Politiikka

Edeltäjät pitävät valtakunnansovittelijan julkisia ulostuloja haitallisina

Vuokko Piekkala myöntää HS:lle, ettei hänen lausuntonsa kiky-tunneista johtanut toivottuun tulokseen.

Työntekijäpuolen arvostelu valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalaa kohtaan on kiihtynyt viime päivinä. Työntekijäpuolella väläytellään jo sovittelijan vaihtamista, kertoi STT lauantaina.

STT:n mukaan työntekijäpuolella ihmetellään Piekkalan lausuntoja ja kyseenalaistetaan tämän puolueettomuus.

”Hän menee ihan puhtaasti työnantajan mukaan. Ei ole koskaan ollut kokemukseni kenestäkään sovittelijasta, että hän uskoo vain toista osapuolta”, ihmetteli esimerkiksi yksi STT:n haastateltavista.

Kiihtyneen arvostelun taustalla on Piekkalan Kauppalehdelle antama haastattelu. Siinä Piekkala sanoi, että hän ei itse lähde esittämään kiky-tuntien poistamista työehtosopimuksista.

HS:n haastattelemat entiset valtakunnansovittelijat Juhani Salonius ja Esa Lonka katsovat valtakunnansovittelijan julkisten ulostulojen haittaavan työriitojen sovittelua.

”Aiempi kokemus on osoittanut, että sisältöasioiden kommentoiminen etukäteen tyypillisesti vaikeuttaa sovitteluprosessia”, sanoo Salonius. Hän toimi valtakunnansovittelijana vuosina 1997–2009.

Samaa mieltä on Lonka, joka seurasi Saloniusta valtakunnansovittelijana vuosina 2009–2014.

”Itse olen ajatellut niin, että sovittelijan tulee pidättäytyä lyömästä kantojaan lukkoon julkisesti. Päinvastoin, pöydällä oleva riita kannattaa pitää auki. Näin sovittelija saa itselleen liikkumavaraa”, Lonka sanoo.

Piekkala myöntää HS:lle, että hänen lausuntonsa kiky-tunneista ei johtanut toivottuun lopputulokseen.

”Tavoitteenani oli kannustaa osapuolia hakemaan itse ratkaisua pattitilanteeseen. Nyt nähdyistä reaktioista on käynyt ilmi, että valittu ulostulo ei edistänyt tavoitetta.”


Julkisesti Piekkalan toimintaa ovat arvostelleet esimerkiksi STTK:n puheenjohtaja Antti Palola, SAK:n hallituksen varapuheenjohtaja Matti Huutola ja Rakennusliiton puheenjohtaja Matti Harjuniemi.

Salonius kuvaa sovittelijaan kohdistuvaa voimakasta arvostelua harvinaisena, muttei täysin poikkeuksellisena.

”Järjestelmään kuuluu se, että kaikki osapuolet joutuvat välillä kritiikin kohteeksi. Työntekijä- ja työnantajapuoli ovat perinteisesti esittäneet sovittelijaa yksimielisesti, ja käsittääkseni niin on käynyt nykyisenkin sovittelijan kohdalla”, hän sanoo.

Puheita valtakunnansovittelijan vaihtamisesta molemmat entiset sovittelijat pitävät epärealistisina.

”Ei sellaista asiaa missään turuilla ja toreilla huutelemalla päätetä. Historian aikana vain yksi sovittelija on erotettu määräaikaisesta virasta”, Lonka muistuttaa.

Jorma Reini joutui jättämään valtakunnansovittelijan tehtävän vuonna 1997 yksityiselämään liittyneen kohun vuoksi. Reini oli tuomittu ehdolliseen vankeuteen, koska hän oli vastustanut väkivaltaisesti perheriitaa selvittämään tulleita poliiseja.

Kiky-tunteja koskevaa kiistaa vaikeuttavat tulkintaerot Teknologiateollisuuden ja Teollisuusliiton sopimasta niin sanotusta päänavaussopimuksesta.

Keskeisessä vientialojen sopimuksessa kiky-tunnit jäävät historiaan ja palkkoja nostetaan reilussa kahdessa vuodessa keskimäärin 3,3 prosenttia.

Työntekijäpuolella halutaan, että muut alat seuraavat päänavauksessa syntynyttä linjaa. Se tarkoittaa työntekijäpuolen tulkinnan mukaan kiky-tuntien poistumista. Jos kiky-tunnit jäävät, työntekijäpuoli vaatii vastineeksi korkeampia palkankorotuksia.

Työnantajapuolen mukaan taas kiky-tuntien poistuminen päänavaussopimuksesta taas oli poikkeus, koska siinä kiky-tunnit oli sovittu erilliseen lisäpöytäkirjaan.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Rappukäytävään leijaili kuukausien ajan sietämätön haju – Vuokralainen tuhosi töölöläisasunnon jätteillä betoniseiniä myöten

  2. 2

   Tampereen keskustassa on kommuuni, jossa tyhjät pullot jaetaan painimalla

   Tilaajille
  3. 3

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  4. 4

   Lätkäjätkät edustavat kaikkea, mikä suomalaisessa miehisyydessä on pielessä, sanoo kirjailija Juhani Brander

  5. 5

   ”Tämä jos mikä osoittaa, että kunnioitamme ihmisoikeuksia” – Vihreät riemastuivat, kun Ohisalo kertoi 175 turvapaikanhakijan tuomisesta Suomeen

  6. Näytä lisää
  1. 1

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  2. 2

   Tampereen keskustassa on kommuuni, jossa tyhjät pullot jaetaan painimalla

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  4. 4

   Vihreiden Fatim Diarra uhkaa julkistaa kaikki saamansa peniskuvat: ”Se on seksuaalista häirintää”

  5. 5

   En ole mies, mutta voin vilkaista

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  4. 4

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  5. 5

   Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

  6. Näytä lisää