Politiikka

Vihreiden ex-johtaja Touko Aalto sisäministeriön kanslia­päällikkö­nimityksestä: Tämä näyttäytyy poliittisena virkanimityksenä

”Vihreillä on pitkä perinne moraalisesta puheesta ja muiden arvostelusta, mutta nyt kun kasvetaan ison puolueen mittaan, niin joudutaan itsekin pohtimaan näitä ja olemaan myös muiden arvostelun kohteena”, Aalto sanoo. Hän on aiemmin itsekin paheksunut poliittisia virkanimityksiä.

”Kyllä tämä ulkopuolelle näyttäytyy poliittisena virkanimityksenä”, sanoo vihreiden entinen puheenjohtaja Touko Aalto.

Aalto kommentoi Helsingin Sanomille sitä, että vihreä sisäministeri Maria Ohisalo on nostamassa sisäministeriön kansliapäälliköksi yhdenvertaisuusvaltuutettu Kirsi Pimiän.

Pimiällä on vihreä tausta, sillä hän on työsken­nellyt vihreän oikeus­ministerin Tuija Braxin erityisavustajana sekä vihreiden eduskuntaryhmän lainsäädäntösihteerinä. Tehtävään on hakenut myös sisäministeriön hallinnonalalta suojelupoliisin päällikkö Antti Pelttari, jonka ura on edistynyt etenkin kokoomuksen tuella.

Julkisuudessa virkanimitystä on pidetty poliittisena. Etenkin oppositio on pitänyt Pelttaria pätevämpänä, kun taas vihreät ovat korostaneet Pimiän pätevyyttä ja vahvuuksia.

Puheen­johtajan tehtävistä luopunut ja sen jälkeen edus­kunnasta pudonnut Aalto kommentoi asiaa enemmän ulkopuolisena.

”En puolusta asioita vain lauman mukana, sillä olen tässä joukkueen pelipaidan ottanut jo pois päältä. Katson asiaa itsenäisesti ja ulkopuolelle tämä näyttää poliittiselle virkanimitykselle.”

Kohu asiasta on noussut siksi, että vihreät ovat itse voimakkaasti paheksuneet muiden puolueiden tekemiä poliittisia virkanimityksiä. Esimerkiksi entinen puheenjohtaja Ville Niinistö on sanonut, että niistä on ”välttämätöntä päästä eroon”.

Esimerkiksi kokoomuksen kansanedustaja Wille Rydman syytti Twitterissä vihreitä tekopyhyydestä.
Myös Touko Aalto itse on ollut paheksumassa niitä. Elokuussa 2016 hän kirjoitti Facebookissa näin:

”Toivon, että kaikki puolueet sitoutuisivat yhteisellä päätöksellä muuttamaan suomalaista politiikkaa avoimemmaksi ja rehellisemmäksi. Poliittiset virkanimitykset vievät politiikan uskottavuutta eivätkä ne ole hyväksi viranhaltijalle eikä yhteiskunnan kokonaisedulle.”

Aalto sanoo nyt, että hänen omat ajatuksensa ovat tuosta kehittyneet.

”Aikaisemmin mukana oli vihreää paatosta ja se näkemys oli aika jaettu puolueessa. Siksi ymmärrän nyt tätä herännyttä arvostelua. Edustin tuolloin itsekin tietysti yhdessä pohdittuja asioita, nyt katson asioita ehkä itsenäisemmin”, Aalto sanoo.

Hänestä ehkä myös vihreiden ajattelu tai toimintatavat ovat muuttuneet.

”Puolue alkaa tulla murrosiästä aikuisikään. Vihreillä on pitkä perinne moraalisesta puheesta ja muiden arvostelusta, mutta nyt kun kasvetaan ison puolueen mittaan, niin joudutaan itsekin pohtimaan näitä ja olemaan myös muiden arvostelun kohteena”, Aalto sanoo.

Poliittisten virkanimitysten paheksumisen sijaan Aalto hakisikin nyt ratkaisua muuta kautta ja menemällä eteenpäin.

”Pitäisikö selvittää tai harkita, voisiko kansliapäälliköt selkeämmin nimittää vaalikaudeksi ja ihan edistämään hallitusohjelman tavoitteita”, Aalto ehdottaa. Suomeksi sanottuna poliittisista virkanimityksistä luopumisen sijaan ne tehtäisiin avoimemmin ja läpinäkyvämmin.

