Politiikka

Kansanedustaja Mika Niikko myöntää myyneensä sähkötupakkaa yrityksensä kautta, puhui eduskunnassa sähkötupakan puolesta

Niikon mukaan hänellä ei kuitenkaan ole ollut kaksoisroolia kansanedustajana toimiessaan. Niikko kertoo yrityksen lopettaneen sähkösavukkeiden myynnin ennen sähkötupakkaa puolustaneita puheenvuoroja eduskunnassa.

Kansanedustaja Mika Niikko (ps) kertoi keskiviikkona, että hän on myynyt ”muutaman kuukauden ajan” sähkösavuketuotteita yrityksensä Eurosolid oy:n kautta.

”Vaikka minulta ei ole kysytty, niin olen avoin. Poikani myi muutaman kuukauden ajan sähkösavuketuotteita yritykseni Eurosolid oy:n kautta, jonka osake-enemmistön olen omistanut vuodesta 1994. Tupakkalain eduskuntakäsittelyn aikoihin myyntityö oli jo lopetettu”, Niikko kirjoitti tiedotteessa, jonka hän julkaisi keskiviikkona iltapäivällä.

Niikko vastusti vuonna 2016 eduskunnassa sähkötupakan myynnin hankaloittamista.

Ilta-Sanomien selvityksen mukaan Niikko piti asiansa puolesta kahdeksan puheenvuoroa, kun kaikkiaan tupakkalaista käytettiin 30 puheenvuoroa. Niikon puolue perussuomalaiset oli tuolloin hallituksessa, joka halusi rajoittaa sähkötupakan myyntiä ja käyttöä.

Lakiesityksen mukaan sähkötupakan tilaaminen nettikaupoista kiellettäisiin, sähkötupakkalaitteita ja -nesteitä saisi ostaa vain kivijalkakaupoista, ja nesteitä ei saisi maustaa. Laki tuli lopulta voimaan Niikon vastustavista puheista huolimatta.

Niikon sähkötupakkaa koskevat puheet ovat luettavissa eduskunnan valtiopäiväasiakirjojen hakupalvelussa täällä.

Keskiviikkona lähettämässään tiedotteessa Niikko painotti, että hän itse tai kukaan hänen lähipiirissään ei suunnitellut sähkötupakan myyntiä tai maahantuontia eduskuntakeskustelun aikaan tai sen jälkeen. Hänen mukaansa Eurosolid lopetti sähkösavukkeiden myynnin ennen sähkötupakkaa puolustaneita puheenvuoroja eduskunnassa.

”Kansanedustajalla on oikeus olla yrittäjä siinä missä muillakin”, Niikko kirjoitti tiedotteessa, joka on otsikoitu ”Liittyen Suomen Kuvalehden uutisointiin (20. ja 21.1.2020)”.

Suomen Kuvalehti ja Ilta-Sanomat ovat selvittäneet, että Niikko puolusti ärhäkkäästi sähkötupakkaa eduskunnassa.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Suomen Kuvalehti maanantaina. Ilta-Sanomat puolestaan kävi kaikki Niikon puheen läpi tiistaina.

Suomen Kuvalehden selvityksen mukaan Niikon oli tarkoitus tuoda sähkötupakkaa maahan Finnsolid Export -yrityksen kautta. Niikko omisti yrityksestä 94 prosenttia.

Keskiviikkona Niikko myönsi, että sähkötupakan tuontiaikeet toteutuivat toisen yrityksen eli Eurosolidin kautta. Finnsolid Exportin Niikko kertoo myyneensä kokonaan pojalleen vuonna 2015.

Kaupparekisteristä selviää, että Finnsolid Exportin aputoiminimi oli jonkin aikaa Suomen Lääkekannabis, mutta aputoiminimi ei enää ole voimassa.

Niikko oli SK:n mukaan saanut yhtiön hallitukselta valtuudet neuvotella Finnveralta 100 000 euron rahoitusta sähkötupakkatuotteiden maahantuonnille. Sitä ei lopulta kuitenkaan aloitettu.

Niikko muotoilee tiedotteessa, että ”Finnveran rahoitusta ei ole ollut olemassa”, eli liiketoiminta ei käynnistynyt ainakaan Finnveran rahalla.

