Politiikka    |   Kolumni

Saunoin kymmeniä kertoja Mauno Koiviston luotetussa piirissä – noina iltoina presidentti näyttäytyi periaatteellisena ja selkeänä miehenä

Koivistossa säilyi hänen myöhäisille vuosilleen asti poikamaista seikkailijaa, kirjoittaa päätoimittajavuosinaan presidentin kanssa saunonut Yrjö Rautio kolumnissaan.

Istumme Santa­haminan upseeri­kerhon saunan­lauteilla, presi­dentti Mauno Koivisto ja joukko päätoimittajia. Keskustelemme yhteisestä harrastuksestamme, tuuliurheilusta. Presidentti harrastaa yksinpurjehdusta pienellä katamaraanilla, minä purjelautailua.

Koivisto on polkenut pyörällä Presidentinlinnasta halki syksyisen, pimeän, sateisen ja tuulisen Helsingin Santahaminan saunalle. Yksi turvamies on saanut kunnian polkea hänen kintereillään.

”Tuskin sitä kukaan edes huomaa, kuka siinä menee”, Koivisto vastaa, kun joku meistä kysyy turvallisuudesta.

Meitä on saunalla tavanomainen joukko: presidentti, hänen lehdistösuhteitaan hoitava Tom Westergård, turvamies ja 7–8 sanomalehtien päätoimittajaa.

Osallistuin varmaankin kymmeniin tällaisiin Koiviston saunailtoihin 1980-luvun puolivälin tienoilta hänen presidentinuransa loppuun.

Televisiossa päättyi hiljattain Marjo Vilkon käsikirjoittama ja Jari Tervon toimittama sarja Koiviston urasta. Se on saanut ansaittua kiitosta. Saa minultakin.

Ehkä sarja teki Koivistosta kuitenkin turhankin myyttisen suurmieshahmon. Sarjasta piirtyi myös kovin juhlallisen totinen kuva Koivistosta, vaikka siinä kerrottiinkin muun muassa hänen pääministerikautensa showmiehen roolista Jatkoaika-televisio-ohjelmassa.

Koivistossa säilyi hänen myöhäisille vuosilleen asti poikamaista seikkailijaa.

Koivisto näki purjehdusta pienellä katamaraanilla Havaijilla, kun hän vieraili Yhdysvalloissa vuonna 1983. Kohta kotiinpaluunsa jälkeen hän hankki Kultarantaan pienen Hobie Cat -katamaraanin. Sillä hän purjehti yksin Naantalin lähivesillä – turvamiesten ja puolisonsa Tellervon kauhistukseksi.

Tämän saunaillan jälkeiselle illalliselle osallistui myös Tellervo Koivisto.

Tuli puhetta presidentin uudesta harrastuksesta. Presidenttipari oli hiljattain vieraillut Norjassa. Siellä he olivat nähneet, kuinka nuoret miehet lähtivät korkealta vuorenrinteeltä kaartelemaan liitovarjoillaan rantakaistaleen ylle.

”Huomasin Maunon ilmeen. Sanoin, että tuohon et kyllä innostu”, Tellervo kertoi. Presidentti myhäili.

Eivät nämä presidentin saunaillat hovinpitoa olleet, eivätkä käskytys- tai läksytystilaisuuksia. Vieraat tekivät kysymyksiä presidentille, mutta myös presidentti teki kysymyksiä vierailleen. Hän halusi kuulla, miltä jokin asia oli näyttänyt tai näyttäisi päätoimittajien silmin. Hän käytti näitä tilaisuuksia myös testatakseen ajatuksiaan pienessä ja luotettavassa piirissä ennen kuin tuli niiden kanssa julkisuuteen.

Luotettava piiri se oli. Sääntöihin kuului, ettei keskusteluista kerrottu julkisuuteen. Eipä niissä juuri suuren uutisen aiheita noussutkaan. Suurin merkitys niillä oli siltä kannalta, että päätoimittajat ymmärsivät niiden ansiosta presidentin vaikuttimia ja hänen päätöstensä taustoja.

