Politiikka

Työriitojen neuvotteluissa ja sovitteluissa taas suma – Paperiliitto ja Metsäteollisuus jatkavat neuvotteluja tänään ja keskiviikkona, uuteen sovitteluun torstaina

Ensi viikolla uhkaavat mittavat vientiteollisuuden lakot tuovat paineita neuvottelupöytiin. ”Aika käy vähiin, mutta kaiken aikaa yritetään rutistaa sopua”, vakuuttaa Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhala.

Ensi viikonvaihteessa ja maanantaina uhkaavien vientiteollisuuden laajojen lakkojen tuoma paine on saanut liitot tiivistämään keskinäisiä neuvotteluitaan uusista työehtosopimuksista. Ovi käy taas tiuhaan myös valtakunnansovittelijan toimistossa Helsingin Bulevardilla. Tapaamisia osapuolten kanssa on sovittu lähes joka päivälle.

Tänään tiistaina sovittelussa olivat paperi-, kartonki- ja selluteollisuuden työntekijöitä edustava Paperiliitto ja työnantajien Metsäteollisuus, mutta osapuolet päättivät vielä jatkaa neuvotteluja tänään ja keskiviikkona keskenään. Sovittelijan luo palataan torstaina kello 16.

”Aika käy vähiin, mutta kaiken aikaa yritetään rutistaa sopua”, vakuutti Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhala tiistaina sovittelutapaamisen jälkeen. Vanhalan arvion mukaan sellutehtaita aletaan ajaa alas lauantaina. Paperiliiton lakko alkaisi maanantaina 27. tammikuuta, ja siihen osallistuisi noin 9 000 työntekijää 67 työpaikalla.

”Kiista kiky-tunneista vie eniten aikaa, mutta kyllä pöydällä on vielä muitakin keskeneräisiä asioita”, Vanhala sanoo. Osapuolten tapaaminen tänään oli järjestyksessä jo 40:s. Työnantajan vaatimuksista Vanhala mainitsi toimintojen ulkoistamisen.

Paperiliiton hallitus on koolla torstaina kello 10, jolloin katsotaan, onko neuvottelutulosta näköpiirissä ennen jo ilmoitettua työtaistelua.

Lakonuhista ovat SAK:laisen Paperiliiton lisäksi ilmoittaneet niinikään SAK:lainen Teollisuusliitto ja toimihenkilöitä edustava STTK:lainen Ammattiliitto Pro. Kahden viikon työnseisauksiin osallistuisi liki 40 000 palkansaajaa.

Lakot alkavat 26. ja 27. tammikuuta, ellei sitä ennen päästä ratkaisuihin uusien sopimusten palkankorotuksista ja työajoista eli lähinnä kiky-tunneista, joista on tullut liittokierroksen periaatteellinen kiistakapula.

Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n alustavan arvion mukaan lakkojen välitön kansantuotetta alentava vaikutus olisi 500–600 miljoonaa euroa.

Nesteen mukaan pitkä häiriö esimerkiksi polttoaineiden jakelussa lamaannuttaisi liikkumisen ja lämmityksen, pelastus- ja viranomaistoiminnan sekä elintarvikehuollon. Yhtiöllä on kemianteollisuuden lakonuhan piirissä noin 1 400 henkilöä.Neuvotteluista ja sovitteluista huolimatta työnantajien Metsäteollisuus tiedotti maanantaina pitävänsä todennäköisenä, että ainakin mekaanisen metsäteollisuuden sahoja ja vaneritehtaita uhkaava lakko toteutuu. Samalla etujärjestöjen nokkamiehet eli Metsäteollisuuden työmarkkinajohtaja Jyrki Hollmén ja Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto syyllistivät toisiaan myös neuvotteluhaluttomuudesta.

Aalto kertoi Twitterissä, että liitot ovat menossa sovitteluun torstaina.

Hollmén sanoi maanantaina, että neuvottelut paperi-, kartonki- ja selluteollisuuden työntekijöitä edustavan Paperiliiton kanssa ovat sujuneet jouhevammin, vaikkei ratkaisua niissäkään ole vielä näköpiirissä.

Tiistaina sovitteluun marssivatkin ensimmäisinä Paperiliiton ja Metsäteollisuuden neuvottelijat. Nämä osapuolet käväisivät sovittelijan pakeilla myös viime viikon tiistaina, ja samoin tekivät Teollisuusliitto ja työnantajien Kemianteollisuus.

Tuolloin sekä osapuolet että valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala katsoivat, että liittojen näkemykset olivat vielä niin kaukana toisistaan, ettei sovintoesitykselle ollut eväitä. Esimerkiksi kiistellyt kiky-tunnit on kirjattu eri liittojen sopimuksiin vaihtelevin tavoin.