Niikko oli Finnsolidin hallituksen puheenjohtaja vuoden 2015 marraskuuhun asti. Sen jälkeen hänellä oli oikeus tehdä sopimuksia yrityksen puolesta marraskuuhun 2018 asti.

Kaupparekisterin tietojen mukaan Finnsolidin ainoa hallituksen jäsen ja toimitusjohtaja on nykyään hänen poikansa.

Niikko on edelleen sähkötupakkaa maahan tuoneen Eurosolidin hallituksen puheenjohtaja ja toimitusjohtaja, kaupparekisteri kertoo. Hänen poikansa on myös Eurosolidin hallituksen jäsen.

Agentuuritoimintaa harjoittava Eurosolid on pieni yritys, sillä sen liikevaihto on vaihdellut vuosina 2015–2018 alle kymmenentuhannen ja alle 30 tuhannen euron välillä. Niikon tiedotteen mukaan hän on ollut Eurodolidin pääomistaja vuodesta 1994 lähtien.

Kansanedustaja Niikko on joutunut viime viikkoina selvittelemään muitakin yrityskytkentöjään, koska hän on eduskunnan ulkoasianvaliokunnan puheenjohtaja. Suomen Kuvalehti kertoi viime viikolla, että Niikolla on ollut tiedettyä syvempi sidos kiinalaisyritykseen, jonka toimintaa hän on poliitikon roolissa edistänyt.

Suomen Kuvalehden esiin nostamassa tapauksessa on kyse Kiinan valtion tukemasta Realmax Group -teknologiakonsernista. Niikko ja kansanedustaja Ville Vähämäki (ps) olivat perustajaosakkaina vuonna 2017, kun yhtiö investoi toimipisteeseen Vantaalla.

Niikon 20 prosentin omistusosuus Realmaxissa ei kuitenkaan ole käynyt ilmi hänen kansanedustajana tekemistään sidonnaisuusilmoituksista. Tapahtumat ajoittuvat ajalle ennen Niikon nousua ulkoasiainvaliokunnan johtoon.

Heidän lisäkseen perustajaosakkaana oli Kiinan kansalainen Hang Si.

Suomen Kuvalehti kertoi myös, että Niikko olisi saanut Hang Silta lähes 5 000 euron vaalituen. Maaliskuussa 2019 Ylen MOT-ohjelma kertoi, että Niikko oli salannut tukijansa nimen vaalirahoitusilmoitukselta muuttamalla saadun tuen jälkikäteen vaalilainaksi.

Niikon mukaan tuki on maksettu takaisin.

”Olen maksanut vuoden 2015 vaaleihin liittyneen lainan pois ja toimittanut siitä tositteen vaalirahoitusvalvonnalle”, Niikko kertoi tiedotteessaan keskiviikkona.

Lehden mukaan Niikko ja Vähämäki ovat kansanedustaja-aikanaan edistäneet yhtiön ja kiinalaisten pyrkimyksiä Suomessa. He ovat ottaneet myös vastaan kestitystä ja matkoja kiinalaisilta.

Eduskunnalle antamansa sidonnaisuusraportin mukaan Niikko on viimeksi käynyt China Automobile Dealers Associationin maksamalla Kiinan-matkalla maaliskuussa 2018. Ilmoituksen mukaan kyseessä oli viikon edustus- ja vienninedistämismatka, jonka lennot, majoituksen ja muut kulut maksoi Kiinan automyyjien yhdistys.

Tätä ennen Niikko oli kiinalaisten maksamalla matkalla toukokuussa 2017. Jiangsu Association of Science and Technology maksoi vienninedistämismatkan Shanghaihin Kiinaan.

Ulkoasianvaliokunnan jäsenet näkivät valiokunnan puheenjohtajan Mika Niikon ilmi tulleissa Kiina-yhteyksissä vain vähän konkreettista moitittavaa.

Useat HS:n tavoittamat valiokuntalaiset arvioivat, etteivät Niikon toimet ole tähän mennessä saatujen tietojen valossa kovin ongelmallisia. Avoimuuteen ja suhteisiin ulkovaltojen kanssa toivotaan silti vastaisuudessa kiinnitettävän tarkempaa huomiota. Osa edustajista toivoi myös asiasta edelleen lisäkeskustelua ja selvitystä valiokunnassa.

Kokoomuksen puheenjohtaja, ulkoasiainvaliokunnan jäsen Petteri Orpo ilmoitti MTV-uutisille, että esille tulleet asiat vaativat ”tarkan selvittämisen”.

