Politiikka

Hallitus voi palkata 58 sihteeriä 80 poliittiselle avustajalleen

Valtion tämän vuoden budjetissa on varattu rahaa 21 sihteerin palkkaamiseen aiempien 37 sihteerin lisäksi.

Pääministeri Sanna Marinin (sd) hallituksella on mahdollisuus palkata 58 sihteeriä 80 poliittiselle avustajalleen.

Valtion tämän vuoden budjetissa on varattu rahaa 21 sihteerin palkkaamiseen aikaisempien laskennallisten 37 sihteeriviran lisäksi. Sihteerit avustavat hallituksen poliittisia avustajia.

Tämä käy ilmi HS:n saamasta laskelmasta, jonka perusteella hallitus on varannut 1,6 miljoonaa euroa lisää rahaa muun muassa avustajakunnan sihteereiden palkkaamiseen vuoden 2020 talousarvion täydennysosassa.

Tästä 1,6 miljoonan euron määrärahasta noin 40 prosenttia on varattu avustajakunnan kasvaneisiin matkustus- ja edustuskuluihin. Loput 60 prosenttia on määrä käyttää assistentti- ja sihteerikuluihin.

Sihteeri- ja muut kulut kasvavat siksi, että Marinin hallituksella on huomattavasti enemmän avustajia kuin aikaisemmilla hallituksilla.

HS sai valtioneuvoston kansliasta listauksen, jonka mukaan hallituksella on nyt 15 valtiosihteeriä ja 65 avustajaa. Kaikkiaan 19 ministerillä on siis 80 avustajaa.

Edellisissä kolmessa hallituksessa on ollut hiukan alle 50 poliittista avustajaa.

Hallitus on perustellut avustajakunnan kasvattamista muun muassa lainvalmistelun sujuvuuden varmistamisella ja EU-puheenjohtajakauden aiheuttamalla työtaakalla.

Suurta avustajamäärää on perusteltu sillä, että hallitus yrittää välttää lakien kehnon valmistelun, josta Sipilän hallitusta kritisoitiin.

Suomen EU-puheenjohtajuus päättyi vuodenvaihteessa.

HS:n saama laskelma on tehty valtiovarainministeriössä. Se perustuu eri ministeriöistä viime lokakuussa tulleisiin määräraha-anomuksiin siitä, kuinka monta assistenttia ne tarvitsevat tammikuussa 2020. Tammikuussa 2019 tarve oli 37, nyt 58.

Luvussa ei pitäisi olla mukana ministereiden sihteerejä.

Ainoastaan liikenne- ja viestintäministeriö ei katsonut tarpeelliseksi anoa lisää rahaa sihteerien palkkaamiseen avustajien määrän kasvettua.

Ministeriöt voivat poiketa määrärahojen käytöstä. Osa sihteereistä saattaa myös siirtyä poliittisten avustajien käyttöön muualta ministeriöstä, jolloin kuluja ei tule lisää.

Valtion tämän vuoden budjetti on rakennettu niin, että hallitus voi palkata 19 ministeriä, 15 valtiosihteeriä ja enintään 70 erityisavustajaa.

Hallitus voisi siis palkata vielä viisi erityisavustajaa.

Tämä merkitsisi mahdollisesti sitä, että seuraavissa lisäbudjeteissa pitäisi jälleen varata lisää rahaa avustajakunnalle, koska myös sihteeri- ja muut kulut lisääntyisivät.

Sihteerin tehtävä on koordinoida avustajien kokouksia sekä huolehtia aikatauluista ja matkoista. Lisäksi heille kuuluu asiakirjahallinto ja arkistointi.

Jo syksyllä hallitus päätti, että ministereiden, valtiosihteerien ja erityisavustajien palkkausmäärärahoja korotetaan viidellä miljoonalla eurolla 11,5 miljoonaan euroon. Uuden lisäyksen jälkeen ministerit ja heidän poliittinen avustajakuntansa sihteereineen maksoivat ainakin 13,1 miljoonaa euroa.

Se on 0,02 prosenttia valtion tämän vuoden budjetista.

HS kävi avustajien taustoja läpi syksyllä.

Tiedossa ei ole, kuinka monta sihteeriä Marinin hallituksen avustajakunnalla on juuri nyt, sillä kaikkia sihteereitä ei ole vielä palkattu.

Kukaan ei laske keskitetysti sihteerien määrää, sillä jokainen ministeriö tekee päätökset sihteereistään itse.

Ministereiden ja heidän avustajakuntansa sihteerit eivät ole uusi ilmiö, vaan sihteereiden määrä on aina mukaillut avustajien määrää suurin piirtein nykyiseen tapaan. Sihteerien lisäys johtuu siitä, että avustajia on enemmän.

Valtioneuvoston kanslian hallitusneuvos Kari Peltonen sanoo, ettei sihteereiden nimityksessä käytetä poliittisia perusteita vaan he ovat selkeästi virkamiehiä ministeriönsä palveluksessa.

Hallitustyössä sihteereillä näyttää edelleen olevan keskeinen rooli, vaikka muuten yhteiskunnassa heidän määränsä on merkittävästi vähentynyt digitalisaation ja toimintojen tehostamisen seurauksena.

Avustajien määrästä nousi kriittinen keskustelu jo viime kesänä.

Suuremman avustajakunnan vaikutuksen voi lopulta todentaa vasta vaalikauden lopussa sen perusteella, mitä hallitus sai aikaan, jos hallitus siis pysyy pystyssä koko vaalikauden.

Pääministeri Marin ei ole vastannut HS:n pyyntöihin kommentoida avustajien ja sihteerien määrää.

”Tällä hetkellä avustajien määrä on tämä, mutta se ei tarkoita sitä, että se tulisi koko hallituskauden olemaan tällainen. Me elämme aika poikkeuksellista tilannetta hallituskriisin jälkeen. Minulle on tärkeää, että saan nyt kattavan käsityksen kaikista niistä keskeisistä asioista, jotka hallitusohjelman toteutumisen kannalta ovat tärkeitä”, Marin perusteli avustajien määrää joulukuussa STT:lle.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

   Tilaajille
  2. 2

   Tampereen yliopisto puuttui sen logosta tehtyyn pilaversioon ”uhittelevalla” kirjeellä – Some reagoi omilla versioillaan ”tuninaamasta”

  3. 3

   Uusi tieteelle tuntematon virus löytyi Brasiliasta – Sen geenit eivät muistuta mitään aiemmin tunnettuja

  4. 4

   HS-gallup: Sdp:n ja keskustan kannatus kääntyi nousuun

  5. 5

   Luonnonsuojelijat kauhuissaan: Espoo aikoo jyrätä 2 000 hehtaaria paikoin koskematonta metsää, tilalle pientaloja

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   Pariskunta osti huonokuntoisen hirsitalon Vantaalta: Sitten vintiltä löytyi salahuone ja talon ainutlaatuinen historia alkoi valjeta

  3. 3

   Valtava valonheitin pystytettiin ilmoittamatta Paula Arteksen ikkunan alle, eikä kokonainen kortteli ollut saada unta

  4. 4

   Syöpäpotilaille ruokavalio­hoitoa antanut lääkäri Antti Heikkilä sai varoituksen

  5. 5

   Näin teet täydellisen perunamuusin: pieni niksi nostaa muusisi uudelle tasolle

  6. Näytä lisää
  1. 1

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  2. 2

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  3. 3

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  4. 4

   Kun ikuisesti reipas uupuu, kukaan ei huomaa – On väärin luulla, että jokainen pystyy pyytämään apua

  5. 5

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  6. Näytä lisää