Politiikka

Julkisilla paikoilla tapahtuva kasvojentunnistus aiotaan kieltää väliaikaisesti – sääntely vaikeaa, liikaa riskejä

Suomessa poliisi haluaisi oikeudet reaaliaikaiseen kasvojentunnistukseen satamissa ja Schengen-rajoilla niin, että kaikki matkustajat voitaisiin kuvata ja kuvat säilyttää biometrisinä tunnisteina kuukauden ajan.

Euroopan unionin komissio suunnittelee uutistoimisto Reutersin mukaan kieltävänsä viideksi vuodeksi kasvojentunnistusohjelmien käytön julkisilla paikoilla. Syynä on se, ettei tietosuojalainsäädäntö vielä pysty vastaamaan nopeasti kehittyneen ja monia riskejä sisältävän kasvojentunnistusteknologian tuomiin oikeusturvakysymyksiin.

Samassa yhteydessä komissio tarkastelee laajemmin tekoälyyn liittyviä sääntelytarpeita.

Komission ajatuksena on se, että viiden vuoden aikalisä tuo asiantuntijoille ja poliitikoille aikaa laittaa tietosuojalainsäädännöt ja muun sääntelyn kuntoon.

Kasvojentunnistusteknologia on kehittynyt ja kaupallistunut valtavin harppauksin. Apulaistietosuojavaltuutettu Jari Råman pitää komission ajatusta mahdollisesta aikalisästä hyvänä avauksena.

”Länsimaisissa oikeusvaltioissa on lähdettävä siitä, että lainsäädäntö on kunnossa ennen kuin ainakaan julkinen hallinto ottaa käyttöön uutta teknologiaa.”

Suomen lainsäädäntö vastaa Råmanin mukaan nyt sitä, miten Suomen viranomaiset saavat reaaliaikaisesti käyttää kasvojentunnistustekniikkaa. Sen käyttö on varsin rajallista. Mahdollisiin uusiin poliisin tarpeisiin tarvitaan uutta lainsäädäntöä, Råman sanoo.

”Kyse on sen määrittelystä, missä tilanteessa ja rajallisessa paikassa ja millaisin toimivaltuuksin poliisi saa reaaliaikaisesti käyttää kasvovertailutekniikka.”

Eri Euroopan maissa lainsäädäntö määrittelee reaaliaikaista kasvojentunnistusta eri tavoin. Viranomaisten lisäsi kasvojentunnistusta käyttää myös yksityisiä toimijoita, mikä kuitenkin usein edellyttää sen kohteeksi joutuvan suostumusta. Julkisissa tiloissa tällaista suostumusta ei voi hankkia.

Suomessa poliisi käyttää reaaliaikaista koneseulontaa eli automaattista kasvontunnistusta tällä hetkellä vain passin- ja henkilökorttien hakuprosessissa varmistaakseen hakijan henkilöllisyyden. Tällöin tekoäly vertaa passin tai henkilökortin hakijaa poliisin kuvajärjestelmään.

Poliisilla on kuitenkin tarkoitus laajentaa koneseulontaa, sanoo poliisitarkastaja Pekka Sallinen Poliisihallituksesta.

Poliisi kaipaa liikkuvaan rikollisuuteen puuttumiseen lisää työvälineitä, Sallinen sanoo. Siksi poliisi haluaisi tunnistaa reaaliaikaisesti kasvojentunnistuksen avulla esimerkiksi satamissa ihmisvirrasta muun muassa etsintäkuulutettuja henkilöitä ja henkilöitä, joilla on maahantulokielto. Toiveistaan poliisi keskustelee tietosuojavaltuutetun kanssa helmikuussa.

Poliisi haluaa myös, että maahantulijoiden kuvat olisivat biometrisessä muodossa käytettävissä kuukauden ajan.

”Tällä hetkellä poliisilla ei ole oikeutta tallentaa kaikkia satamassa kulkijoita biometriseen muotoon. Siksi myöhemmin rikoksiin syyllistyneitä on hankala seuloa videomassoista käsityönä.”

Biometrinen tunniste tarkoittaa sitä, että esimerkiksi ihmisen kasvokuva, sormenjäljet tai silmien iiris tallennetaan tietojärjestelmiin sellaiseen muotoon, että se on tekoälyn tai algoritmin vertailtavissa ja haettavissa.

”Poliisi ei varsinaisesti halua tallentaa tavallisia kansalaisia tietojärjestelmiinsä, mutta kyse on rikollisten tunnistamisesta. Biometrisesti taltioitu teknisen valvonnan materiaali olisi tallessa muutaman viikon tai kuukauden, kuten tavalliset videotallenteet ovat nytkin.”

Poliisi käyttää pian kasvojentunnistusta ja tekoälyn tekemään koneseulontaa myös muutoin kuin reaaliaikaisesti. Kyse on esimerkiksi siitä, että poliisilla on kuva vaikka epäillystä myymälävarkaasta ja kuvaa verrataan poliisin rikoksesta epäiltyjen rekisteriin. Tämä poliisin kastu- eli kasvojentunnistusjärjestelmä otetaan käyttöön maaliskuussa.

