Politiikka

Sitran johtajapestin hävinnyt professori Markku Wilenius lähtee rakentamaan Dubaista maailman kilpailukykyisintä valtiota

Wilenius sanoo, ettei enää suostuisi Sitran johtajaksi. ”Ei tulisi kuuloonkaan, on tämä mahdollisuus aivan toiselta planeetalta.”

Turun yliopiston tulevaisuudentutkimuksen professori Markku Wilenius aloittaa helmikuussa Dubain tulevaisuusakatemian tieteellisenä johtajana.

Hänen tittelinsä on dekaani, mutta kyse ei ole hallinnollisesta tehtävästä. Akatemia on perustettu vuonna 2017.

Akatemia on keskittynyt muun muassa tulevaisuuden kehittämiseen ja koulutukseen. Aiemmin Wilenius haki Suomen itsenäisyyden juhlarahaston Sitran johtajaksi.

Wileniuksen uuden työpaikan nimi on Dubai Future Academy. Se on osa Sitraa muistuttavaa Dubai Future Foundationia eli maan tulevaisuussäätiötä.

Säätiön hallituksen puheenjohtaja on Dubain kruununprinssi, šeikki Hamdan bin Mohammed bin Rašid Al Maktoum.

Wileniuksen mukaan akatemian tehtävä on luotsata Dubaita kohti tulevaisuutta.

”Olen menossa sinne tukemaan heidän tavoitteitaan. He haluavat olla maailman hyvinvoivin ja kilpailukykyisin valtio”, Wilenius sanoo.

”Se on luonteeltaan hyvin tulevaisuus­orientoitunut valtio, joka suhtautuu tulevaisuuteen hyvin vakavasti ja suurella kunnianhimolla.”

Hän sanoo muuttavansa Dubaihin ainakin osittain.

”Tämä tulee olemaan minun päätyöni”, hän sanoo. ”Professuurini tulee toisten hoidettavaksi ja pääpaino siirtyy Dubaihin.”

Wilenius haki syksyllä Sitran johtajaksi. Entinen komissaari ja pääministeri Jyrki Katainen valittiin tehtävään äänestyksen jälkeen yhden äänen enemmistöllä.

Wilenius antoi valinnan jälkeen haastattelun muun muassa Kalevalle, jossa hän sanoi uskovansa, että Kataisen valinta oli poliittinen päätös.

Wileniuksen mukaan hän olisi ollut tehtävään pätevämpi kuin Katainen.

”Sitra on talo, jonka tehtävänä on ennakoida ja luodata tulevaisuuteen. En tiedä kenellä olisi enemmän natsoja hommaan kuin minulla”, Wilenius sanoi.

Wilenius on monipuolinen tutkija, joka on tutkinut muun muassa taloutta, ruokaa, ilmastoa, koulutusta ja Euroopan tulevaisuutta.

Wilenius sanoo, että oli oikeastaan ”onnellinen käänne”, ettei häntä valittu Sitraan. Hän valitsisi Dubain, vaikka nyt tulisi kutsu johtamaan Sitraa.

”Ei Sitran homma huono olisi ollut, mutta en enää lähtisi sinne. Ei tulisi kuuloonkaan, on tämä mahdollisuus aivan toiselta planeetalta”, Wilenius sanoo. Hän sanoo viihtyvänsä kansainvälisessä ympäristössä.

Dubai on alueen kaupan keskus, ja Wilenius kehuu kaupunkivaltion kansainvälisyyttä.

Wilenius sanoo, että panostukset Dubaissa voivat olla aivan toista kertaluokkaa kuin Sitrassa. Hän ei osaa sanoa, paljonko säätiöllä on pääomaa käytössään, koska rahoista päättää käytännössä Dubain ylin johto ja varoja tulee aina tarpeen mukaan.

”Jos Dubaissa tehdään isoja asioita, ne voivat olla satojen miljoonien tai jopa miljardien investointeja, eikä Sitra voi tehdä mitään sellaista.”

Dubai on yksi Yhdistyneiden arabiemiirikuntien seitsemästä emiirikunnasta. Asukkaita on hiukan päälle kaksi miljoonaa, joista 80 prosenttia on siirtotyöläisiä. Heillä ei ole kansalaisoikeuksia.

Dubain ihmisoikeustilannetta on kritisoitu usein.

Wilenius sanoo, ettei Dubai, niin kuin ei mikään muukaan maa ole mitenkään täydellinen.

”Minun lähtökohtani on, että teen mitä voin ja menen sinne avoimin mielin. Ei maan ongelmallisia piirteitä voi säikkyä, jos haluaa rakentaa parempaa tulevaisuutta. Meillä on joka puolella maailmaa erilaisia ongelmia. On mielenkiintoista, mitä hyvää sinne voi antaa ja oppia samalla uusia asioita.”

Wilenius sanoo, että hänen päämääränsä myös Dubaissa on parempi maailma.

Dubai on Arabiemiirikuntien osista siitä erilainen, että se saa enemmän tuloja matkailusta ja kaupasta kuin öljystä.

Dubai oli paljon julkisuudessa viime syksynä, kun Jordanian prinsessa Haya Bint al-Hussein haki turvaa pakkoavioliittoa vastaan Britanniasta.

Prinsessa on kerrottu piileskelleen muun muassa Lontoossa kahden lapsensa kanssa aviomieheltään šeikki Muhammad ibn Rašid Al Maktoumilta, joka on Arabiemiirikuntien pääministeri ja Dubain hallitsija.

Tulevaisuussäätiön puheenjohtaja on nykyisen hallitsijan poika.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Rappukäytävään leijaili kuukausien ajan sietämätön haju – Vuokralainen tuhosi töölöläisasunnon jätteillä betoniseiniä myöten

  2. 2

   Tampereen keskustassa on kommuuni, jossa tyhjät pullot jaetaan painimalla

   Tilaajille
  3. 3

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  4. 4

   Lätkäjätkät edustavat kaikkea, mikä suomalaisessa miehisyydessä on pielessä, sanoo kirjailija Juhani Brander

  5. 5

   ”Tämä jos mikä osoittaa, että kunnioitamme ihmisoikeuksia” – Vihreät riemastuivat, kun Ohisalo kertoi 175 turvapaikanhakijan tuomisesta Suomeen

  6. Näytä lisää
  1. 1

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  2. 2

   Tampereen keskustassa on kommuuni, jossa tyhjät pullot jaetaan painimalla

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  4. 4

   Vihreiden Fatim Diarra uhkaa julkistaa kaikki saamansa peniskuvat: ”Se on seksuaalista häirintää”

  5. 5

   En ole mies, mutta voin vilkaista

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  4. 4

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  5. 5

   Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

  6. Näytä lisää