Politiikka

Ulkoasiain­valiokunnan puheen­johtaja Niikko selitti Kiina-kytköksiään valio­kunnan jäsenille – jäseniltä vain vähän moitteita

Suomen Kuvalehti kertoi torstaina, että ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajalla Mika Niikolla (ps) on ollut tiedettyä syvempi sidos kiinalaisyritys Realmax Groupiin, jonka toimintaa hän on poliitikon roolissa edistänyt.

Ulkoasiainvaliokunnan jäsenet näkevät valiokunnan puheenjohtajan Mika Niikon (ps) ilmi tulleissa Kiina-yhteyksissä vain vähän konkreettista moitittavaa.

Useat HS:n tavoittamat valiokuntalaiset arvioivat, etteivät Niikon toimet ole tähän mennessä saatujen tietojen valossa kovin ongelmallisia. Avoimuuteen ja suhteisiin ulkovaltojen kanssa toivotaan silti vastaisuudessa kiinnitettävän tarkempaa huomiota. Osa edustajista toivoo myös asiasta edelleen lisäkeskustelua ja selvitystä valiokunnassa.

Niikko oli HS:n tietojen mukaan yhteydessä valiokunnan jäseniin torstaina ja perjantaina selittääkseen Suomen Kuvalehden (SK) torstaina julkaisemasta artikkelista alkanutta keskustelua.

SK kertoi, että Niikolla on ollut tiedettyä syvempi sidos kiinalaisyritykseen, jonka toimintaa hän on poliitikon roolissa edistänyt.

SK:n esiin nostamassa tapauksessa on kyse Kiinan valtion tukemasta Realmax Goup -teknologiakonsernista. Niikko ja kansanedustaja Ville Vähämäki (ps) olivat perustajaosakkaina vuonna 2017, kun yhtiö investoi toimipisteeseen Vantaalla. Heidän lisäkseen perustajaosakkaana oli Kiinan kansalainen Hang Si.

Lehden mukaan Niikko ja Vähämäki ovat kansanedustaja-aikanaan edistäneet yhtiön ja kiinalaisten pyrkimyksiä Suomessa. He ovat ottaneet myös vastaan kestitystä ja matkoja kiinalaisilta.

Niikon 20 prosentin omistusosuus Realmaxissa ei kuitenkaan ole käynyt ilmi hänen kansanedustajana tekemistään sidonnaisuusilmoituksista. Tapahtumat ajoittuvat ajalle ennen Niikon nousua ulkoasiainvaliokunnan johtoon.

SK kertoi myös, että Niikko olisi saanut Hang Silta lähes 5 000 euron vaalituen.

Maaliskuussa 2019 Ylen MOT-ohjelma kertoi, että Niikko oli salannut tukijansa nimen vaalirahoitusilmoitukselta muuttamalla saadun tuen jälkikäteen vaalilainaksi.

Ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtaja Erkki Tuomioja (sd) ei halua kommentoida asiaa.

Keskustalainen valiokunnan jäsen Mikko Savola puolestaan sanoo olevansa tyytyväinen Niikolta saamiinsa tietoihin asiasta.

”Hän antoi hyvinkin kattavan selvityksen, ja pohjalaisena miehenä olen tottunut siihen, että miehen sanaan voi silloin luottaa [...] Se selvitys oli minulle ok”, hän sanoo.

”Jälkikäteen voi sanoa, että mitä avoimempi pystyy alun perinkin olemaan, niin se on etu jatkossa. Se on varmaan opetus kaikin puolin.”

Myös valiokunnan kokoomuslainen jäsen Anne-Mari Virolainen sanoo saaneensa Niikolta riittävästi tietoa asiasta torstain jälkeen.

Virolainen vaati torstaina Niikolta pikaista selvitystä asiaan ja kuvaili esiin tulleita asioita hyvin vakaviksi.

Virolaisen kanta on nyt, ettei Niikon toiminnassa ole huomautettavaa.

”Selvitys riittää minulle”, hän kommentoi tekstiviestillä.

Sdp:n kansanedustaja Kimmo Kiljunen sanoo perehtyneensä asiaan toistaiseksi pinnallisesti. Hän arvioi kuitenkin yhtyvänsä puhemies Matti Vanhasen lausuntoon Niikon toiminnasta.

Vanhanen sanoi MTV:n uutisille aiemmin, ettei hän näe SK:n jutun perusteella jatkoselvitystä asiasta tarpeelliseksi ja että asia kuuluu perussuomalaisten eduskuntaryhmälle.

”Onhan meillä näitä kansainvälisiä yhteyksiä ja pitää ollakin, kun tietää vain rajansa ja miten toimintaan”, Kiljunen sanoo.

Keskustan kansanedustaja Jouni Ovaska arvioi, että ilmi tulleiden tietojen valossa Niikko ei ole toiminut millään tapaa sääntöjen vastaisesti. Hänestä valiokunnan on kuitenkin hyvä keskustella asiasta, kun istuntokausi alkaa.

