Politiikka

Halla-aho: Niikon Kiina-kytköksissä ei ole hänen antamansa selvityksen pohjalta mitään sääntöjen vastaista

Niikko ei ole jättänyt ilmoittamatta omistuksia tai sidoksia, joita hänen olisi pitänyt ilmoittaa, Halla-aho sanoo.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho sanoo, että kansanedustaja, ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Mika Niikon (ps) toiminnassa ei ole Niikon hänelle antaman selvityksen mukaan mitään sääntöjen vastaista.

Niikko ei ole jättänyt ilmoittamatta omistuksia tai sidoksia, joita hänen olisi pitänyt ilmoittaa, Halla-aho sanoo.

Suomen Kuvalehti kertoi eilen, että Niikko ja hänen puoluetoverinsa Ville Vähämäki salasivat osakkuutensa Kiinan valtioon kytkeytyvässä teknologiayhtiössä Realmax Oy:ssa.

SK:n selvityksen mukaan suomalaisyhtiö Realmax Oy:n perustajaosakkaita olivat Niikko ja kansanedustaja Vähämäki. Lisäksi perustajaosakkaana on Suomessa teknologia-alalla työskennellyt Kiinan kansalainen Hang Si, joka alkoi työskennellä yrityksen toimitusjohtajana.

Niikon 20 prosentin omistusosuus Realmaxissa ei käy ilmi hänen kansanedustajana tekemistään sidonnaisuusilmoituksista. Kun Suomen Kuvalehti kysyi asiaa, Niikko viittasi ohjeistuksiin siitä, että vain yli 20 prosentin omistusosuudet pitää kertoa. Niikon mukaan osakkuus kesti vain kuukausia.

Kysyttäessä onko Niikolla yhä luottamus toimia ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajana, Halla-aho vastasi, että Niikkoa vastaan ei ole esitetty syytöstä, joka asettaisi tämän luottamuksen kyseenalaiseksi.

”Hän ei ole jättänyt ilmoittamatta sidonnaisuuksia, joita olisi pitänyt ilmoittaa. Näin ollen väitteet siitä, että hän olisi salannut omistuksiaan tai yhteyksiään eivät pidä paikkaansa, koska hänellä ei ole velvollisuutta niitä ilmoittaa.”

Olivatko nämä Kiinaan liittyvät asiat tiedossanne, kun Niikko valittiin puheenjohtajaksi ulkoasianvaliokuntaan?

”Ei tällaisista asioista ole ollut puhetta.”

Halla-ahon mukaan hän ei ole keskustellut Vähämäen kanssa Suomen Kuvalehden jutusta.

Niikko on pyrkinyt kuitenkin peittelemään jotain toimiaan.

Niikko kiisti Ylen viime kevään Mot-ohjelmassa, että ei tietäisi kuka on Realmax-yrityksen toimitusjohtaja, vaikka oli perustamassa yritystä ja on myöhemmin kuvannut Hang Sita ystäväkseen.

Oletteko keskustelleet Niikon kanssa siitä, miksi hän kiisti tietävänsä, kuka on Realmaxin toimitusjohtaja?

”Tämä on minulle täysin uusi asia, mutta varmasti tästäkin keskustellaan vielä”, Halla-aho sanoo.

SK kertoi eilen, että Niikko olisi saanut Hang Silta lähes 5 000 euron vaalituen. Ylen MOT-ohjelma kertoi maaliskuussa, että Niikko oli salannut tukijansa nimen vaalirahoitusilmoituksesta muuttamalla saadun tuen jälkikäteen vaalilainaksi. Niikko myöntää tiedotteessaan vaihtaneensa tuen vaalilainaksi. SK:n mukaan arkistoidusta alkuperäisestä vaalirahoitusilmoituksesta näkyy, että vaalituen oli Niikolle antanut nimenomaan Hang Si.

