Politiikka    |   HS-gallup

Puolueiden kannatus on vakiintunut: Perussuomalaiset selvästi suurin, Marin-ilmiö ei ole nostanut Sdp:tä

Pääministeri Sanna Mariniin kohdistuu suuri mielenkiinto ulkomailla, mutta kotimaan kannatuksessa Marin-ilmiötä ei näy.

Puolueiden kannatus näyttää vakiintuneen viime kevään jälkeen.

Helsingin Sanomien teettämän uusimman tutkimuksen mukaan puolueiden suosioissa ei ole tapahtunut merkittäviä muutoksia sitten joulukuun.

Edellisen kerran huomattava muutos oli lokakuussa julkaistussa tutkimuksessa, jossa Sdp:n eduskuntavaalikannatus putosi 17 prosentin tasolta noin 15 prosentin tasolle ja samalla perussuomalaisten lukuihin tuli yhtä suuri nousu.

Vuodessa puolueiden kannatus on muuttunut merkittävästi. Vielä vuosi sitten perussuomalaisten kannatus oli 9,7 prosenttia ja Sdp:n 20,9 prosenttia.Kantar TNS:n tekemän tutkimuksen mukaan keskustan kannatus koheni 0,4 prosenttiyksikköä. Vihreiden ja kokoomuksen kannatuslukuihin tuli molemmille lisäystä 0,3 prosenttiyksikköä.

Tutkimuksessa kysyttiin, mitä puoluetta haastateltava äänestäisi, jos eduskuntavaalit järjestettäisiin nyt.

Vastausten perusteella suurin puolue olisi nyt perussuomalaiset, toiseksi suurin kokoomus ja kolmanneksi suurin Sdp. Vihreät sijoittuisi neljänneksi ja keskusta viidenneksi.

Kaikki muutokset mahtuvat tilastolliseen virhemarginaaliin.

Kyseessä on ensimmäinen Helsingin Sanomien kannatustutkimus, jonka kaikki haastattelut on tehty aikana, jolloin vallassa on ollut pääministeri Sanna Marinin (sd) johtama hallitus. Mariniin kohdistuu suuri mielenkiinto ulkomailla, mutta kotimaan kannatuksessa Marin-ilmiötä ei näy.

Marinin hallitus nimitettiin 10. joulukuuta sen jälkeen, kun Antti Rinteen (sd) hallitus kaatui Postin työehtoista käytyyn kiistaan ja keskustan epäluottamukseen Antti Rinnettä kohtaan.

Helsingin Sanomien tutkimuksessa hallituksen ja pääministerin vaihdos ei ole varsinaisesti vaikuttanut kannatuslukuihin.

Tutkimuksesta näkyy, kuinka kannatuksen kannalta riskialtista hallitusvalta puolueille on.

Perussuomalaisten äänestäjistä 84 prosenttia ja kokoomuksen äänestäjistä 73 prosenttia sanoo, että he äänestäisivät kyseisiä puolueita, jos vaalit olisivat nyt.

Sen sijaan Sdp:tä äänestäisi uudestaan 62 prosenttia ja keskustaa 61 prosenttia.

HS:n luvut poikkeavat tällä kertaa varsin paljon Yleisradion 10. tammikuuta julkaisemasta kannatuskyselystä. Ylellä muutokset olivat huomattavasti suurempia kuin nyt julkaistussa HS:n tutkimuksessa.

Ylen mukaan esimerkiksi keskustan suosio oli kasvanut 1,4 prosenttiyksikköä 12 prosenttiin ja kokoomuksen 0,7 prosenttiyksikköä 19,3 prosenttiin.

HS:n ja Ylen kannatustutkimusten eroa selittää moni seikka.

Ensinnäkin Ylellä oli joulukuussa poikkeuksellisesti vain alle 1 500 vastannutta, kun normaalisti määrä on 2 900–3 900. Näin ollen virhemarginaali oli 2,5 prosenttiyksikköä suuntaansa.

HS:n ja Ylen haastattelut tehtiin eri aikaan.

