien varrella syvään palkkamonttuun verrattuna etenkin miesvaltaisen vientiteollisuuden ja muun yksityisen puolen työntekijöihin, joiden ansiotuloja ovat kasvattaneet esimerkiksi erilaiset palkkaliukumat.

Äänessä ammattijärjestöistä ovat olleet Tehyn lisäksi lähi- ja perushoitajien Super. Myös opettajia edustava ammattijärjestö OAJ on puhunut palkkamontusta.

Hoitajia ja opettajia edustavat liitot eivät ole kunta-alalla ainoita, jotka valittavat palkkojensa pienuutta.

Neuvottelujen alla Julkisten ja hyvinvointialojen liitto (JHL) muistutti, että sen noin 200 000 jäsenen joukossa on paljon pienipalkkaisia työntekijöitä, jotka tekevät elintärkeää työtä.

”Esimerkiksi sairaaloissa ammattitaitoiset laitoshuoltajat, sähkömiehet ja välinehuoltajat takaavat, että leikkaukset voidaan tehdä turvallisesti.”

Miten hoitajien palkat vertautuvat muihin kunta-alan ammattien palkkoihin?

Kun katsotaan kokonaisansioita, joissa on mukana erilaiset lisät ylityökorvauksineen, esimerkiksi kätilöiden kuukausiansiot olivat 3 335 euroa, sairaanhoitajien 3 163 euroa ja lähihoitajien 2 743 euroa.

Kunta-alan ammateissa keskimääräiset kokonaisansiot vuoden 2018 lokakuussa olivat 3 215 euroa kuukaudessa. Kuntatyönantajat esitteli Tilastokeskuksen lukuja maanantain tiedotustilaisuudessaan.

Esimerkiksi laitoshuoltaja ansaitsi toissa vuonna kuukaudessa 2 247 euroa, sähköasentaja 2 951 euroa ja välinehuoltaja 2 253 euroa.

Sairaaloiden ulkopuolelta voi ottaa esimerkiksi lastenhoitajan, jonka kokonaisansiot olivat 2 364 euroa kuukaudessa.

”Kaikki kuntatyön ammattilaiset ansaitsevat palkankorotuksen. Ei ole syytä suosia joitain tehtäviä muiden kustannuksella”, sanoi JHL:n neuvottelupäällikkö Kristian Karrasch tiedotteessa.

Alle on listattu ovat 30 kunta-alan ammatin keskimääräiset kokonaisansiot. Juttu jatkuu sen alla.Kätilöillä ja sairaanhoitajilla on ammattikorkeakoulututkinto ja lähihoitajilla toisen asteen ammatillinen tutkinto. Yliopistotutkinnon suorittanut terveyskeskuslääkäri ansaitsi keskimäärin 6 791 euroa.

Opetuspuolella lastentarhanopettajan kokonaisansiot olivat 2 663 euroa, luokanopettajan 3 582 euroa ja lukion rehtorin 6 207 euroa. Lastentarhanopettajalla on yleensä alempi korkeakoulututkinto ja muilla opettajilla ylempi.

Kattavaa palkkaohjelmaa vaatii myös ammattiliitto Akavan erityisalat. Se edustaa kulttuurin, vapaa-ajan hallinnon, viestinnän ja hyvinvoinnin aloilla toimivia asiantuntijoita ja esimiehiä. Kaikkiaan jäseniä on 27 000, joista kuntapuolella työskentelee noin 5 000.

”Voidakseen hyvin kuntalaiset tarvitsevat laadukkaasti tuotettuja palveluita, kuten kirjastoja, kulttuuria sekä nuoriso- ja liikuntapalveluja”, sanoo toiminnanjohtaja Salla Luomanmäki.

Kunnan palkkalistalla olevan yliopistossa koulutetun kirjastonhoitajan tai museoamanuenssin kokonaisansiot ovat 2 700 euroa kuukaudessa ja ammattikorkeakoulututkinnon suorittaneen nuoriso-ohjaajan 2 500 euroa kuukaudessa. Kulttuurituottaja ansaitsee 2 763 euroa kuukaudessa.

”Meillähän ei ole mitään lisiä, kun kyseessä on päivätyö, joten peruspalkka on tärkeä. Eikä väyliä edetä urallakaan juuri ole”, huomauttaa neuvottelupäällikkö Jaakko Korpisaari Akavan erityisaloista.

