Politiikka

HS kävi läpi sisä­ministeriön muistion kanslia­päällikön valinnasta: painotukset kirjattiin valituksi tulleen vihreän ehdokkaan Kirsi Pimiän eduksi

Sisäministeri Maria Ohisalo korosti Ylen haastattelussa kansliapäälliköksi valitun Kirsi Pimiän ”osaamista ja ymmärrystä monilta yhteiskunnan eri vaikuttamisen paikoilta” ja kiisti valinnan olleen poliittinen.

Sisäministeriön kansliapäälliköksi on valittu odotetusti varatuomari Kirsi Pimiä. Nimityksestä päätettiin valtioneuvoston istunnossa torstaina.

Pimiän nimitys on herättänyt etukäteen runsasta keskustelua, koska sitä on epäilty poliittiseksi virkanimitykseksi.

Valintaprosessissa sisäministeri Maria Ohisalo haastatteli kolme kärkinimeä. Sen jälkeen hän ilmoitti omana kantanaan esittävänsä tehtävään Pimiää.

Toiset kaksi kärkiehdokasta olivat Suojelupoliisin nykyinen päällikkö, kokoomustaustainen Antti Pelttari sekä Markku Hassinen, jolla on pitkä kokemus Rajavartiolaitoksen eri tehtävistä ja ulkoministeriöstä.

Etenkin kokoomuslaisten mielestä ansioitunein hakija sisäministeriön ykkösvirkamieheksi oli Pelttari.

Sisäministeriön hallinto- ja kehittämisosaston päällikkö Jukka Aalto kertoi HS:lle valinnan jälkeen, että Pimiä nousi ”tietyin painotuksin” kolmikon ykköseksi.

Valinnassa käytetyt painotukset käyvät ilmi sisäministeriön muistiosta, jonka ministeriö lähetti HS:lle torstaina. Sen mukaan ”kaikilla kärkihakijoilla on selkeät, mutta keskenään erilaiset vahvuudet kansliapäällikön tehtävään”.

Valinnan painotukset on kirjattu niin, että ne tukevat selkeästi yhdenvertaisuusvaltuutettuna toimivan Pimiän valintaa. Muistiossa muun muassa painotetaan sitä, että hallituskaudella ministeriössä korostuvat ”perus- ja ihmisoikeuksiin liittyvät kysymykset”.

Aallon mukaan painotus juontaa osin juurensa hallitusohjelmasta asti.

”Sen voi suoraan sanoa, että ministeri tätä perus- ja ihmisoikeustaustaa korostaa. Tämä oli tietoinen valinta alun alkaen. Muistiosta käy ilmi, että sillä oli selkeää vaikutusta myös siihen, keneen ministeri päätyi”, Aalto sanoi.

Näin muistiossa perusteltiin Pimiän valintaa:

”Viran täyttäminen määräajaksi on tarkoitettu aidosti mahdollisuudeksi toimikausien päättyessä arvioida virkaan ilmoittautuneiden kyvykkyyttä tehtävän menestykselliseen hoitamiseen huomioon ottaen muun muassa toimintaympäristön nähtävissä olevat muutokset ja toiminnan painopisteet. Tällöin tulee tarkasteltavaksi myös kansliapäällikön viran yleisten tehtävien lisäksi ne erityiset tehtävän sisällöt ja painotukset, jotka voivat liittyä esimerkiksi hallitusohjelman linjauksiin, ministeriön ja sen johtaman hallinnonalan ajankohtaiseen tilanteeseen ja tulevaisuuden haasteisiin kansliapäällikön tulevan toimikauden aikana. Tämä edellyttää ministeriön ylimpänä virkamiesjohtajana toimivalta kansliapäälliköltä kykyä määrätietoisesti johtaa hallitusohjelmaan kirjattuja tavoitteita tuloshakuisesti huomioiden hallitusohjelman painotukset. Tällä hallituskaudella sisäasiainhallinnossa korostuvat erityisesti perus- ja ihmisoikeuksiin liittyvät kysymykset sekä niiden kehittäminen sisäisen turvallisuuden ja maahanmuuton osalta. Hakijoilta tiedusteltiin haastatteluissa heidän näkemyksiään siitä, miten perus- ja ihmisoikeudet näkyisivät heidän toiminnassaan sisäministeriön kansliapäällikkönä.”

”Kokonaisuutena arvioiden vertailtaessa haastateltujen ansioita erityisesti viran kelpoisuusvaatimuksissa olevan tehtävän edellyttämän monipuolisen kokemuksen sekä käytännössä osoitetun johtamistaidon ja johtamiskokemuksen näkökulmasta kolmesta kärkihakijasta esille nousee Pimiä. Vaikka Pimiän kokemus johtamistehtävistä on muita kärkihakijoita ajallisesti lyhyempää, on hänen erityisenä vahvuutenaan laaja-alainen kokemus perus- ja ihmisoikeuksiin liittyvistä vaativista johtamistehtävistä ja tätä kautta tuleva kyky johtaa näiden asioiden kehittämistä sisäisen turvallisuuden ja maahanmuuton osalta. Lisäksi hänellä on kokemusta strategisesta johtamisesta valtioneuvostotasolta, muutosjohtamisesta sekä kansainvälisistä tehtävistä. Pimiän voidaan katsoa omaavan nimitysperusteiden kokonaisharkinnan perusteella parhaat edellytykset sisäministeriön kansliapäällikön viran menestykselliseen hoitamiseen.”