”Ettei jäisi mitään epäilyksen varjoa tämmöisestä asiasta ja riippumattomuudesta, niin mielestäni on ihan hyvä puhua vielä asiat halki valiokunnan kesken.”

Sdp:n Kristiina Salonen painottaa, ettei ole ehtinyt tutustua Niikon tapaukseen syvällisesti.

”Varmasti tämä on asia, joka käsitellään yhdessä, kun valiokunta seuraavan kerran kokoontuu. Mutta aiheuttaako se sitten jotakin jatkoa tai kyseenalaistaako se esimerkiksi Niikon asemaa, niin siihen en osaa vielä ottaa kantaa”, hän sanoo.

Myös vihreiden Inka Hopsu sanoo, että asia olisi vielä hyvä käydä valiokunnassa läpi.

Rkp:n kansanedustaja Eva Biaudet toivoo edelleen, että Niikko selvittää asiaa valiokunnalle. ”Tässä tehtävässä erityisesti on sitouduttava avoimuuteen. Luottamus siihen, että toiminnassaan on riippumaton ulkoisista painostuksista ei synny pelkästään viittaamalla lain pykälien noudattamiseen. Vilpitön avoin raportointi asioiden kulusta ja nykytilasta on siksi nyt välttämätön”, Biaudet vastaa lyhyesti tekstiviestitse.

HS ei tavoittanut vasemmistoliiton edustajia kommentoimaan asiaa.

Niikko itse selvensi näkemystään asiasta tiedotteella torstaina. Hän korosti toimintansa olleen asianmukaista.

”Suomen Kuvalehden vihjailuilla ei ole katetta”, hän viestitti.

Niikko kertoo, että hän oli SK:n jutussa mainitun Realmax Group -yhtiön omistaja yhteensä vajaan neljän kuukauden mittaisen ajanjakson ja että hän luopui osakkeista eturistiriitojen välttämiseksi samaan aikaan, kun oli perustamassa eduskuntaan vienninedistämisfoorumia.

”Minulla ei ole missään vaiheessa ollut kaksoisroolia, jossa olisin edistänyt kansanedustajan työssäni omistamieni yritysten etua. Julkisissa ilmoituksissani en ole salannut mitään. Olen ilmoittanut kaikki ilmoitusvelvollisuuden piiriin kuuluvat omistukseni. Minulla ei ole taloudellisia sidoksia mihinkään kiinalaiseen yritykseen”, Niikko kirjoitti.

Hän on perustellut, että vain yli 20 prosentin omistusosuudet pitää kertoa sidonnaisuusilmoituksissa, minkä vuoksi omistusta Realmaxissa ei ollut tarvetta ilmoittaa.

Vaalituen osalta Niikko kirjoitti tehneensä kaikki vaalituki-ilmoitukset säädöksien mukaan.

”Maksoin Suomen Kuvalehden mainitseman 2015 saamani vaalituen takaisin eli muutin sen lainaksi”, Niikko kirjoitti.

Myös perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho kommentoi STT:lle perjantaina, ettei Niikon toiminnassa ole tämän antaman selvityksen mukaan mitään sääntöjen vastaista.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Valtava valonheitin pystytettiin ilmoittamatta Paula Arteksen ikkunan alle, eikä kokonainen kortteli ollut saada unta

  2. 2

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  3. 3

   Tampereen yliopisto puuttui sen logosta tehtyyn pilaversioon ”uhittelevalla” kirjeellä – Some reagoi omilla versioillaan ”tuninaamasta”

  4. 4

   Näin teet täydellisen perunamuusin: pieni niksi nostaa muusisi uudelle tasolle

  5. 5

   Pariskunta osti huonokuntoisen hirsitalon Vantaalta: Sitten vintiltä löytyi salahuone ja talon ainutlaatuinen historia alkoi valjeta

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   Pariskunta osti huonokuntoisen hirsitalon Vantaalta: Sitten vintiltä löytyi salahuone ja talon ainutlaatuinen historia alkoi valjeta

  3. 3

   Syöpäpotilaille ruokavalio­hoitoa antanut lääkäri Antti Heikkilä sai varoituksen

  4. 4

   Näin teet täydellisen perunamuusin: pieni niksi nostaa muusisi uudelle tasolle

  5. 5

   Valtava valonheitin pystytettiin ilmoittamatta Paula Arteksen ikkunan alle, eikä kokonainen kortteli ollut saada unta

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Jopa 70 prosenttia suomalaisista syö liian vähän hiilihydraatteja – asiantuntija kertoo yllättävät merkit, joista tunnistat hiilarivajeen

   Tilaajille
  2. 2

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  3. 3

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  4. 4

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  5. 5

   Kun ikuisesti reipas uupuu, kukaan ei huomaa – On väärin luulla, että jokainen pystyy pyytämään apua

  6. Näytä lisää