Vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo vaatii työttömyysputken lyhentämistä - Politiikka | HS.fi
Politiikka

Vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo vaatii työttömyysputken lyhentämistä

Ohisalon mukaan työn verotuksen alentaminen yhdistettynä ympäristöverojen korotukseen olisi tehokas keino edistää sekä työllisyys- että ilmastotavoitteita

Vihreiden puheenjohtaja, sisäministeri Maria Ohisalo sanoo, että hallituksen pitää pohtia kaikkia keinoihin, jotta työllisyys saataisiin nousemaan. Kuva: Jussi Nukari

Julkaistu: 17.1. 12:34

Vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo vaatii blogissaan, että työelämän loppupään niin sanottua työttömyysputkea on lyhennettävä.

Putken lyhentämistä pohditaan parhaillaan hallituksen sisällä.

Putken lyhentämistä tai jopa poistamista ovat kannattaneet muut puolueet paitsi Sdp ja vasemmistoliitto. Työttömyysputkesta päättävät käytännössä työmarkkinajärjestöt, jotka juuri nostivat alaikärajaa vuodella.

Putken virallinen nimi on työttömyysturvan lisäpäivät. Työntekijä voi saada ansiopäivärahaa pidempään kuin yli tavanomaiset 500 päivää, mikäli hän on täyttänyt määrätyn iän.

Putki on käytännössä väylä varhaiseen eläkkeelle jäämiseen.

Työmarkkinajärjestöjen päätöksen mukaisesti hallitus korotti vuodenvaihteessa lisäpäivien alaikärajaa vuodella 62 vuoteen. Muutos koskee vuonna 1961 ja sen jälkeen syntyneitä. Lisäpäivien ikärajaa on siirretty aikaisemminkin, vielä 1990-luvulla työttömyysputken alaikäraja oli 53 vuotta.

Eri selvitysten mukaan ikärajan siirtyminen on vahvistanut näissä ikäryhmissä työllisyyttä. Lisäpäiväoikeus on saattanut johtaa siihen, että yritykset ovat kohdentaneet irtisanomisia nimenomaan ikääntyneisiin työntekijöihin.

Putken poistamisen työllisyysvaikutukseksi on arvioitu jopa 10  000 lisätyöllistä, mutta uusimman päätöksen jälkeen vaikutus lienee pienempi.

Ohisalo sanoo myös, että työn verotuksen alentaminen yhdistettynä ympäristöverojen korotukseen olisi tehokas keino edistää sekä työllisyys- että ilmastotavoitteita.

Ohisalo sanoo, että mitään ratkaisuja ei ole vielä hakattu kiveen, sillä hallitusohjelman mukaisesti mitään työllisyyttä parantavaa keinoa ei suljeta tarkastelun ulkopuolelle.

”Näihin lukeutuu esimerkiksi Helsingin Sanomien jutussa mainittu kokeilu ansiosidonnaisen työttömyysturvan vapaaehtoisesta porrastuksesta. Meidän näkökulmastamme on tärkeää, että uudistuksen jälkeenkin työttömälle jää vähintään yhtä paljon rahaa käteen kuin ennen uudistusta.”

HS julkaisi tällä viikolla kirjoituksen, jossa käytiin läpi työllisyyskeinoja, joita hallitus pohtii.

Hallituksen työllisyyskeinot alkavat hahmottua: Pöydälle tulossa esimerkiksi ilmastopaketti, aktiivimallin korvaaja ja kotihoidon tuen leikkaaminen

Seuraa uutisia tästä aiheesta