Politiikka

Sähkön siirtohintojen korotuksiin tulossa entistä kovempia rajoituksia

Sähköverkkoyhtiöille tarjotaan lisää aikaa tehdä investoinnit, joilla varmistetaan, etteivät käyttäjät jää vikatilanteissa pitkäksi aikaa ilman sähköä.

Sähkön siirtohintojen korotuksia ollaan suitsimassa uudella lailla, joka kiristäisi verkkoyhtiöiden valvontaa ja rajoittaisi entisestään vuotuisia hinnankorotuksia. Lakiluonnos myös helpottaisi verkkoyhtiöiden tilannetta antamalla niille lisäaikaa toteuttaa investoinnit, joita laki niiltä edellyttää.

Sähkön siirtohintojen korotukset ovat saaneet kuluttajilta paljon kritiikkiä. Aihe nousi otsikoihin, kun verkkoyhtiö Caruna vuonna 2016 kertoi nostavansa siirtohintoja 27 prosenttia.

Carunan ilmoituksen seurauksena lainsäätäjiä vaadittiin puuttumaan verkkoyhtiöiden hinnankorotuksiin. Juha Sipilän (kesk) hallitus asettikin seuraavana vuonna verkkoyhtiöille rajoituksen, jonka mukaan siirtohintoja saa vuodessa nostaa enintään 15 prosenttia.

Kritiikki verkkoyhtiöitä kohtaan on kuitenkin jatkunut, ja myös Sanna Marinin (sd) hallitus otti tavoitteekseen siirtohintojen nousun hillitsemisen. Asiaa koskeva lakiluonnon lähti torstaina työ- ja elinkeinoministeriöstä lausuntokierrokselle.Luonnoksessa siirtohintojen korotuksiin puututaan monin tavoin.

Vuotuisille hinnankorotuksille asetettua kattoa lasketaan 15 prosentista 12,5 prosenttiin. Samalla tarvetta nopeille hinnankorotuksille vähennetään sillä, että niin sanottua alituottojen tasoitusjaksoa pidennetään.

Sähköverkkoyhtiöt saavat periä vain siirtohintoja, jotka takaavat yhtiölle lain määräämään kohtuullisen tuoton. Jos yhtiön tuotot jäävät neljän vuoden kaudella tätä kohtuullista tuottoa pienemmiksi, yhtiöt saavat nykyisen lain mukaan periä alituoton takaisin asiakkailtaan seuraavalla nelivuotisella valvontakaudella. TEM:n ehdotuksessa tätä ajanjaksoa pidennettäisiin kahdeksaan vuoteen.

Alan etujärjestön Energiateollisuuden verkoista vastaava johtaja Kenneth Hänninen pitää tätä ehdotuksen parhaana osana.

”Se tasoittaa asiakkaan siirtohintojen nousua, ja yhtiöt pystyvät hoitamaan talouttaan pidemmällä ajanjaksolla”, Hänninen sanoo.

Verkkoyhtiöille tarjotaan myös lisäaikaa lain vaatimien investointien tekemiseen.

Yhtiöt ovat perustelleet siirtohintojen nostamista lain vaatimuksilla. Vuonna 2013 sähköverkkoyhtiöt määrättiin laittamaan verkkonsa sellaiseen kuntoon, että kuluttajat eivät vikatilanteessakaan joudu olemaan kohtuuttoman pitkään ilman sähköä. Taustalla olivat vuoden 2011 myrskyt, joissa yli puoli miljoonaa suomalaista kärsi sähkökatkoista, osa pitkiä aikoja.

Lakiin asetettiin vaatimus, että taajamissa sähkökatko saa kestää enintään kuusi tuntia ja haja-asutusalueella enintään 36 tuntia. Korjaukset verkkoihin piti tehdä vuoteen 2028 mennessä.

On arvioitu, että tarvittavat investoinnit maksavat yhtiöille yhteensä noin kolme miljardia euroa.