Ohisalo kommentoi valintaa Twitterissä sanomalla, että Pimiällä on ”laaja-alainen kokemus muun muassa perus- ja ihmisoikeuksiin liittyvistä vaativista johtamistehtävistä”.
Ohisalo korosti myöhemmin vielä Ylen haastattelussa Pimiän ”osaamista ja ymmärrystä monilta yhteiskunnan eri vaikuttamisen paikoilta” ja kiisti valinnan olleen poliittinen.

”Kenenkään puoluekirjoja näissä hauissa ei kysytä. Jos [Pimiällä] on 25 vuoden kokemus tehtävistä valtionhallinnossa, josta osa on joskus ollut jonkin poliittisen liikkeen piirissä, niin sen ei pitäisi sulkea pois kaikkea muuta kokemusta, Ohisalo kommentoi.

Valintaa voi lukea myös niin, että Ohisalo haluaa sisäministerinä painottaa perus- ja ihmisoikeusasioita, ja tällöin paras kansliapäällikkö tehtävässä on sellainen, joka haluaa olla näitä asioita kehittämässä.

Pimiä toimii tällä hetkellä yhdenvertaisuus­valtuutettuna. Hän on virkavapaalla eduskunnasta, jossa hänellä on ollut valiokuntaneuvoksen virka vuodesta 2003 alkaen. Vuosina 2007–2008 Pimiä työskenteli oikeusministeri Tuija Braxin (vihr) erityisavustajana.

Pelttari puolestaan on kerännyt kokemusta Suojelupoliisin johtotehtävien lisäksi kokoomuslaisen sisäministerin Anne Holmlundin poliittisena valtiosihteerinä, sisäasiainministeriön kansainvälisten asioiden yksikön ylijohtajana, valiokuntaneuvoksena eduskunnan ulkoasiain- ja puolustusvaliokunnissa sekä lainsäädäntöneuvoksena sisäasiainministeriössä.

Suomessa on pitkät perinteet poliittisista virkanimityksistä, joissa ministeriöiden kärkipaikoille nimetään ministerin kanssa samaa puoluetaustaa edustavia virkamiehiä.

Käytäntöä on myös arvosteltu. Yksi arvostelijoista on ollut juuri Ohisalo, joka Uuden Suomen haastattelussa vuonna 2016 sanoi pitävänsä poliittisia virkanimityksiä ongelmana.

Poliittisten virkanimitysten todentaminen on kuitenkin vaikeaa, koska hakuprosessin ulkopuolisilla ei ole tietoa siitä, miten hakijat ovat prosessissa pärjänneet. Pelkästään ansioluettelojen perusteella ei voi päätellä useasta tehtävään sopivasta henkilöstä sitä, kuka olisi siihen paras.

Sisäministeriön kansliapäällikkö vaihtuu, koska tehtävää hoitanut Ilkka Salmi palaa takaisin EU-komissioon.

Kansliapäällikön tehtävänä on ministerin apuna johtaa ministeriön ja sen hallinnonalan toimintaa. Kansliapäällikkö muun muassa johtaa ministeriön strategista suunnittelua ja osallistuu ministerin tukena laajakantoisten asioiden suunnitteluun ja toteuttamiseen.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Katajanokan alta paljastui mysteerirakennelma: Vedessä on piilossa sata metriä holvikaarta, joka on kuin suoraan keskiajalta

  2. 2

   Kenenkään leikit eivät jää huomaamatta – Tällaista on lauttasaarelaisessa päiväkodissa, jossa osa ”erityisen ihanista” lapsista tarvitsee erityistä tukea

   Tilaajille
  3. 3

   Haavisto-päätös on poliittisen järjestelmän voitto: Keskiöön nousi asia, joka kertoo Suomesta paljon

  4. 4

   Ihmiset ahdistuvat silloinkin, kun siinä ei ole järkeä, sanoo psykiatrian professori – Hän kertoo vastalääkkeen, joka auttaa, kun koronavirus tai terrori-iskut tunkeutuvat mieleen

   Tilaajille
  5. 5

   Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

   Tilaajille
  6. Näytä lisää
  1. 1

   Osa ihmisistä kävelee ”istuma­kävelyä”, joka voi aiheuttaa kipuja niskassa asti – Fysio­terapeutti neuvoo kolme liikettä, joilla kävelystä tulee ryhdikästä ja sulavaa

   Tilaajille
  2. 2

   Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

   Tilaajille
  3. 3

   Mies kasasi pihalleen romua, jätettä ja jopa puolikkaita junanvaunuja – Kuvat näyttävät, miten ympäristöä turmeltiin vuosien ajan

  4. 4

   Kauniista kodista tuli elämää suurempi statusviesti, ja siksi moni sulkee ovensa vierailta – Tätä on kotihäpeä

   Tilaajille
  5. 5

   Kansallispuiston kokoinen riita: Espoo aikoo jyrätä 2 000 hehtaaria arvokasta metsää, tilalle pientaloja

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  3. 3

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  4. 4

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  5. 5

   Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

  6. Näytä lisää