Tiistaina alkaneissa neuvotteluissa sovitaan yli 420 000 työntekijän ja viranhaltijan työehdoista ja palkoista. Heidän nykyiset työehtosopimuksensa ovat voimassa maaliskuun loppuun asti.

Kun monilla kunta-alan ammattiryhmillä on kovia paineita ponnistella ylös palkkakuopasta ja kunnat painiskelevat talousahdingossa eikä valtioltakaan ole luvassa isompia apuja, keväällä saattaa olla edessä mielenilmauksia.

Ammattijärjestöjen vaatimuksiin kuuluu kunnon palkankorotusten lisäksi eroon pääsy kilpailukykysopimuksen mukanaan tuomista palkattomista kiky-tunneista. Se on jo onnistunut metalliteollisuuden työntekijöillä.

Kunta-alalla on yhteensä jopa 7 500 ammattinimikettä ja sopimuksiakin viisi. Niistä suurimman piirissä ovat juuri hoitajat ja esimerkiksi koulunkäyntiavustajat.

Massiivisissa työehtoneuvotteluissa työnantajia eli Manner-Suomen 295:tä kuntaa ja 118:aa kuntayhtymää edustaa Kuntatyönantajat.

Työntekijöitä ja viranhaltijoita edustavat niin sanotut kunta-alan pääsopijajärjestöt eli Julkisen alan unioni (Jau), Kunta-alan koulutettu hoitohenkilöstö (Koho) ja Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö (Juko).
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Fakta

Kunta-alalla on viisi laajaa sopimusta


 Kunta-alan erityisen laajoja sopimuksia on viisi. Lisäksi kunta-alalla on työehtosopimus näyttelijöille sekä virka- ja työehtosopimus muusikoille. Näiden kahden sopimuksen piirissä on yhteensä tuhatkunta palkansaajaa.

 Sopimuksista suurimman (KVTES) piirissä on 311 000 palkansaajaa. He ovat sairaan- ja lähihoitajia, lastenhoitajia, lastentarhanopettajia, sosiaalialan ohjaajia, koulunkäyntiavustajia ja -ohjaajia sekä perhepäivähoitajia.

 Opetushenkilöstön virka- ja työehtosopimus (OVTES) koskee 61 000:ta opettajaa. Heidän työpaikkansa ovat muun muassa peruskouluissa, lukioissa, ammatillisissa oppilaitoksissa sekä kansalais- ja työväenopistoissa.

 Kunnallisen lääkärien virkaehtosopimuksen (LS) piirissä on 17 000 lääkäriä. Valtaosa heistä työskentelee sairaaloissa tai terveyskeskuksissa. Sopimuksen piirissä ovat myös kunta-alan hammaslääkärit ja eläinlääkärit.

 Kunnallisen teknisen henkilöstön virka- ja työehtosopimuksen (TS) piirissä on 24 000 palkansaajaa. Suurin ammattiryhmä on palo- ja pelastustoimen henkilöstö. Muihin ammattiryhmiin lukeutuvat esimerkiksi kiinteistönhoitajat, rakennusmestarit ja insinöörit.

 Kunnallisen tuntipalkkaisen henkilöstön työehtosopimus (TTES) koskee 7 000:ta palkansaajaa. Tuntipalkkaa käytetään kausiluonteisissa työtehtävissä, kuten katujen kunnossapitotöissä.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Nelivuotias Michael Bornstein selvisi Auschwitzista opettelemalla olemaan näkymätön – Maanantaina hän palaa sinne peloistaan huolimatta

   Tilaajille
  2. 2

   Italialainen yöelämäntutkija käy ydinkeskustassa, Triplassa, Sörnäisissä ja Kontulassa, ja löytää yhden aidon ja monikulttuurisen paikan

   Tilaajille
  3. 3

   Lasse Lempainen pelastaa miljoonien eurojen urheilu-uria: ”Siinä vaiheessa kun puukko viiltää, suljen kaiken muun pois”

   Tilaajille
  4. 4

   Kuka päätti, että koulut ovat nyt ”avoimia oppimisympäristöjä” eikä luokkia ja seiniä enää tarvita?