”Eihän nyt voida kopioida muiden sopimuksiin teknologiateollisuuden työehtosopimusta”, Piekkala totesi tuolloin HS:lle ja viittasi tammikuun alussa syntyneeseen päänavaussopimukseen Teollisuusliiton ja työnantajien Teknologiateollisuuden välillä. Siinä ei enää ole kiky-tunteja. Niistä palkansaajat haluaisivat päästä eroon myös niissä sopimuksissa, joissa ne on kirjattu suoraan sopimustekstiin eikä lisäpöytäkirjaan.

Piekkalan mukaan vanhaa keskitettyä tupojärjestelmää ei voi korvata sillä, että sovittelija yhtenäistäisi työehtosopimusmääräykset mielensä mukaan.

Keskiviikkona uuteen sovitteluun ovat menossa myös Teollisuusliitto ja Kemianteollisuus.

Myös Ammattiliitto Pron työriitoja sekä Energiateollisuuden että Teknologiateollisuuden kanssa sovitellaan tällä viikolla.

Meneillään on myös työehtosopimusneuvotteluihin liittymätön Sähköliiton lähinnä järjestöpoliittinen työtaistelu. Tätä riitaa sovitellaan ensi maanantaina valtakunnansovittelijan toimistossa.

Liitto oli jo ennen sovittelukutsua ehtinyt lähettää oikeuskanslerille kantelun siitä, että valtakunnansovittelija on ollut liian passiivinen tämän työriidan sovittelussa. Kantelusta kertoi ensin Ilta-Sanomat.

”Toinen kantelumme aihe oli se, että ensimmäistä työtaisteluamme siirrettiin kahdella viikolla”, kertoo Sähköliiton puheenjohtaja Sauli Väntti.

Sovittelijan luona Sähköliitto on kyllä ollut riidan yhteydessä kolme kertaa, mutta joulukuun alussa alkaneiden lakkojen aikana ei yhtään kutsua ole kuulunut. ”Kovin pitkä on hiljainen ajanjakso ollut”, Väntti sanoo mutta toisaalta pahoittelee, että liitto ehti lähettää kantelun juuri ennen sovittelukutsun tuloa: ”Onhan se hieman kiusallista.”

Sähköliiton hallitus jätti 15. tammikuuta jo kolmannen lakkovaroituksen, joka koskee samoja 12:ta Teknologiateollisuuden jäsenyritystä kuin 5. joulukuuta alkanut ja 2. tammikuuta jatkunut lakkokin. Seuraava lakko alkaa 30. tammikuuta ja päättyy 27. helmikuuta.

Lakon kohteina oleviin yrityksiin kuuluvat muiden muassa Konecranes, Meyer Turun telakka ja Uudenkaupungin Valmet Automotive.

Sähköliitto on vaatinut, että sen jäsenet saisivat valita työnantajan eli Teknologiateollisuuden jäsenyrityksiin oman luottamusmiehen. Teknologiateollisuuden jäsenyrityksissä työskentelee noin 1 500 Sähköliiton jäsentä.

Teknologiateollisuuden mukaan työehtosopimusjärjestelmä ei mahdollista, että jonkin muun kuin työehtosopimuksen solmineen liiton edustaja toimii luottamusmiehenä. Teknologiateollisuus ja SAK:lainen Teollisuusliitto ovat sisällyttäneet sähkötyöntekijöiden työehdot keskinäiseen työehtosopimukseensa.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   Valtava valonheitin pystytettiin ilmoittamatta Paula Arteksen ikkunan alle, eikä kokonainen kortteli ollut saada unta

  3. 3

   Tampereen yliopisto puuttui sen logosta tehtyyn pilaversioon ”uhittelevalla” kirjeellä – Some reagoi omilla versioillaan ”tuninaamasta”

  4. 4

   Pariskunta osti huonokuntoisen hirsitalon Vantaalta: Sitten vintiltä löytyi salahuone ja talon ainutlaatuinen historia alkoi valjeta

  5. 5

   Näin teet täydellisen perunamuusin: pieni niksi nostaa muusisi uudelle tasolle

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   Pariskunta osti huonokuntoisen hirsitalon Vantaalta: Sitten vintiltä löytyi salahuone ja talon ainutlaatuinen historia alkoi valjeta

  3. 3

   Syöpäpotilaille ruokavalio­hoitoa antanut lääkäri Antti Heikkilä sai varoituksen

  4. 4

   Näin teet täydellisen perunamuusin: pieni niksi nostaa muusisi uudelle tasolle

  5. 5

   Valtava valonheitin pystytettiin ilmoittamatta Paula Arteksen ikkunan alle, eikä kokonainen kortteli ollut saada unta

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Jopa 70 prosenttia suomalaisista syö liian vähän hiilihydraatteja – asiantuntija kertoo yllättävät merkit, joista tunnistat hiilarivajeen

   Tilaajille
  2. 2

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  3. 3

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  4. 4

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  5. 5

   Kun ikuisesti reipas uupuu, kukaan ei huomaa – On väärin luulla, että jokainen pystyy pyytämään apua

  6. Näytä lisää