”Haluan, että tästä saadaan puheenjohtaja Niikolta kunnollinen selvitys valiokunnassa. Voidaan käydä asia läpi ja sen jälkeen arvioida pitävätkö nämä, sinänsä vakavat väitteet, paikkaansa”, Orpo sanoi MTV-uutisille.

Orpon mukaan Niikko ei voi jatkaa valiokunnan puheenjohtajana, jos väitteet pitävät paikkansa.

Tiiviit yhteydet kiinalaisiin ja matkustelu Kiinassa nostattivat kysymyksiä Niikon valiokunta-aseman vuoksi. Niikko on ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja, joten hänellä voi olla muiden maiden tiedustelupalveluja koskevaa julkistamatonta tietoa.

Tiedustelupalveluiden yleinen tapa on kutsua värvättäviä tietolähteitä ulkomaanmatkoille esimerkiksi messuille ilman, että he ymmärtävät olevansa vakoojien maksamalla reissulla. Matkalla heihin voidaan yrittää vaikuttaa niin, että he alkavat välittää tietoa epävirallisesti ”ystävilleen” toisesta maasta.

Minkäänlaista näyttöä Niikkoon kohdistuvista vakoojien värväysyrityksistä ei kuitenkaan ole esitetty. Suomen Kuvalehdelle hän on kommentoinut noudattaneensa kaikessa toiminnassaan Suomen lakeja ja ilmoitusvelvollisuuksia.

Niikko korosti jo viime viikolla SK:lle omistaneensa Realmaxin osakkeita vain neljän kuukauden ajan sen perustamisen jälkeen.

Oikaisu 22.1.2020 kello 14.30: Mika Niikko lähetti tiedotteen keskiviikkona eikä tiistaina, kuten kirjoituksessa aiemmin luki. Oikaisu 22.1.2020 kello 14.45: Poistettu lause, jonka mukaan ”SK:n mukaan sähkötupakkatuotteita oli tarkoitus tuoda Suomeen juuri Suomen Lääkekannabis -aputoiminimen lukuun”. Suomen Kuvalehti kertoi vain aputoiminimestä, mutta ei siitä, mitä sen avulla oli tarkoitus tehdä. Oikaisu 22.1.2020: Kirjoituksesta saattoi aiemmin ymmärtää, että Niikko olisi myynyt pojalleen Eurosolid oy:n, todellisuudessa Niikko kertoo myyneensä pojalleen Finnsolid Export oy:n.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Vesi valtasi ennennäkemättömällä tavalla Arabianrannan – Video näyttää, miten ahven uiskentelee keskellä nurmialuetta

  2. 2

   Kimi Räikkönen teki sen taas: erottuu formulakuljettajien yhteiskuvassa hilpeästi edukseen

  3. 3

   Suomi saa 50 uutta liikennemerkkiä kesäkuussa, myös vanhoja merkkejä päivitetään selkeimmiksi ja sukupuolineutraaleiksi

  4. 4

   Osa ihmisistä kävelee ”istuma­kävelyä”, joka voi aiheuttaa kipuja niskassa asti – Fysio­terapeutti neuvoo kolme liikettä, joilla kävelystä tulee ryhdikästä ja sulavaa

   Tilaajille
  5. 5

   Valaisinpylväs rakennettiin keskelle jalkakäytävää Espoossa: ”Siirtäminen olisi ollut useamman sadantuhannen euron homma”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Valtava valonheitin pystytettiin ilmoittamatta Paula Arteksen ikkunan alle, eikä kokonainen kortteli ollut saada unta

  2. 2

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  3. 3

   Osa ihmisistä kävelee ”istuma­kävelyä”, joka voi aiheuttaa kipuja niskassa asti – Fysio­terapeutti neuvoo kolme liikettä, joilla kävelystä tulee ryhdikästä ja sulavaa

   Tilaajille
  4. 4

   Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

   Tilaajille
  5. 5

   Mies kasasi pihalleen romua, jätettä ja jopa puolikkaita junanvaunuja – Kuvat näyttävät, miten ympäristöä turmeltiin vuosien ajan

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  3. 3

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  4. 4

   Kun ikuisesti reipas uupuu, kukaan ei huomaa – On väärin luulla, että jokainen pystyy pyytämään apua

  5. 5

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  6. Näytä lisää