Suomi aikoo avata suurlähetystön Manilaan Filippiineille - Politiikka | HS.fi
Politiikka

Suomi aikoo avata suurlähetystön Manilaan Filippiineille

Ulkoministeriö kasvattaa edustustoverkkoa viime vuosien leikkausten jälkeen. Hallituskaudella on tarkoitus avata neljä uutta edustustoa, joista Manilan suurlähetystö on ensimmäinen.

Julkaistu: 23.1. 8:00

Suomi valmistelee suurlähetystön avaamista uudelleen Filippiinien Manilaan. Manilan lähetystö suljettiin vuonna 2012 ulkoasiainhallinnon määrärahaleikkausten takia. Sen jälkeen Suomen suhteita Filippiineihin on hoidettu Malesiasta ja Manilassa on toiminut konsulipalvelupiste.

Uuden suurlähetystön on määrä avautua syksyllä 2020.

Manilaan avautuva suurlähetystö on ensimmäinen yhteensä neljästä uudesta edustustosta, jotka ulkoministeriö suunnittelee avaavansa vuosien 2020–2022 aikana.

Kolmesta muusta hankkeesta odotetaan päätöksiä myöhemmin hallituskaudella.

Edustustomäärän kasvattaminen perustuu hallitusohjelman kirjaukseen. Taustalla on halu elvyttää edustustoverkkoa, joka on supistunut viime vuosina kululeikkausten seurauksena. Tällä hetkellä Suomella on noin 90 edustustoa maailmalla, mikä on kymmenisen vähemmän kuin kymmenen vuotta sitten.

Filippiinit valikoitui ensimmäiseksi uuden edustuston kohteeksi muun muassa maan keskeisen aseman vuoksi. Filippiinit on yksi suurimmista valtioista, joissa Suomella ei ole tällä hetkellä omaa suurlähetystöä, ulkoministeriö perustelee.

Lisäksi esimerkiksi matkustaminen Filippiineille ja siellä asuvien suomalaisten määrä on ollut viime vuosina kasvussa.

Yksi Suomelle merkittävä tekijä on myös Filippiinien sijainti turvallisuuspoliittisesti kiinnostavalla alueella, sanoo alivaltiosihteeri Pekka Puustinen ulkoministeriöstä.

”Suomi on kiinnostunut Etelä-Kiinan meren turvallisuustilanteesta, ja Filippiinit on iso sadan miljoonan asukkaan maa, joka sijaitsee sillä alueella. Lisäksi meillä on tietenkin taloudellinen intressi alueella. Suomen elinkeinoelämä on kiinnostunut Filippiinien mahdollisuuksista ja toisaalta taas esimerkiksi työperäiseen maahanmuuttoon Filippiineiltä Suomeen on kiinnostusta”, hän sanoo.

Jo edellinen hallitus linjasi suurlähetystön avaamisesta uudelleen Irakin Bagdadiin noin 30 vuoden tauon jälkeen.

”Enemmän on jouduttu sulkemaan kuin on pystytty avaamaan viime vuosina, mutta jos saamme nuo neljä lähetystöä avattua, niin mennään hyvään suuntaan”, Puustinen toteaa.

Seuraa uutisia tästä aiheesta