Politiikka

Edeltäjät pitävät valtakunnansovittelijan julkisia ulostuloja haitallisina

Vuokko Piekkala myöntää HS:lle, ettei hänen lausuntonsa kiky-tunneista johtanut toivottuun tulokseen.

Työntekijäpuolen arvostelu valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalaa kohtaan on kiihtynyt viime päivinä. Työntekijäpuolella väläytellään jo sovittelijan vaihtamista, kertoi STT lauantaina.

STT:n mukaan työntekijäpuolella ihmetellään Piekkalan lausuntoja ja kyseenalaistetaan tämän puolueettomuus.

”Hän menee ihan puhtaasti työnantajan mukaan. Ei ole koskaan ollut kokemukseni kenestäkään sovittelijasta, että hän uskoo vain toista osapuolta”, ihmetteli esimerkiksi yksi STT:n haastateltavista.

Kiihtyneen arvostelun taustalla on Piekkalan Kauppalehdelle antama haastattelu. Siinä Piekkala sanoi, että hän ei itse lähde esittämään kiky-tuntien poistamista työehtosopimuksista.

HS:n haastattelemat entiset valtakunnansovittelijat Juhani Salonius ja Esa Lonka katsovat valtakunnansovittelijan julkisten ulostulojen haittaavan työriitojen sovittelua.

”Aiempi kokemus on osoittanut, että sisältöasioiden kommentoiminen etukäteen tyypillisesti vaikeuttaa sovitteluprosessia”, sanoo Salonius. Hän toimi valtakunnansovittelijana vuosina 1997–2009.

Samaa mieltä on Lonka, joka seurasi Saloniusta valtakunnansovittelijana vuosina 2009–2014.

”Itse olen ajatellut niin, että sovittelijan tulee pidättäytyä lyömästä kantojaan lukkoon julkisesti. Päinvastoin, pöydällä oleva riita kannattaa pitää auki. Näin sovittelija saa itselleen liikkumavaraa”, Lonka sanoo.

Piekkala myöntää HS:lle, että hänen lausuntonsa kiky-tunneista ei johtanut toivottuun lopputulokseen.

”Tavoitteenani oli kannustaa osapuolia hakemaan itse ratkaisua pattitilanteeseen. Nyt nähdyistä reaktioista on käynyt ilmi, että valittu ulostulo ei edistänyt tavoitetta.”


Julkisesti Piekkalan toimintaa ovat arvostelleet esimerkiksi STTK:n puheenjohtaja Antti Palola, SAK:n hallituksen varapuheenjohtaja Matti Huutola ja Rakennusliiton puheenjohtaja Matti Harjuniemi.

Salonius kuvaa sovittelijaan kohdistuvaa voimakasta arvostelua harvinaisena, muttei täysin poikkeuksellisena.

”Järjestelmään kuuluu se, että kaikki osapuolet joutuvat välillä kritiikin kohteeksi. Työntekijä- ja työnantajapuoli ovat perinteisesti esittäneet sovittelijaa yksimielisesti, ja käsittääkseni niin on käynyt nykyisenkin sovittelijan kohdalla”, hän sanoo.

Puheita valtakunnansovittelijan vaihtamisesta molemmat entiset sovittelijat pitävät epärealistisina.

”Ei sellaista asiaa missään turuilla ja toreilla huutelemalla päätetä. Historian aikana vain yksi sovittelija on erotettu määräaikaisesta virasta”, Lonka muistuttaa.

Jorma Reini joutui jättämään valtakunnansovittelijan tehtävän vuonna 1997 yksityiselämään liittyneen kohun vuoksi. Reini oli tuomittu ehdolliseen vankeuteen, koska hän oli vastustanut väkivaltaisesti perheriitaa selvittämään tulleita poliiseja.

Kiky-tunteja koskevaa kiistaa vaikeuttavat tulkintaerot Teknologiateollisuuden ja Teollisuusliiton sopimasta niin sanotusta päänavaussopimuksesta.

Keskeisessä vientialojen sopimuksessa kiky-tunnit jäävät historiaan ja palkkoja nostetaan reilussa kahdessa vuodessa keskimäärin 3,3 prosenttia.

Työntekijäpuolella halutaan, että muut alat seuraavat päänavauksessa syntynyttä linjaa. Se tarkoittaa työntekijäpuolen tulkinnan mukaan kiky-tuntien poistumista. Jos kiky-tunnit jäävät, työntekijäpuoli vaatii vastineeksi korkeampia palkankorotuksia.

Työnantajapuolen mukaan taas kiky-tuntien poistuminen päänavaussopimuksesta taas oli poikkeus, koska siinä kiky-tunnit oli sovittu erilliseen lisäpöytäkirjaan.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ensin Onni, 3, yski ja sitten vaimeni – Hädän hetkellä ensimmäiset minuutit ratkaisevat, mutta juuri silloin moni hyytyy

   Tilaajille
  2. 2

   Osakemarkkinoilla taas kylmää kyytiä: Pörssien lasku lyö jo ennätyksiä

  3. 3

   Miten toimia vihamielisen ihmisen edessä? Psykoterapeutti kertoo tekniikan, joka rahoittaa mielen uhkaavassa tilanteessa

   Tilaajille
  4. 4

   Voisiko koronavirus tarttua vierustoverilta 10 minuutin metromatkalla? Professori kertoo, miten lähikontakti määritellään

  5. 5

   Keskeiselle väylälle ajettiin yllättäen kuormakaupalla soraa Espoossa: ”Siitä pääsee autolla yli”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Suosikkikahvila haettiin konkurssiin Helsingin Punavuoressa: Sitten puhelu tuntemattomasta numerosta muutti kaiken

  2. 2

   37-vuotias Reetta Ek alkoi tuntea iltaisin olonsa oudoksi – Kun lääkäri kertoi syyn, Ek tunsi syöksyvänsä kohti vanhuutta

   Tilaajille
  3. 3

   Työhaalareissa ei pitäisi olla mitään asiaa juniin ja busseihin, sanoo työmies Juhani Kaappola Keravalta – Mitä vastaavat VR ja HSL?

  4. 4

   Päihdejärjestön epäily: Ruotsissa on kehitetty suomalaisia varten huippuvahva nuuska, joka koukuttaa etenkin nuoria

  5. 5

   Monen olkapäässä on tapahtunut salakavala muutos, joka voi altistaa vammoille – Fysioterapeutti näyttää kolme liikettä, joilla testaat olkanivelen liikkuvuuden

   Tilaajille
  6. Näytä lisää
  1. 1

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  2. 2

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  3. 3

   Koronaviruksen hillitsemiseksi on olemassa yli­voimainen keino, joka on jokaisen ulottuvilla – Kokeile, läpäisetkö käsi­hygienian testin

  4. 4

   Tampereen keskustassa on kommuuni, jossa tyhjät pullot jaetaan painimalla

   Tilaajille
  5. 5

   ”Ovi avattiin, ja esiin työntyi pistin” – Toimittaja Jussi Konttisen isä joutui kuusi­vuotiaana venäläisten vanki­leirille, jolta moni lapsi ei selvinnyt

   Tilaajille
  6. Näytä lisää