Politiikka

EU pohtii Välimeren merioperaation elvyttämistä Libyan takia – Haavisto: Suomen osallistumisesta päätetään erikseen

Ulkoministerit pohtivat maanantaina Brysselissä keinoja Libyan mahdollisen tulitauon ja asevientikiellon tukemiseen.

Bryssel

Brysseliin maanantaina kokoontuneet Euroopan unionin ulkoministerit pohtivat keinoja, joilla EU-maat voisivat tukea Libyan orastavaa rauhanprosessia.

Kokous pidettiin päivä sen jälkeen kun merkittävä joukko keskeisiä valtiojohtajia sekä Libyan sisällissodan kaksi osapuolta tapasivat harvinaislaatuisessa kokouksessa Berliinissä.

Maat vahvistivat Berliinissä sitoumuksensa asevientikieltoon. Berliinissä ei saavutettu tulitaukosopimusta, mutta osallistujat päättivät, etteivät sekaannu Libyan konfliktiin ja että kriisiin haetaan poliittista ratkaisua.

Brysselin kokoukseen maanantaina osallistunut Suomen ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) sanoi, että EU-maat pohtivat Euroopan unionin roolia sekä asevientikiellon ylläpitäjänä että mahdollisen tulitauon turvaajana.

”Tässä ollaan etukenossa, koska tulitauosta ei ole sovittu. Toivomme, että Genevessä lähiaikoina tulitauosta pystyttäisiin sopimaan”, Haavisto sanoo.


Konkreettisia keinoja oli esillä ainakin kaksi. Ensimmäiseksi EU voisi elvyttää Välimerellä Libyan edustalla toimineen merioperaationsa asevientikiellon tueksi ja toiseksi harkita kriisinhallintajoukkoja valvomaan mahdollista tulitaukoa.

Välimeren operaatio Sophia käynnistettiin vuonna 2015 torjumaan ihmissalakuljetusta ja ihmiskauppaa. Sillä oli myös YK:n mandaatti valvoa Libyan asevientikieltoa. Meripartiointi lopetettiin viime vuoden maaliskuussa, sillä EU-maat ja Italia olivat erimielisiä muun muassa pelastettujen maahantulijoiden rantautumisesta.

Haaviston mukaan merioperaatio sai kokouksessa ”yleistä tukea”, mutta se pitää suunnitella tarkkaan. Päätöksiä operaation elvyttämisestä ei tässä kokouksessa tehty.

Suomi osallistuu Sophian jäljellä olevaan toimintaan muutaman sotilaan voimin, mutta mahdollisen merioperaation osalta päätös tehdään Haaviston mukaan erikseen.

”Katsotaan millaiseksi uusi operaatio muotoutuisi ja olisiko siihen jotain osaamista. Suhtaudumme kaiken kaikkiaan positiivisesti siihen, että EU on nyt aktiivinen Libya-kysymyksessä.”

Berliinissä väläytettiin myös EU:n kriisinhallintajoukkojen mahdollista sijoittamista alueelle. EU:n ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja Josep Borrell sanoi maanantaina, että tulitauko tarvitsee ”jonkun valvomaan ja hallinnoimaan sitä”.

”Et voi vain sanoa, että tämä on tulitauko ja unohtaa koko jutun”, Borrell sanoi uutistoimistojen mukaan.

Libyan YK:n tunnustaman hallituksen pääministeri Fayez al-Sarraj sanoi maanantaina uutistoimisto Reutersin mukaan, että hän kunnioittaa Berliinin toiveita tulitauosta, mutta ettei suostu toiste tapaamaan Libyan itäosia hallitsevaa sotamarsalkka Khalifa Haftaria. Haftar on pannut Tripolin hallinnon koville muun muassa rajoittamalla öljynsiirtoa.

Haftar ja al-Sarraj osallistuivat molemmat Berliinin kokoukseen sunnuntaina, mutta eivät tavanneet toisiaan kasvotusten.

Haaviston mukaan tulitauon osalta on liian aikaista olla optimistinen, mutta viikonloppu toi ”Libyasta pitkästä aikaa hyviä uutisia”.

”Välimeren alueen turvallisuus on hyvin keskeinen osa eurooppalaista turvallisuutta, eikä sellainen tilanne ole EU:n kannalta toivottava, että vain Turkki tai vain Venäjä olisivat järjestämässä Libyan turvallisuutta.”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

   Tilaajille
  2. 2

   Uusi tieteelle tuntematon virus löytyi Brasiliasta – Sen geenit eivät muistuta mitään aiemmin tunnettuja

  3. 3

   HS-gallup: Sdp:n ja keskustan kannatus kääntyi nousuun

  4. 4

   Tampereen yliopisto puuttui sen logosta tehtyyn pilaversioon ”uhittelevalla” kirjeellä – Some reagoi omilla versioillaan ”tuninaamasta”

  5. 5

   Osa ihmisistä kävelee tietämättään ”istumakävelyä”, joka laiskistaa pakarat – Fysioterapeutti neuvoo, miten kävelystä saa ryhdikästä ja selvästi tehokkaampaa

   Tilaajille
  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   Pariskunta osti huonokuntoisen hirsitalon Vantaalta: Sitten vintiltä löytyi salahuone ja talon ainutlaatuinen historia alkoi valjeta

  3. 3

   Valtava valonheitin pystytettiin ilmoittamatta Paula Arteksen ikkunan alle, eikä kokonainen kortteli ollut saada unta

  4. 4

   Syöpäpotilaille ruokavalio­hoitoa antanut lääkäri Antti Heikkilä sai varoituksen

  5. 5

   Näin teet täydellisen perunamuusin: pieni niksi nostaa muusisi uudelle tasolle

  6. Näytä lisää
  1. 1

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  2. 2

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  3. 3

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  4. 4

   Kun ikuisesti reipas uupuu, kukaan ei huomaa – On väärin luulla, että jokainen pystyy pyytämään apua

  5. 5

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  6. Näytä lisää