Politiikka

Ulkoasiain­valiokunnan puheen­johtaja Niikko selitti Kiina-kytköksiään valio­kunnan jäsenille – jäseniltä vain vähän moitteita

Suomen Kuvalehti kertoi torstaina, että ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajalla Mika Niikolla (ps) on ollut tiedettyä syvempi sidos kiinalaisyritys Realmax Groupiin, jonka toimintaa hän on poliitikon roolissa edistänyt.

Ulkoasiainvaliokunnan jäsenet näkevät valiokunnan puheenjohtajan Mika Niikon (ps) ilmi tulleissa Kiina-yhteyksissä vain vähän konkreettista moitittavaa.

Useat HS:n tavoittamat valiokuntalaiset arvioivat, etteivät Niikon toimet ole tähän mennessä saatujen tietojen valossa kovin ongelmallisia. Avoimuuteen ja suhteisiin ulkovaltojen kanssa toivotaan silti vastaisuudessa kiinnitettävän tarkempaa huomiota. Osa edustajista toivoo myös asiasta edelleen lisäkeskustelua ja selvitystä valiokunnassa.

Niikko oli HS:n tietojen mukaan yhteydessä valiokunnan jäseniin torstaina ja perjantaina selittääkseen Suomen Kuvalehden (SK) torstaina julkaisemasta artikkelista alkanutta keskustelua.

SK kertoi, että Niikolla on ollut tiedettyä syvempi sidos kiinalaisyritykseen, jonka toimintaa hän on poliitikon roolissa edistänyt.

SK:n esiin nostamassa tapauksessa on kyse Kiinan valtion tukemasta Realmax Goup -teknologiakonsernista. Niikko ja kansanedustaja Ville Vähämäki (ps) olivat perustajaosakkaina vuonna 2017, kun yhtiö investoi toimipisteeseen Vantaalla. Heidän lisäkseen perustajaosakkaana oli Kiinan kansalainen Hang Si.

Lehden mukaan Niikko ja Vähämäki ovat kansanedustaja-aikanaan edistäneet yhtiön ja kiinalaisten pyrkimyksiä Suomessa. He ovat ottaneet myös vastaan kestitystä ja matkoja kiinalaisilta.

Niikon 20 prosentin omistusosuus Realmaxissa ei kuitenkaan ole käynyt ilmi hänen kansanedustajana tekemistään sidonnaisuusilmoituksista. Tapahtumat ajoittuvat ajalle ennen Niikon nousua ulkoasiainvaliokunnan johtoon.

SK kertoi myös, että Niikko olisi saanut Hang Silta lähes 5 000 euron vaalituen.

Maaliskuussa 2019 Ylen MOT-ohjelma kertoi, että Niikko oli salannut tukijansa nimen vaalirahoitusilmoitukselta muuttamalla saadun tuen jälkikäteen vaalilainaksi.

Ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtaja Erkki Tuomioja (sd) ei halua kommentoida asiaa.

Keskustalainen valiokunnan jäsen Mikko Savola puolestaan sanoo olevansa tyytyväinen Niikolta saamiinsa tietoihin asiasta.

”Hän antoi hyvinkin kattavan selvityksen, ja pohjalaisena miehenä olen tottunut siihen, että miehen sanaan voi silloin luottaa [...] Se selvitys oli minulle ok”, hän sanoo.

”Jälkikäteen voi sanoa, että mitä avoimempi pystyy alun perinkin olemaan, niin se on etu jatkossa. Se on varmaan opetus kaikin puolin.”

Myös valiokunnan kokoomuslainen jäsen Anne-Mari Virolainen sanoo saaneensa Niikolta riittävästi tietoa asiasta torstain jälkeen.

Virolainen vaati torstaina Niikolta pikaista selvitystä asiaan ja kuvaili esiin tulleita asioita hyvin vakaviksi.

Virolaisen kanta on nyt, ettei Niikon toiminnassa ole huomautettavaa.

”Selvitys riittää minulle”, hän kommentoi tekstiviestillä.

Sdp:n kansanedustaja Kimmo Kiljunen sanoo perehtyneensä asiaan toistaiseksi pinnallisesti. Hän arvioi kuitenkin yhtyvänsä puhemies Matti Vanhasen lausuntoon Niikon toiminnasta.

Vanhanen sanoi MTV:n uutisille aiemmin, ettei hän näe SK:n jutun perusteella jatkoselvitystä asiasta tarpeelliseksi ja että asia kuuluu perussuomalaisten eduskuntaryhmälle.

”Onhan meillä näitä kansainvälisiä yhteyksiä ja pitää ollakin, kun tietää vain rajansa ja miten toimintaan”, Kiljunen sanoo.

Keskustan kansanedustaja Jouni Ovaska arvioi, että ilmi tulleiden tietojen valossa Niikko ei ole toiminut millään tapaa sääntöjen vastaisesti. Hänestä valiokunnan on kuitenkin hyvä keskustella asiasta, kun istuntokausi alkaa.

”Ettei jäisi mitään epäilyksen varjoa tämmöisestä asiasta ja riippumattomuudesta, niin mielestäni on ihan hyvä puhua vielä asiat halki valiokunnan kesken.”

Sdp:n Kristiina Salonen painottaa, ettei ole ehtinyt tutustua Niikon tapaukseen syvällisesti.

