Politiikka

Hallituksen avustajakunta maksaa enemmän kuin syksyllä arveltiin, avustajat saavat lisää sihteereitä

EU-puheenjohtajuus loppui, mutta avustajien määrä on vain kasvanut Rinteen hallituksen jälkeen.

Hallituksen poliittiset valtiosihteerit ja erityisavustajat maksavat valtiolle enemmän kuin vielä syksyllä julkaistussa valtion talousarvioesityksessä arvioitiin.

Tuolloin ministereiden, valtiosihteerien ja erityisavustajien palkkausmäärärahoja korotettiin viidellä miljoonalla eurolla 11,5 miljoonaan euroon. Tämä johtui erityisesti siitä, että Antti Rinteen (sd) hallituksessa avustajien määrä kasvoi merkittävästi.

Valtiovarainministeriön uusimmasta katsauksesta käy ilmi, ettei tuo viiden miljoonan euron lisäys riitä, vaan kasvaneen avustajakaartin takia rahaa tarvitaan tänä vuonna vielä 1,6 miljoonaa euroa lisää.

Avustajakunnan rahoituksen lisäyksestä kertoi ensin Talouselämä.

Lisärahaa tarvitaan ensisijaisesti sihteereiden palkkaamiseen, sillä vakiintuneen tavan mukaan avustajilla on joko omat tai jaetut ei-poliittiset sihteerit, joita valtionhallinnossa kutsutaan hallinnolliseksi avustajiksi.

Kaikilla avustajilla ei ole omaa sihteeriä, mutta monissa ministeriöissä sihteereitä on vähintään yksi kahta avustajaa kohden.

Sihteerit eivät osallistu poliittisten asioiden käsittelyyn, vaan hoitavat muun muassa matkoja, sovittavat neuvottelujen aikatauluja ja muita päivittäisiä asioita.

Aikaisempaa suurempi määrä avustajia merkitsee myös lisää matka- ja muita kustannuksia.

HS:n tietojen mukaan osa ministeriöistä ei edes esittänyt määrärahaa uusien sihteerien palkkaamiseksi, mutta osa esitti. Lopulta hallitus päätti, että yhdenvertaisuuden vuoksi sihteerien määrä lisätään tasapuolisesti.

HS selvitti syksyllä avustajien taustat. Noin kolmannes heistä on puolueen kasvatteja. Ammattiliittotausta on 11 prosentilla.

Aikoinaan hallitus perusteli avustajien määrää muun muassa Suomen EU-puheenjohtajuudella, joka kesti heinäkuusta joulukuun loppuun.

”Meillä on arvioitu, että tässä tilanteessa, missä nyt eletään (EU-)puheenjohtajakaudella ja hallituksen lähtiessä liikkeelle, tällainen määrä avustajia tarvitaan, jotta ne isot yhteiskunnalliset uudistukset, joita ollaan viemässä eteenpäin, voidaan toteuttaa”, Rinne sanoi Iltalehdelle 15. heinäkuuta.

”Me tullaan arvioimaan tilannetta vuodenvaihteen jälkeen, kun puheenjohtajuuskausi päättyy, että onko silloin muutoksille tarvetta”, Rinne totesi.

Rinteen hallitus kaatui joulukuussa. Tilalle tuli Sanna Marinin (sd) hallitus, mutta erityisavustajien määrä on kasvanut 64:stä 69:ään. Juha Sipilän (kesk) hallituksessa oli loppuvaiheessa 42 erityisavustajaa ja neljä valtiosihteeriä.

Talousarvion mukaan erityisavustajien määrä voi olla enintään 70. Rinteellä erityisavustajia oli kuusi, Marinilla seitsemän.

”Tällä hetkellä avustajien määrä on tämä, mutta se ei tarkoita sitä, että se tulisi koko hallituskauden olemaan tällainen. Me elämme aika poikkeuksellista tilannetta hallituskriisin jälkeen. Minulle on tärkeää, että saan nyt kattavan käsityksen kaikista niistä keskeisistä asioista, jotka hallitusohjelman toteutumisen kannalta ovat tärkeitä”, Marin perusteli avustajien määrää joulukuussa STT:lle.