Aikaraja osoittautui kuitenkin tiukaksi. Jo aiemmin yhtiöille annettiin mahdollisuus hakea poikkeuslupaa livetä aikarajasta. Nyt TEM antaisi kahdeksan vuoden lisäajan automaattisesti kaikille verkkoyhtiöille, joilla on tällä vuosikymmenellä edessään merkittäviä investointeja. Takaraja asettuu näin vuoteen 2036.

Jatkoaika koskee 58 yhtiötä, joiden verkoissa on yli 60 prosenttia kaikista sähkön käyttäjistä. Käytännössä jatkoaika koskee kaikkia verkkoja kaupunkien ulkopuolella.

Jatkoajan on tarkoitus loiventaa hintojen nousuja, kun yhtiöt voivat tehdä investoinnit pidemmän ajan kuluessa. Lisäksi näin vältetään turhat investoinnit tyhjeneville syrjäseuduille.

Lisäksi TEM kiristäisi sähköverkkoyhtiöiden sääntelyä ja puuttuisi mahdollisiin yli-investointeihin.

Luonnoksen mukaan sähköverkkoyhtiön pitäisi jatkossa toimittaa Energiavirastolle suunnitelma siitä, millaisia investointeja se aikoo tehdä toimitusvarmuusvelvoitteen täyttämiseksi. Virasto voisi hylätä suunnitelman jos se katsoo, etteivät suunnitellut investoinnit ole kustannustehokkaita.

Tällä on tarkoitus puuttua huoliin siitä, että toimitusvarmuusvelvoitteen varjolla yhtiöt kaapeloivat myös sellaisia verkkoja, joissa toimitusvarmuus voitaisiin turvata halvemmilla keinoilla, esimerkiksi automaatiolla, kaatamalla metsää tai siirtämällä sähkölinjaa. Jatkossa verkkoyhtiöt joutuvat siis perustelemaan kaapelointipäätöksensä.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Fakta

Tästä on kyse


 Kuluttajan sähkölasku koostuu sähkön hinnasta, sähkön siirtohinnasta sekä veroista. Kunkin osuus lopullisesta laskusta on karkeasti yhtä suuri.

 Siirtomaksua perii sähköverkon omistaja, joka kattaa maksuilla verkon ylläpito- ja rakentamiskulut.

 Sähköverkkoyhtiöiden hinnoittelua säännellään lailla, sillä kyseessä on alueellinen monopoli. Asiakas ei voi vaihtaa verkkoyhtiötä kuten sähkön toimittajaa.

 Sähkön siirtohinnat ovat nousseet pitkin 2010-lukua. Yhtiöiden mukaan syy korotuksiin on se, että laki velvoittaa yhtiöitä parantamaan verkkoja siten, etteivät asiakkaat edes vikatilanteissa jää pitkäksi aikaa ilman sähköä.

 Siirtohintojen korotuksiin puuttui jo Juha Sipilän hallitus, ja nykyinen hallitus haluaa edelleen suitsia nopeita kertakorotuksia.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsinkiläinen Toffe siivoaa alasti ”rouvien ja neitien” koteja: ”Mä haluan rahaa”

  2. 2

   Suomen myydyin punaviini vaihtui vuosien jälkeen – Sen hyvä hinta-laatusuhde yllätti asiantuntijankin

  3. 3

   844 000 suomalaista harkitsee ”vakavasti” maalle muuttamista. Älkää muuttako

  4. 4

   Isisin uuden johtajan oikea henkilöllisyys selvisi: ”Professorilla” on yliopisto­tutkinto ja järjestön johto­hahmoksi harvinainen tausta, kertoo The Guardian

  5. 5

   ”He ovat hyvin ovelia” – Tässä on Isisin viimeinen tukikohta

   Tilaajille
  6. 6

   Kymmenettuhannet suomalaiset kuuluvat joukkoon, jonka lihakset eivät kasva kuntosalilla: ”On vain yksi keino selvittää, mihin ryhmään itse kuuluu”, sanoo asiantuntija

   Tilaajille
  7. 7

   Presidentti Trump hyökkäsi Davosin talous­foorumissa ”tuomiopäivän profeettoja” vastaan ilmastoaktivisti Thunbergin esiintymisen jälkeen

  8. 8

   Kommentti: Onko lopulta huono asia, jos autoilijan polttoaine­valinnalla ei ole vaikutusta Suomen päästöihin?