Aalto myös korostaa, ettei sisäministeriön kansliapäällikön tapauksessa ole kyse vain tai puhtaasta poliittisesta virkanimityksestä, jossa ajatellaan pelin paikkaa ja halutaan vain kuka tahansa vihreä paikalle.

”Maria [Ohisalo] on koko ajan korostanut, että turval­lisuus on paljon laajempi asia kuin vain poliisitehtävät. Hän on itse laventanut sisäisen turvallisuuden käsitettä nostamalla köyhyyttä ja eriarvoisuutta esiin. Hän varmasti tahtoo, että kansliapäällikkö jakaa tämän turvallisuuskäsityksen. On ihan loogista, että hän silloin etsii henkilön, joka pystyy jakamaan tämän näkemyksen ja tukemaan ministerin toimintaa”, Aalto arvioi.

Hän itse ei ole puhunut Ohisalon kanssa asiasta.

Pimiä on myös pätevä tehtävään. Niin tosin on myös Antti Pelttari. 16 hakijasta kaikkiaan kuusi ihmistä täytti tehtävän muodolliset vaatimukset. Näistä kuudesta virkamiesvalmistelussa nostettiin kolme hakijaa kärkiehdokkaiksi. Päteviä ehdokkaita on siis useita.

”Ministerillä on valta mutta myös velvollisuus valita tehtävään pätevä, mutta myös sopiva ihminen, jonka tehtävä on olla ministerin apuna ja johtaa ministeriön toimintaa. Ei puoluetausta saa olla myöskään este, kun ihminen on pätevä”, Aalto korostaa. Kyse on lopulta painotuksista, joita ministeri haluaa tehtävään laittaa, kun useiden pätevien hakijoiden tausta ja osaaminen on erilaista.

Nykyisessä työssään Pimiä on keskittynyt tasa-arvoon ja syrjinnän vastaisuuteen. Varatuomari Pimiällä on muutakin kokemusta perus- ja ihmisoikeuksista.

Sisäministeriön kansliapäällikkö vaihtuu, koska tehtävää hoitanut Ilkka Salmi palaa takaisin EU-komissioon.

Kansliapäällikön virkakausi on määräaikainen.

Hallituksen on tarkoitus päättää nimityksestä yleisistunnossaan tänään iltapäivällä. Sen jälkeen nimityksen perustelut tulevat julkisiksi.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   Valtava valonheitin pystytettiin ilmoittamatta Paula Arteksen ikkunan alle, eikä kokonainen kortteli ollut saada unta

  3. 3

   Tampereen yliopisto puuttui sen logosta tehtyyn pilaversioon ”uhittelevalla” kirjeellä – Some reagoi omilla versioillaan ”tuninaamasta”

  4. 4

   Näin teet täydellisen perunamuusin: pieni niksi nostaa muusisi uudelle tasolle

  5. 5

   Pariskunta osti huonokuntoisen hirsitalon Vantaalta: Sitten vintiltä löytyi salahuone ja talon ainutlaatuinen historia alkoi valjeta

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   Pariskunta osti huonokuntoisen hirsitalon Vantaalta: Sitten vintiltä löytyi salahuone ja talon ainutlaatuinen historia alkoi valjeta

  3. 3

   Syöpäpotilaille ruokavalio­hoitoa antanut lääkäri Antti Heikkilä sai varoituksen

  4. 4

   Näin teet täydellisen perunamuusin: pieni niksi nostaa muusisi uudelle tasolle

  5. 5

   Valtava valonheitin pystytettiin ilmoittamatta Paula Arteksen ikkunan alle, eikä kokonainen kortteli ollut saada unta

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Jopa 70 prosenttia suomalaisista syö liian vähän hiilihydraatteja – asiantuntija kertoo yllättävät merkit, joista tunnistat hiilarivajeen

   Tilaajille
  2. 2

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  3. 3

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  4. 4

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  5. 5

   Kun ikuisesti reipas uupuu, kukaan ei huomaa – On väärin luulla, että jokainen pystyy pyytämään apua

  6. Näytä lisää