Lisäksi lukuihin voi vaikuttaa eri tavalla laskettu korjauskerroin, vaikka molempien tuloksia korjataan edellisten vaalien tuloksen perusteella.

”Vaikka periaate on varsin sama, emme tiedä, ovatko laskentatavat identtisiä”, sanoo Ylelle tutkimuksen tekevän Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Tuomo Turja.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Näin tutkimus tehtiin

Fakta
  Kantar TNS teki Helsingin Sanomien toimeksiannosta tutkimuksen, jossa selvitettiin puolueiden eduskuntavaalikannatusta. Tutkimusaineisto kerättiin 23.12–17.1.2019.

  Tutkimusta varten haasteltiin kaikkiaan 2  218 henkilöä. Aineisto kerättiin puhelinhaastatteluin.

  Tutkimuksen otos edustaa Suomen 18 vuotta täyttänyttä väestöä pois lukien Ahvenanmaan maakunnassa asuvat.

  Puoluekannatusarvio on laadittu tarkastelemalla yhdessä haastatteluissa saatuja vastauksia sekä vaalitilastoja viime eduskuntavaaleista.

  Tutkimuksen virhemarginaali on noin 2,1 prosenttiyksikköä suuntaansa suurimpien puolueiden kohdalla.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Työhaalareissa ei pitäisi olla mitään asiaa juniin ja busseihin, sanoo työmies Juhani Kaappola Keravalta – Mitä vastaavat VR ja HSL?

  2. 2

   Elmu, Kallio-liike ja Block party haluavat ostaa kaupungilta tsaarinaikaisen makasiinin eurolla keikkapaikaksi

  3. 3

   Suosikkikahvila haettiin konkurssiin Helsingin Punavuoressa: Sitten puhelu tuntemattomasta numerosta muutti kaiken

  4. 4

   Monen olkapäässä on tapahtunut salakavala muutos, joka voi altistaa vammoille – Fysioterapeutti näyttää kolme liikettä, joilla testaat olkanivelen liikkuvuuden

   Tilaajille
  5. 5

   37-vuotias Reetta Ek alkoi tuntea iltaisin olonsa oudoksi – Kun lääkäri kertoi syyn, Ek tunsi syöksyvänsä kohti vanhuutta

   Tilaajille
  6. Näytä lisää
  1. 1

   Työikäinen nainen sai tartunnan Milanosta, kaksi altistunutta pysyttelee kotonaan – Tämä Helsingin korona­virus­tapauksesta tiedetään

  2. 2

   37-vuotias Reetta Ek alkoi tuntea iltaisin olonsa oudoksi – Kun lääkäri kertoi syyn, Ek tunsi syöksyvänsä kohti vanhuutta

   Tilaajille
  3. 3

   Tämä oli mahdollista vielä 1974: Liikemiehet katsoivat strippareita ja nielivät sinisiä enkeleitä – Kuvat näyttävät yöelämän keskuksen, jonne vaellettiin kaukaa

  4. 4

   Puiden takana on varjeltu salaisuus: Espoossa on Lego-taloilta näyttävä asuinalue, jonka vain paikalliset tietävät ja pitävät sitä ihmeenä

  5. 5

   Suosikkikahvila haettiin konkurssiin Helsingin Punavuoressa: Sitten puhelu tuntemattomasta numerosta muutti kaiken

  6. Näytä lisää
  1. 1

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  2. 2

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  3. 3

   Koronaviruksen hillitsemiseksi on olemassa yli­voimainen keino, joka on jokaisen ulottuvilla – Kokeile, läpäisetkö käsi­hygienian testin

  4. 4

   Tampereen keskustassa on kommuuni, jossa tyhjät pullot jaetaan painimalla

   Tilaajille
  5. 5

   ”Ovi avattiin, ja esiin työntyi pistin” – Toimittaja Jussi Konttisen isä joutui kuusi­vuotiaana venäläisten vanki­leirille, jolta moni lapsi ei selvinnyt

   Tilaajille
  6. Näytä lisää