  9. 9

   Teini-ikäisten huumekuolemien määrä on moninkertaistunut muutamassa vuodessa

  10. 10

   Radiojuontaja joutuu ottamaan Pukki-tatuoinnin takapuoleensa, löysi kuitenkin lupauksestaan porsaanreiän

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Italialaisen neurokirurgin näkemys F1-legenda Michael Schumacherin tilasta: ”Hän on täysin eri henkilö”

  2. 2

   Perinteinen kaurapuuro on kehno aamupala – ravitsemusterapeutti kehitti ravintoarvoiltaan ”täydellisen puuron”

   Tilaajille
  3. 3

   Suomi mainittu! Pääministeri Sanna Marin haastateltiin Time-lehteen, jossa halusi poseerata kuin miehet – kiinnitti huomiota tapaan kuvata naisia

  4. 4

   ”He ovat hyvin ovelia” – Tässä on Isisin viimeinen tukikohta

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinkiläisseura vapautti Team Uniquen muodostelmaluistelun päävalmentajan tehtävistään toistaiseksi: ”Olemme järkyttyneitä”

  6. 6

   Verkossa yllytetään tekemään lastensuojelu­ilmoituksia rasismin vastustajasta – tämä perättömästä ilmoituksesta seuraa

  7. 7

   844 000 suomalaista harkitsee ”vakavasti” maalle muuttamista. Älkää muuttako

  8. 8

   Auto teki hätäjarrutuksen Tomi Lamminperän 3-vuotiaan pojan eteen: Nyt isä vaatii kävelyteillä kaahailtavaa ”rallia” kuriin Martinlaaksossa

  9. 9

   Vähentääkö biopolttoaineen tankkaaminen liikenteen päästöjä? Kannattaako bensa-auto ajaa loppuun? HS etsi vastaukset kysymyksiin autoilun ilmasto­vaikutuksista

  10. 10

   Kymmenettuhannet suomalaiset kuuluvat joukkoon, jonka lihakset eivät kasva kuntosalilla: ”On vain yksi keino selvittää, mihin ryhmään itse kuuluu”, sanoo asiantuntija

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  2. 2

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  3. 3

   Perinteinen kaurapuuro on kehno aamupala – ravitsemusterapeutti kehitti ravintoarvoiltaan ”täydellisen puuron”

   Tilaajille
  4. 4

   Italialaisen neurokirurgin näkemys F1-legenda Michael Schumacherin tilasta: ”Hän on täysin eri henkilö”

  5. 5

   Töölöön valmistui pari vuotta sitten 30 000 neliön pysäköinti­luolasto, mutta nyt se seisoo tyhjänä

  6. 6

   Lapsisotilas Rajkumar Sabanadesan sai Suomesta turva­paikan, perusti perheen ja eteni urallaan – ja nyt hänellä on teräviä havaintoja suomalaisista

   Tilaajille
  7. 7

   Katin mies ei tiedä, mitä kouluja heidän lapsensa käyvät – Tyhjän liiton ainoa liima on raha

   Tilaajille
  8. 8

   Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

  9. 9

   Laiskuutta ei ole olemassakaan, sanoo amerikkalaisprofessori – Suomalaispsykologi on samaa mieltä ja listaa todelliset syyt laiskuuden takana

   Tilaajille
  10. 10

   Lentoemännän peukkumerkki bussinkuljettajalle johti yli kolmen metrin pudotukseen – näin Helsinki-Vantaan onnettomuus tapahtui

  11. Näytä lisää