Politiikka

Päijät-Hämeen suunnittelema terveyskeskusten jättiulkoistus sotkisi hallituksen sote-ympyröitä

Sosiaali- ja terveysministeriö pitää Päijät-Hämeen suunnitelmia ongelmallisina.

Hallintorakenteita myllertävä sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistus on tuskin päässyt tällä kierroksella lähtökuoppiinsa, kun Päijät-Hämeessä kaavaillaan jo omien ratkaisujen tekemistä – hallitusohjelman kirjauksista riippumatta.

Sanna Marinin (sd) hallitus pyrkii edeltäjiensä tavoin siirtämään vastuut sosiaali- ja terveydenhuollon palveluista Suomen yli 300 kunnalta uusille maakunnille.

Nyt kymmenen Päijät-Hämeen kuntaa Lahti etunenässä harkitsee terveyskeskusten ulkoistamista – joskaan ei aivan perinteisellä tavalla. Ajatuksena on, että palvelut tuottaisi yhtiö, jonka kuntien omistama Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä perustaisi yhdessä yksityisen terveysalan yrityksen kanssa.

Tätä esittää hyvinvointiyhtymän toimitusjohtaja Marina Erhola kuntapoliitikoista muodostuvalle yhtymähallitukselle, joka päättää valmistelun aloittamisesta ensi maanantaina. Yhtymä tiedotti asiasta maanantaina.

Toteutuessaan kyse olisi mittavasta ulkoistuksesta. Yhteisyritys pyörittäisi niin sanottuja sote-keskuksia, joissa toimisivat hoitajan, yleislääkärin ja fysioterapeutin vastaanotot. Lisäksi niistä saisi perustason mielenterveys- ja päihdepalveluja. Viime vuonna kuntayhtymä käytti näihin toimintoihin yhteensä 65 miljoonaa euroa.

Tarkoituksena on, että sote-keskuksien toiminta alkaisi ensi vuoden alussa Lahdessa ja Kärkölässä, joissa asuu yli 120 000 ihmistä. Tämän jälkeen toiminta laajenisi Asikkalaan, Hartolaan, Hollolaan, Iittiin, Myrskylään, Orimattilaan, Padasjoelle ja Pukkilaan vuoden 2022 loppuun mennessä. Heinola ja Sysmä jättäytyisivät näissä palveluissa kuntayhtymän ulkopuolelle vastakin.

Aikataulutuksen taustalla ovat Erholan mukaan kuntien nykyiset ulkoistussopimukset. Tällä hetkellä noin puolet jäsenkuntien terveydenhuollon vastaanottopalveluista on ulkoistettu eri yrityksille. Useassa tapauksessa sopimukset on tarkoitettu alun perin väliaikaisiksi ratkaisuiksi.

Sosiaali- ja terveysministeriö ei ole Päijät-Hämeen suunnitelmista mielissään. Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) sanoi tiistaina Ylen haastattelussa olevansa niistä yllättynyt.

”Eikä ehkä niin positiivisella tavalla”, ministeri lisäsi.

Hallitus­ohjelmassa on linjattu, että ”maakunnat tuottavat palvelut pääosin julkisina palveluina”. Ministeriö katsoo palvelujen siirtyvän yksityiselle yritykselle, koska suunnitelmien mukaan kunta­yhtymä omistaisi yhteis­yrityksestä vähemmistön, 49 prosenttia.

Kansliapäällikkö Kirsi Varhila vahvistaa, että päijäthämäläisten aikeet sotkevat ministeriön sote-ympyröitä. Erityisen ongelmallisena hän pitää sitä, että ulkoistus tapahtuisi aivan sote-uudistuksen kynnyksellä.

”Ollaan sen tyyppisessä aika­taulu­suunnitelmassa, että muutos tehtäisiin ennen kuin mahdol­linen sote-uudistus tulee voimaan. Tämä tarkoittaisi, että maakunta olisi heti perään tekemässä sote-uudistuksen muutoksia”, Varhila sanoo.

”Odottaisin nyt vielä hetken ja katsoisin, mitä hallitus saa aikaiseksi sote-uudistuksen suhteen. Toiseksi meillä perustuslakivaliokunta on ottanut aika tiukkoja lausuntoja sosiaali- ja terveyspalvelujen julkiseen järjestämiseen. Lukisin ne kyllä huolella. Perustuslakivaliokunnan lausunnot sitovat lainsäätäjää, mutta kyllä ne sitovat myös kuntien toimintaa.”

Hallitus on pyrkinyt suitsimaan kuntien ulkoistusintoa rajoituslailla, jotta yksityisten yritysten kanssa solmitut sopimukset eivät muodostuisi esteeksi uudistuksen toteuttamiselle.

Lain voimassaoloa jatkettiin viime syksynä vuoteen 2025 samalla, kun uusiin sopimuksiin on aiempaa herkemmin kirjattava mahdollisuus irtisanoa sopimus ilman korvausvelvoitetta. Varhilan mukaan siirron perustuslain mukaisuuden lisäksi on epäselvää, täyttäisivätkö Päijät-Hämeen suunnitelmat ulkoistuksille asetetut reunaehdot.

Hyvinvointiyhtymän toimitusjohtaja Erholan mukaan ulkoistussopimukseen kirjattaisiin irtisanomispykälä ”ilman muuta”.

Hän on seurannut sote-valmistelua aitiopaikalta pitkään, sillä hän siirtyi nykyiseen tehtäväänsä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylijohtajan paikalta viime vuonna. THL toimii sosiaali- ja terveysministeriön alaisuudessa.