”Varmasti tämä on asia, joka käsitellään yhdessä, kun valiokunta seuraavan kerran kokoontuu. Mutta aiheuttaako se sitten jotakin jatkoa tai kyseenalaistaako se esimerkiksi Niikon asemaa, niin siihen en osaa vielä ottaa kantaa”, hän sanoo.

Myös vihreiden Inka Hopsu sanoo, että asia olisi vielä hyvä käydä valiokunnassa läpi.

Rkp:n kansanedustaja Eva Biaudet toivoo edelleen, että Niikko selvittää asiaa valiokunnalle. ”Tässä tehtävässä erityisesti on sitouduttava avoimuuteen. Luottamus siihen, että toiminnassaan on riippumaton ulkoisista painostuksista ei synny pelkästään viittaamalla lain pykälien noudattamiseen. Vilpitön avoin raportointi asioiden kulusta ja nykytilasta on siksi nyt välttämätön”, Biaudet vastaa lyhyesti tekstiviestitse.

HS ei tavoittanut vasemmistoliiton edustajia kommentoimaan asiaa.

Niikko itse selvensi näkemystään asiasta tiedotteella torstaina. Hän korosti toimintansa olleen asianmukaista.

”Suomen Kuvalehden vihjailuilla ei ole katetta”, hän viestitti.

Niikko kertoo, että hän oli SK:n jutussa mainitun Realmax Group -yhtiön omistaja yhteensä vajaan neljän kuukauden mittaisen ajanjakson ja että hän luopui osakkeista eturistiriitojen välttämiseksi samaan aikaan, kun oli perustamassa eduskuntaan vienninedistämisfoorumia.

”Minulla ei ole missään vaiheessa ollut kaksoisroolia, jossa olisin edistänyt kansanedustajan työssäni omistamieni yritysten etua. Julkisissa ilmoituksissani en ole salannut mitään. Olen ilmoittanut kaikki ilmoitusvelvollisuuden piiriin kuuluvat omistukseni. Minulla ei ole taloudellisia sidoksia mihinkään kiinalaiseen yritykseen”, Niikko kirjoitti.

Hän on perustellut, että vain yli 20 prosentin omistusosuudet pitää kertoa sidonnaisuusilmoituksissa, minkä vuoksi omistusta Realmaxissa ei ollut tarvetta ilmoittaa.

Vaalituen osalta Niikko kirjoitti tehneensä kaikki vaalituki-ilmoitukset säädöksien mukaan.

”Maksoin Suomen Kuvalehden mainitseman 2015 saamani vaalituen takaisin eli muutin sen lainaksi”, Niikko kirjoitti.

Myös perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho kommentoi STT:lle perjantaina, ettei Niikon toiminnassa ole tämän antaman selvityksen mukaan mitään sääntöjen vastaista.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Lääkärit avautuvat rajusti Apotti-järjestelmästä, kokemuksista raportoinut Twitter-tili suljettiin – HS kerää kommentteja Husin tietojärjestelmästä

  2. 2

   Tämä oli mahdollista vielä 1974: Liikemiehet katsoivat strippareita ja nielivät sinisiä enkeleitä – Kuvat näyttävät eleganssin, jonne vaellettiin kaukaa

  3. 3

   Poliisi epäilee kahta poikaa kolmannen alaikäisen pojan tapon yrityksestä Sörnäisissä

  4. 4

   Mitä jos koronavirus iskee omalle työpaikalle? Saksassa Webaston työntekijä otti särkylääkettä ja ehti tartuttaa kollegansa ennen kuin ymmärsi sairastuneensa

  5. 5

   ”Tämmöisessä paikassa ei käy ikinä hyvin”, ajatteli oululaismies ja hetkeä myöhemmin hän ampui isoveljeään päähän – näin pelonsekainen yö eteni ampujan mukaan

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Koronaviruksen hillitsemiseksi on olemassa yli­voimainen keino, joka on jokaisen ulottuvilla – Kokeile, läpäisetkö käsi­hygienian testin

  2. 2

   Influenssaan kuolee Suomessakin joka vuosi satoja ihmisiä – Onko koronavirus influenssaa tappavampi?

  3. 3

   Suomalainen ex-työntekijä kertoo HS:lle, mitä Peter Nygårdin kodeissa ja ”hemmottelu­juhlissa” tapahtui

   Tilaajille
  4. 4

   Vantaan kokoomusvaikuttaja Tapani Mäkinen maksoi kummitädille velkansa 100 ja 200 euron seteleinä, käteisen olivat samana päivänä nostaneet Sjöblomin veljekset

  5. 5

   ”Ole leidi, he sanoivat” -video lähti viraaliksi, sillä siinä sanotaan ääneen ne sadat vaatimukset joita naiset saavat kuulla päivittäin – ja se on upeaa

  6. Näytä lisää
  1. 1

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  2. 2

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  3. 3

   Tampereen keskustassa on kommuuni, jossa tyhjät pullot jaetaan painimalla

   Tilaajille
  4. 4

   Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

   Tilaajille
  5. 5

   ”Ovi avattiin, ja esiin työntyi pistin” – Toimittaja Jussi Konttisen isä joutui kuusi­vuotiaana venäläisten vanki­leirille, jolta moni lapsi ei selvinnyt

   Tilaajille
  6. Näytä lisää