Torstaina Marin kommentoi asiaa lyhyesti Twitterissä viittaamalla, että media vääristelee asiaa.

Marin ei vastannut torstaina HS:n esittämiin kysymyksiin avustajien ja sihteerien määrästä.
Alun perin hallitus perusteli avustajamäärää myös sillä, että lakivalmistelu olisi aikaisempaa parempaa.

Juha Sipilän kaudella useita lakeja haukuttiin liian nopeasti valmistelluiksi. Rinteen ja Marinin hallituksessa erityisavustajien ja valtiosihteereiden rooli lakien valmistelussa onkin ollut suurempi kuin Sipilän hallituksessa.

Rinteen hallituksessa monet asiat valmisteltiin varsin valmiiksi ensin avustajien kesken, ja vasta sitten asiat tulivat hallituspuolueiden johtajien käsiteltäväksi.

Parhaillaan avustajat valmistelevat työllisyys- ja ilmastopäätöksiä.

Rinteen ja Marinin hallituksilta on toistaiseksi tullut yhteensä jonkin verran vähemmän lakiesityksiä kuin esimerkiksi edellisellä hallituskaudella tähän aikaan.

Rinteen ja Marinin hallitukset ovat antaneet toistaiseksi 106 hallituksen esitystä. Juha Sipilän (kesk) hallitus antoi vuoden 2016 tammikuun puoliväliin mennessä 144 hallituksen esitystä.

Osin nykyhallituksen vähempi määrä on johtunut siitä, että esimerkiksi hallituksen keskeisten ilmasto- ja työllisyyslinjauksien vaatimien lakien on tarkoituskin valmistua myöhemmin.

Oikaisu 16.1. klo 19.23: Avustajakunnan rahoituksen lisäyksestä kertoi ensin Talouselämä, ei Uusi Suomi.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomalaismiljonääri Peter Nygårdia vastaan joukoittain syytöksiä tyttöjen ja naisten raiskauksista, uhrien asianajaja HS:lle: Vanhin syytös vuodelta 1977 – Nygårdin mukaan häntä yritetään mustamaalata

  2. 2

   Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

   Tilaajille
  3. 3

   Ihmiset ahdistuvat turhista asioista, sanoo professori Jyrki Korkeila – Asiantuntija kertoo, mitä on ”lillukanvarsiahdistus”

   Tilaajille
  4. 4

   Katajanokan alta paljastui erikoinen rakennelma: Vedessä on piilossa sata metriä holvi­kaarta, joka on kuin suoraan keski­ajalta

  5. 5

   Millaista on päiväkodissa, jossa aikuisilla on aikaa ja lapset ovat ”keskivertoa ihanampia”? HS vietti päivän Majavien seurassa Lauttasaaressa

   Tilaajille
  6. Näytä lisää
  1. 1

   Katajanokan alta paljastui erikoinen rakennelma: Vedessä on piilossa sata metriä holvi­kaarta, joka on kuin suoraan keski­ajalta

  2. 2

   Millaista on päiväkodissa, jossa aikuisilla on aikaa ja lapset ovat ”keskivertoa ihanampia”? HS vietti päivän Majavien seurassa Lauttasaaressa

   Tilaajille
  3. 3

   Ihmiset ahdistuvat turhista asioista, sanoo professori Jyrki Korkeila – Asiantuntija kertoo, mitä on ”lillukanvarsiahdistus”

   Tilaajille
  4. 4

   Saksan joukko­ampumisia tutkitaan ääri­oikeistolaisena terrorismina – tämä tapahtumien kulusta, epäillystä ja teon motiivista tiedetään nyt

  5. 5

   Vantaalla on parkkipaikka, jonne juuri kukaan ei uskalla jättää autoaan

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  3. 3

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  4. 4

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  5. 5

   Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

  6. Näytä lisää