Politiikka

Sisäministeri Ohisalo: Uuden rahankeräyslain muuttamista on harkittava, jos se ei mahdollista päästöjen kompensoimista

Poliisihallituksen arpajaishallinto ja vihreiden entinen kansanedustaja kiistelevät siitä, onko Compensate-säätiön toiminta vastikkeetonta vai vastikkeellista toimintaa.

Vihreiden puheenjohtajan ja sisäministeri Maria Ohisalon mukaan lainsäädäntö ei saa olla ilmastonmuutoksen torjumisen esteenä.

Ohisalon mukaan viime hallituskaudella säädettyä rahankeräyslakia on mahdollisesti korjattava, mikäli laki ja sen tulkinta muodostuvat esteeksi päästöjen vapaaehtoiselle kompensoinnille. Juha Sipilän (kesk) hallituksen säätämä laki tulee voimaan maaliskuussa.

”Moni kuluttaja ja yritys niin Suomessa kuin maailmalla on ryhtynyt kompensoimaan aiheuttamiaan ilmastopäästöjä tavalla tai toisella. Tämä on hyvä merkki siitä, kuinka tärkeänä ilmastonmuutoksen torjuntaa pidetään”, Ohisalo kirjoitti keskiviikkoiltana Twitterissä.Ohisalon kommentti liittyy vihreiden entisen kansan­edustajan Antero Vartion ilmasto­säätiön rahankeräys­lupaa koskevaan kiistaan.

Arpajaishallinnon mielestä Compensate-säätiön toiminta on vastikkeetonta eli se vaatii rahankeräysluvan. Arpajaishallinto teki Compensatesta tutkintapyynnön joulukuussa. Vartia ilmoitti tiistaina kannelleensa arpajaishallinnosta oikeuskanslerille ja pyytää tätä selvittämään, onko arpajaishallinnon toiminta ollut lainvastaista.

Asian ytimessä on kysymys siitä, miten päästökompensaatio toimii. Myös Vartia on aiemmin sanonut, että arpajaislakia tulee muuttaa, mikäli sitä voi tulkita päästökompensaation vastikkeellisuuden vastaisesti.

Lue lisää: Ilmastosäätiön perustanut Antero Vartia kantelee Poliisihallituksesta oikeuskanslerille – Myös HS:n haastattelemat tutkijat pitävät poliisin kantaa vääränä

Vartian perustama Compensate on yleishyödyllinen säätiö, joka tarjoaa kuluttajille mahdollisuuden kompensoida ostamiensa tuotteiden aiheuttamat hiilidioksidipäästöt.

Vartian ja Arpajaishallinnon kiista kiteytyy siihen, onko hiilensidontapalvelun tarjoaminen kuluttajalle vastikkeellista vai vastikkeetonta toimintaa. Kyse on siis siitä, saako kuluttaja rahansa vastineeksi jotain muutakin kuin hyvää mieltä eli esimerkiksi tavaran tai palvelua.

Arpajaishallinnon näkemys on, että ”ilmastonsuojelutyötä pidetään rahankeräyslain tarkoittamana yleishyödyllisenä toimintana”.

HS:n tiistaina haastattelemien tutkijoiden mukaan Compensaten toiminta on vastikkeellista.

”On täysin virheellinen tulkinta, että tässä ostetaan hyvää mieltä. Näkee, ettei arpajaishallinto ymmärrä, minkä luonteisesta asiasta globaaleissa ilmastopäästöissä on kysymys. Jos ostan jollekin lahjaksi vuohen niin teen siinä hyvää, en korvaa aiheuttamaani haittaa. Päästökompensaatiossa korvaan muille aiheuttamani haitan”, kommentoi Suomen ilmastopaneelin puheenjohtaja ja professori Markku Ollikainen.

Hänen mukaansa päästökompensaatiojärjestelmä on toiminut kansainvälisesti ainakin viisitoista vuotta. Monet lentoyhtiöt, kuten Finnair, tarjoavat kuluttajalle mahdollisuuden kompensoida lentonsa päästöt. Ollikaisen mukaan Vartian säätiön tarjoama palvelu ei eroa siitä käytännössä mitenkään.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Nämä Bernie Sandersin ilmeet lähtivät viraaliksi – kuten myös vastaus siihen miksi yleisö buuasi hänelle: ”Useimmat tuntemani työläiset eivät maksa 1750:tä dollaria lipuista tänne”

  2. 2

   Junamatkustaja kertoi epäilevänsä koronavirusta, VR veti vaunun liikenteestä siivousta varten

  3. 3

   Influenssaan kuolee Suomessakin joka vuosi satoja ihmisiä – Onko koronavirus influenssaa tappavampi?

  4. 4

   Etelä-Espoon ratsastuskoulua epäillään eläinsuojelurikoksista

  5. 5

   Jari Sillanpää oikeudessa lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä: ”Syytekuvaus on aika raju, mutta tiedän mitä on tapahtunut”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Koronaviruksen hillitsemiseksi on olemassa yli­voimainen keino, joka on jokaisen ulottuvilla – Kokeile, läpäisetkö käsi­hygienian testin

  2. 2

   Vantaan kokoomusvaikuttaja Tapani Mäkinen maksoi kummitädille velkansa 100 ja 200 euron seteleinä, käteisen olivat samana päivänä nostaneet Sjöblomin veljekset

  3. 3

   ”Ole leidi, he sanoivat” -video lähti viraaliksi, sillä siinä sanotaan ääneen ne sadat vaatimukset joita naiset saavat kuulla päivittäin – ja se on upeaa

  4. 4

   Influenssaan kuolee Suomessakin joka vuosi satoja ihmisiä – Onko koronavirus influenssaa tappavampi?

  5. 5

   Koronavirus jatkaa leviämistä: Italiassa nyt yksitoista kuolonuhria, Iranissa hikoilevana tv:ssä esiintynyt apulais­terveys­ministeri sai tartunnan

  6. Näytä lisää
  1. 1

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  2. 2

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  3. 3

   Tampereen keskustassa on kommuuni, jossa tyhjät pullot jaetaan painimalla

   Tilaajille
  4. 4

   Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

   Tilaajille
  5. 5

   ”Ovi avattiin, ja esiin työntyi pistin” – Toimittaja Jussi Konttisen isä joutui kuusi­vuotiaana venäläisten vanki­leirille, jolta moni lapsi ei selvinnyt

   Tilaajille
  6. Näytä lisää