   Tilaajille
  5. 5

   Miksi tavallinen uusi kaksio maksaa 6 000 euroa neliöltä? Grafiikka näyttää, mistä hinta koostuu

   Tilaajille
  6. 6

   Arkinen keitetty kananmuna muuttuu uskomattoman makuiseksi, kun sen marinoi yksinkertaisilla aineksilla

  7. 7

   Salamurha, jäätelöä ja Rick, jolla on ydinase – Tällainen on Donald Trumpin hämmentävä palatsi, jossa presidentti kestitsee valtiovieraita ja laukaisee ohjuksia

   Tilaajille
  8. 8

   Päätyivätkö Urho Kekkosen käännyttämät juutalaispakolaiset natsi-Saksan kuolemanleirille? Uusi arkistolöytö tuo valoa yhteen Suomen historian synkimmistä arvoituksista

   Tilaajille
  9. 9

   Katri Kulmuni vakuutti keskustan kriisikokouksessa ratkaisun ongelmiin löytyvän – Onko se ”vihreä aalto”?

  10. 10

   Valvontaviraston suomalais­asiantuntija HS:lle: Koronaviruksesta saatu lisätietoja – ”Kyse kohtuullisen vakavasta taudista”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Salamurha, jäätelöä ja Rick, jolla on ydinase – Tällainen on Donald Trumpin hämmentävä palatsi, jossa presidentti kestitsee valtiovieraita ja laukaisee ohjuksia

   Tilaajille
  2. 2

   Naisten seksilelumarkkinoille tuli hittilaite, joka muutti kaiken – se kertoo suomalaisten seksielämän käänteestä

   Tilaajille
  3. 3

   Yleinen harhaluulo ajokortista on saanut suomalaiset hankkimaan ennätys­määrän henkilö­kortteja

  4. 4

   Arkinen keitetty kananmuna muuttuu uskomattoman makuiseksi, kun sen marinoi yksinkertaisilla aineksilla

  5. 5

   Seppo Saario sijoitti itsensä miljonääriksi, ja viime vuosi oli ”poskettoman hyvä” – Konkarisijoittaja kertoo, miksi hän vaihtoi taktiikkaa

   Tilaajille
  6. 6

   Ugandalainen ilmastoaktivisti rajattiin ulos uutiskuvasta, jossa hän poseeraa Greta Thunbergin ja kolmen muun valkoihoisen kanssa – Syyttää uutistoimistoa rasismista

  7. 7

   Valvontaviraston suomalais­asiantuntija HS:lle: Koronaviruksesta saatu lisätietoja – ”Kyse kohtuullisen vakavasta taudista”

  8. 8

   Suomi ei ole mitenkään erikoinen kieli, vaikka me väitämme niin – Mutta yhdessä asiassa se on aidosti harvinainen

  9. 9

   Deittisovellukset tietävät käyttäjistään kaiken, ja näitä tietoja janoavat vaaralliset ihmiset – HS:n selvitys paljastaa, että massiiviseen tiedonkeruuseen liittyy suuria uhkia

   Tilaajille
  10. 10

   Koronavirukseen kuolleiden määrä nousi 56:een, tartunnan saaneita yli 2 000 – Kiina lopettaa ryhmämatkat ulkomaille

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  2. 2

   Perinteinen kaurapuuro on kehno aamupala – ravitsemusterapeutti kehitti ravintoarvoiltaan ”täydellisen puuron”

   Tilaajille
  3. 3

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  4. 4

   Kampissa kaupataan niin pientä asuntoa, ettei sellaisia saa Helsinkiin enää edes rakentaa

  5. 5

   Salamurha, jäätelöä ja Rick, jolla on ydinase – Tällainen on Donald Trumpin hämmentävä palatsi, jossa presidentti kestitsee valtiovieraita ja laukaisee ohjuksia

   Tilaajille
  6. 6

   Katri Kulmunin ihastuttava brittienglanti loksautti leuat somessa – kysyimme kielentutkijoilta, olisiko hän ylä- vai alaluokkainen britti

  7. 7

   Hyllytetty luisteluvalmentaja Mirjami Penttinen pyysi vanhempia allekirjoittamaan tukiadressin itselleen – HS:n haastattelussa hän kiistää lähes kaiken

  8. 8

   Ratkeaako ihmiskunnan kohtalo suomalaisilla keksinnöillä? Suomessa kehitetään nyt laitteita, joissa voi olla avain ilmaston kohtalon­kysymykseen

   Tilaajille
  9. 9

   Deittisovellukset tietävät käyttäjistään kaiken, ja näitä tietoja janoavat vaaralliset ihmiset – HS:n selvitys paljastaa, että massiiviseen tiedonkeruuseen liittyy suuria uhkia

   Tilaajille
  10. 10

   Italialaisen neurokirurgin näkemys F1-legenda Michael Schumacherin tilasta: ”Hän on täysin eri henkilö”

  11. Näytä lisää