Usein Koivisto pohti muun muassa presidentin valtaoikeuksien supistamista ja parlamentarismin vahvistamista. ”Enhän minä sitä pelkää, että itse käyttäisin valtaoikeuksiani väärin. Mutta kuka takaa, mitä seuraajani tekisivät?” Hän pelkäsi erityisesti Paavo Väyrystä.

Sodan käynyt presidentti puhui usein politiikasta sodasta peräisin olevin ilmaisuin. Esimerkiksi: ”Vastamäkeen ei kannata hyökätä, eikä tuleen pidä jäädä makaamaan.”

Olin monista asioista Koiviston kanssa eri mieltä. Arvostelin Kansan Uutisissa esimerkiksi hänen kylmäkiskoista suhtautumistaan Baltian maiden itsenäistymispyrkimyksiin. Koivisto puolestaan moitti minua tästä Hufvudstadsbladetin haastattelussa.

Koivistolla oli läpi uransa vaikeuksia ymmärtää median roolia. Siitä kertoi sekin, että hän katsoi minun kritisoineen häntä kaikkien muidenkin päätoimittajien nimissä, koska olin siihen aikaan Päätoimittajien yhdistyksen PTY:n puheenjohtaja. Sellainen ei PTY:n puheenjohtajan rooli tietenkään ollut.

Erimielisyyksistämme huolimatta arvostin silloin ja arvostan yhä Koivistoa enemmän kuin ketään toista tuntemaani poliitikkoa.

Syy siihen, että Koivistoa arvostivat likimain kaikki muutkin, jopa vastustajat, oli sittenkin enemmän yksinkertainen ja selkeä kuin salaperäinen ja monimutkainen. Hän vain toimi aina parhaan tietonsa mukaan ja moraalisesti kestävällä tavalla. Niin hän teki Baltian tapauksessakin, vaikka erehtyikin tilannearviossaan.

Kirjoittaja on kokenut politiikan toimittaja, joka on työskennellyt sanoma- ja aikakauslehdissä.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kimi Räikkönen teki sen taas: erottuu formulakuljettajien yhteiskuvassa hilpeästi edukseen

  2. 2

   Osa ihmisistä kävelee ”istuma­kävelyä”, joka voi aiheuttaa kipuja niskassa asti – Fysio­terapeutti neuvoo kolme liikettä, joilla kävelystä tulee ryhdikästä ja sulavaa

   Tilaajille
  3. 3

   Onko tässä Suomen uusi hävittäjä? Super Hornet on kuin steroideja napsinut nyky-Hornetimme isoveli

  4. 4

   Mies kasasi pihalleen romua, jätettä ja jopa puolikkaita junanvaunuja – Kuvat näyttävät, miten ympäristöä turmeltiin vuosien ajan

  5. 5

   Mitä perustuslakivaliokunnan Haavisto-päätös tarkoittaa? Kuinka poikkeuksellinen se on? HS etsi vastaukset

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Valtava valonheitin pystytettiin ilmoittamatta Paula Arteksen ikkunan alle, eikä kokonainen kortteli ollut saada unta

  2. 2

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  3. 3

   Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

   Tilaajille
  4. 4

   Osa ihmisistä kävelee ”istuma­kävelyä”, joka voi aiheuttaa kipuja niskassa asti – Fysio­terapeutti neuvoo kolme liikettä, joilla kävelystä tulee ryhdikästä ja sulavaa

   Tilaajille
  5. 5

   Mies kasasi pihalleen romua, jätettä ja jopa puolikkaita junanvaunuja – Kuvat näyttävät, miten ympäristöä turmeltiin vuosien ajan

  6. Näytä lisää
  1. 1

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  2. 2

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  3. 3

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  4. 4

   Kun ikuisesti reipas uupuu, kukaan ei huomaa – On väärin luulla, että jokainen pystyy pyytämään apua

  5. 5

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  6. Näytä lisää