Erholan mukaan hyvinvointiyhtymä ei epäile hallituksen kykyä saattaa sote-uudistusta tällä kierroksella maaliin.

”Mutta emmehän me voi myöskään odotella sitä, että tulee jokin valmis ratkaisu, joka laskeutuu maakuntaan suuren rauhan tavoin”, hän sanoo.

Ensi töikseen Erhola käynnisti syksyllä kunta­yhtymässä yhteis­toiminta­neuvottelut, joiden päätteeksi henkilöstöä vähennettiin 250 henkilön työpanoksen verran. Yhtymä on kamppaillut kasvavien kustannusten ja kuntien supistuvien verotulojen kanssa.

Viime vuonna kuntayhtymän menot kohosivat 770 miljoonaan euroon. Se tarkoittaa, että suunniteltujen kulujen lisäksi kunnille jyvitetään lasku 40 miljoonan euron alijäämästä.

Suunnitelman taustalla on halu panostaa perusterveydenhuoltoon siten, että potilaiden ei tarvitse turvautua kalliiseen erikoissairaanhoitoon niin usein kuin nyt. Tämä on myös hallituksen sote-uudistusta ohjaava johtoajatus. Yhdeksi keinoksi hallitus on määritellyt hoitotakuun kiristämisen – joka Erholan mukaan on keskeinen syy esitetyille suunnitelmille.

Hallituksen tarkoituksena on, että kiireettömään hoitoon vuodesta 2022 alkaen päästävä seitsemän arkipäivän sisällä, kun tällä hetkellä takaraja on kolme kuukautta. Hyvinvointiyhtymä onkin laskenut, että palveluja on tuotettava nykyistä tehokkaammin sähköistä asiointia hyödyntämällä. Tässä Erholan mukaan yksityiset yritykset ovat kiistatta julkista sektoria edellä.

”Meillä on ollut neljä eri vaihtoehtoa tarkastelussa. Tämä perustuu strategiseen harkintaan ja nykylainsäädännön mahdollistamiin keinoihin. Rahoitus on niukkenevaa, ja hoitotakuu tulee todennäköisesti kiristymään. Yksityinen toimija on paras kumppani kehittämään digitaalisia palveluja, joita tarvitsemme väestön palveluiden turvaamiseksi.”

Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Hanna Tainio arvioi, että irtiottoja sote-uudistuksen odotteluun kyllästyneissä kunnissa voi lähiaikoina tulla muitakin.

”Monella kunnalla on taloudellisia vaikeuksia. Kunnissa katsotaan, että ohjat on otettava omiin käsiin.”

”Lähes jokaisessa maakunnassa on omaa, hallituksesta riippumatonta sote-valmistelua.”

Juha Sipilän (kesk) hallituskaudella Päijät-Hämeen suunnitelmia muistuttava siirto nähtiin, kun viisi Meri-Lapin kuntaa päätti perustaa yhteisyrityksen Mehiläisen kanssa ja ulkoistaa Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin toiminnot sille.

Erotuksena on, että kyse oli erikoissairaanhoidosta, kun taas Päijät-Hämeen suunnitelmissa on ulkoistaa perusterveydenhuollon palvelut.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Linda Lampenius kuvaili medialle Peter Nygårdin juhlia, ja siitä käynnistyi pitkä oikeusprosessi – Nyt Lampenius kertoo, miten taistelu vei rahat ja terveyden

  2. 2

   Jäytävä häpeä – Olli Taskinen antoi kasvot tunteelle, josta harva uskaltaa puhua

  3. 3

   Tällainen on dash-ruokavalio, joka edistää terveyttä monipuolisesti – Sitä voi suositella ”ihan kaikille”, sanoo asiantuntija

   Tilaajille
  4. 4

   Vangit pelkäävät toisiaan Sukevan vankilassa – tuore raportti luo synkän kuvan Suomen neljänneksi suurimman vankilan tilanteesta

  5. 5

   ”Hän saalistaa köyhien ihmisten pikkutyttöjä” – The New York Times julkaisi laajan selvityksen raiskaussyytösten kohteeksi joutuneesta Peter Nygårdista

  6. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ovi avattiin, ja esiin työntyi pistin” – Toimittaja Jussi Konttisen isä joutui kuusi­vuotiaana venäläisten vanki­leirille, jolta moni lapsi ei selvinnyt

   Tilaajille
  2. 2

   Moni tekee vatsalihasliikkeet aina makuu­asennossa tai istuen, vaikka ei kannattaisi – Asian­tuntija neuvoo viisi vatsalihas­liikettä, jotka ovat selvästi tehokkaampia

   Tilaajille
  3. 3

   ”Hän saalistaa köyhien ihmisten pikkutyttöjä” – The New York Times julkaisi laajan selvityksen raiskaussyytösten kohteeksi joutuneesta Peter Nygårdista

  4. 4

   Kuvia Suomesta, osa 48: Akseli Valmunen otti maisemakuvia paikoista, joissa höntsäillään

  5. 5

   Pessimistin elimistö sairastuu herkästi, ja ominaisuus on hyvin pysyvä – Testaa, onko sinussa pessimistin piirteitä

   Tilaajille
  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  3. 3

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  4. 4

   Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

   Tilaajille
  5. 5

   Moni säilyttää vihanneksia ja hedelmiä väärin, ja se voi johtaa turhaan hävikkiin – asiantuntija kertoo helpot korjausliikkeet

   Tilaajille
  6. Näytä lisää