”Myös yksityisellä turva-alalla olisi omat toiveensa voida käyttää kasvojentunnistusteknologiaa”, Sallinen sanoo.

Tulli sai oikeuden automaattiseen kasvojen tunnistamiseen ihmisvirrasta viime kesänä. Tullilla ei kuitenkaan ole vielä käytössään kasvojentunnistusohjelmaa, ja mutta sen oma biometriahanke on suunnitteluvaiheessa.

Rajavartiolaitos on käyttänyt automaattista kasvojentunnistusta Suomen Schengen-rajoilla eli Venäjän-vastaisilla raja-asemilla sekä satamissa ja lentokentillä vuodesta 2005 alkaen. Kyse on passintarkastuksen automatisoinnista, Råman sanoo. ”Rajan yli tulija voi itse tarkastuttaa itsensä.”

Kasvojentunnistusteknologiaan sisältyy rikostorjunnan hyötyjen lisäksi myös suuria riskejä, sillä sitä voidaan käyttää yksityisyyttä loukkaaviin ja muutoin vahingollisiin tarkoituksiin kuten vakoiluun. Kiinan kaltaisissa autoritaarisissa maissa kasvojentunnistusteknologia mahdollistaa kansalaisten valvonnan tavoilla, jotka rikkovat ihmisoikeuksia.

Kasvojentunnistukseen liittyvät ongelmat on tunnistettu laajasti, Råman sanoo. Kyse on pitkälti siitä, onko käytössä olevat järjestelmät luotettavia vai tekevätkö ne virheitä.

”Kasvojentunnistusteknologia esimerkiksi voi tunnistaa virheellisesti muita kuin valkoihoisia ihmisiä, mikä aiheuttaa hyvinkin paljon ongelmia. Järjestelmä on opetettu vääränlaisella aineistolla ja se on tuottanut värillisistä ihmisistä liian paljon positiivisia virheellisiä tunnistuksia.”

Reaaliaikaisesta kasvojentunnistusteknologiasta julkisilla paikoilla on helppo maalailla synkkiä uhkakuvia, mutta kuinka todellisia ne ovat, on toinen asia, Råman sanoo.

”Jos reaaliaikaista kasvojentunnistusta alettaisiin käyttää kaikkialla, siltä ei käytännössä olisi kukaan suojassa. Tällaisia suunnitelmia ei Suomessa ole, eikä kiinalaisen malliin toivottavasti ikinä lähdetäkään.”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Bellingcat: Puhelu­tiedot paljastivat Berliinin puisto­murhaajan kytkökset Venäjän turvallisuus­palvelu FSB:hen

  2. 2

   Maa katoaa rivitalon alta Tampereella: ”Olen tätä uumoillut jo jonkin aikaa”, sanoo asukas

  3. 3

   Moni säilyttää vihanneksia ja hedelmiä väärin, ja se voi johtaa turhaan hävikkiin – asiantuntija kertoo helpot korjausliikkeet

   Tilaajille
  4. 4

   Image: Sibelius-Akatemiassa seksuaalista häirintää, nöyryyttämistä sekä opettajien ja opiskelijoiden välisiä suhteita

  5. 5

   Suomi sai uuden Michelin-ravintolan: Inarille yksi tähti

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Moni säilyttää vihanneksia ja hedelmiä väärin, ja se voi johtaa turhaan hävikkiin – asiantuntija kertoo helpot korjausliikkeet

   Tilaajille
  2. 2

   Nuorten miesten kivessyöpä yleistyy nopeasti, eikä syytä tiedetä – Lääkäri kertoo, millaisten oireiden vuoksi kannattaa mennä heti lääkäriin

  3. 3

   Katja Lahtinen tekee joka päivä ruokaa sadoille lapsille ja tienaa 2 500 euroa kuussa – Tällaisen maailman kouluruokalan keittäjä näkee

   Tilaajille
  4. 4

   Yhdysvaltalaiset risteily­matkustajat suuttuivat evakuoimisestaan virus­karanteenista Japanista

  5. 5

   Oodin johtaja: Päihteiden käytöstä ja huumeiden piikittämisestä on tullut arkipäiväinen ongelma

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Jopa 70 prosenttia suomalaisista syö liian vähän hiilihydraatteja – asiantuntija kertoo yllättävät merkit, joista tunnistat hiilarivajeen

   Tilaajille
  2. 2

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  3. 3

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  4. 4

   Huippuharpisti Emmanuel Ceysson osaa kertoa muusikoille, miten kilpailut voitetaan – Suomalaisille hän on ”ranskan­peruna”, ja syy siihen on puoliso Antti Holma

   Tilaajille
  5. 5

   Kun ikuisesti reipas uupuu, kukaan ei huomaa – On väärin luulla, että jokainen pystyy pyytämään apua

  6. Näytä lisää