”Olen tehnyt kaikki vaalituki-ilmoitukset säädöksien mukaan. Tiedot ovat julkisia. Maksoin Suomen Kuvalehden mainitseman 2015 saamani vaalituen takaisin eli muutin sen lainaksi”, Niikko kirjoitti tiedotteessaan.

Eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtaja Erkki Tuomioja (sd) sanoi STT:lle torstai-iltana, että Niikko on lähettänyt valiokunnan jäsenille viestin, jonka mukaan SK:n juttu sisältää virheitä.

Suomen Kuvalehden mukaan Niikko on saanut tarkistaa sitaattinsa ja haastattelu on nauhalla.

SK kirjoitti jutussaan, että lehden tietojen mukaan Supo on kiinnittänyt Niikon Kiina-yhteyksiin huomiota sen jälkeen, kun Niikko nousi ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajaksi kesällä 2019.

Kokoomuksen kansanedustaja ja ulkoasiainvaliokunnan jäsen Anne-Mari Virolainen vaati eilen Niikkoa antamaan pikaisesti selvityksen Suomen Kuvalehden väitteistä.

”Paljastuneet tiedot ovat hyvin vakavia ja edellyttävät puheenjohtajalta kattavaa selvitystä asiaan”, Virolainen vaati tiedotteessa.

”Erityisesti ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajalla on velvollisuus tuoda esille kaikki sidonnaisuutensa ulkomaisiin toimijoihin. Nyt vaikuttaa siltä, että kaikkea ei ole kerrottu asiallisesti ja avoimesti”, hän sanoi.

Halla-ahon mukaan hän jatkaa keskusteluita Niikon kanssa.

”Asiaan tuli jonkin verran selvyyttä hänen eilisestä tiedotteestaan. Jos ulkoasianvaliokunta haluaa asiasta tietoa, niin sitten se varmasti asiaa pyytää puheenjohtaja Niikolta.”

Eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtajan Erkki Tuomiojan mukaan Niikko on luvannut lähettää valiokunnan jäsenille selvityksen SK:n juttuun liittyen.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tällainen on suomalaisten keskivertoauto – Uusien ja käytettyjen kauppaa hallitsevat aivan erilaiset autot

  2. 2

   Katajanokan alta paljastui erikoinen rakennelma: Vedessä on piilossa sata metriä holvi­kaarta, joka on kuin suoraan keski­ajalta

  3. 3

   Kommentti: Äärioikeiston väkivalta ja viha ovat hälyttävällä tasolla, ja tilanne Saksassa tuntuu jo hallitsemattomalta

  4. 4

   Muistitutkija laati oppimisen kymmenen käskyä: Näin uusi tieto painuu mieleen tehokkaimmin

  5. 5

   Schjerfbeckin maalauksen 1,3 miljoonan euron huutokauppa Lontoossa johti tuomioon törkeästä veropetoksesta Helsingissä

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Katajanokan alta paljastui erikoinen rakennelma: Vedessä on piilossa sata metriä holvi­kaarta, joka on kuin suoraan keski­ajalta

  2. 2

   Millaista on päiväkodissa, jossa aikuisilla on aikaa ja lapset ovat ”keskivertoa ihanampia”? HS vietti päivän Majavien seurassa Lauttasaaressa

   Tilaajille
  3. 3

   Saksan joukko­ampumisia tutkitaan ääri­oikeistolaisena terrorismina – tämä tapahtumien kulusta, epäillystä ja teon motiivista tiedetään nyt

  4. 4

   Ihmiset ahdistuvat turhista asioista, sanoo professori Jyrki Korkeila – Asiantuntija kertoo, mitä on ”lillukanvarsiahdistus”

   Tilaajille
  5. 5

   Haavisto-päätös on poliittisen järjestelmän voitto: Keskiöön nousi asia, joka kertoo Suomesta paljon

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  3. 3

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  4. 4

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  5. 5

   Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

  6. Näytä lisää