Politiikka

Kemianalan lakko uhkaa nyt talvilomalentoja – HS käy läpi, miten suuret työkiistat etenevät

Metsäteollisuuden lakot alkavat todennäköisesti sunnuntaina ja maanantaina. Kemianalan lakko siirtyi kahdella viikolla eteenpäin.

Osa Suomea uhkaavista suurista lakoista siirtyy, mutta metsäteollisuuden lakko on yhä alkamassa ensi maanantaina.

HS käy läpi, missä työmarkkinakiistoissa mennään ja miten mahdolliset lakot vaikuttavat arkeen.

Kemianalan lakko siirtyy uhkaamaan lomalentoja

Työministeri Tuula Haatainen (sd) siirsi torstaina kemianalan lakkoa kahdella viikolla valtakunnansovittelijan esityksestä.

Kemianalan lakon on nyt määrä alkaa 10. helmikuuta ja kestää 24. helmikuuta saakka. Siirron vuoksi lakolla on suuret vaikutukset talvilomaliikenteeseen, jos se toteutuu.

Lakon piirissä oleva Neste toimittaa esimerkiksi polttoaineen kaikkiin Helsinki-Vantaan lentokentältä lähteviin lentoihin. Polttoaineiden jakelun seisahtuminen uhkaisi lomalentoja.

Työministerin päätös lakon siirtämisestä ei tullut osapuolille eli Teollisuusliitolle ja Kemianteollisuudelle yllätyksenä.

Lain mukaan siirron voi tehdä, jos ”työriidasta aiheutuva työnseisaus tai sen laajentaminen kohdistuu sen laajuuden tai laadun vuoksi yhteiskunnan elintärkeisiin toimintoihin ja vahingoittaa huomattavasti yleistä etua”.

Esimerkiksi vuonna 2017 silloinen perussuomalaisten työministeri Jari Lindström siirsi lentoalan lakkoja pois talvilomakaudelta. Vuonna 2018 siirrettiin muun muassa satamien ja merenkulun työseisauksia.

Kemianalan lakko olisi vaikutuksiltaan poikkeuksellisen järeä, sillä se voisi iskeä koko Suomen liikenteeseen maassa, merellä ja ilmassa.

Metsäteollisuuden lakot alkanevat viikonvaihteessa

Metsäteollisuudesta ei ole tehty lykkäysehdosta – ainakaan vielä. Se tarkoittaa sitä, että metsäteollisuuden kahden viikon lakot alkaisivat suunnitellusti jo sunnuntaina ja maanantaina 26.–27.1.

Metsäteollisuuden osapuolet menivät vielä torstaina valtakunnansovittelijan toimistolle sovitteluun. On yhä mahdollista, että myös metsäteollisuuden lakkoja siirretään kahdella viikolla, mutta se on epätodennäköisempää kuin kemianalan lakon siirto.

Metsäteollisuus on Suomelle tärkeä vientiala ja verotulojen lähde, joten lakon voi laskea vahingoittavan huomattavasti yleistä etua. Se ei kuitenkaan ole samalla tavalla kriittinen kansalaisten liikkumisen ja toimeentulon kannalta kuin kemianalan lakko on.

Mekaanisen metsäteollisuuden eli esimerkiksi sahojen työntekijöitä edustava Teollisuusliitto ilmoitti jo torstaina, että sen lakko alkaa suunnitellusti maanantaina.

Paperiteollisuuden työntekijöiden Paperiliitto puolestaan ilmoitti pitävänsä omien lakkojensa alkamista entistä todennäköisempänä.

Suurin kiista koskee kiky-tunteja

Sekä metsä- että kemianalalla suurin kiista koskee yhä kilpailukykysopimuksessa sovittujen 24 työtunnin kohtaloa.

Työntekijäliitot haluavat tunnit pois, kun taas työnantajapuoli ei halua luopua niistä ainakaan ilmaiseksi.

Vientialojen päänavauksessa eli Teknologiateollisuuden ja Teollisuusliiton suuressa sopimuksessa kiky-tunnit jäivät historiaan ja palkat nousevat 25 kuukaudessa keskimäärin 3,3 prosenttia.

Työnantajapuolen mukaan päänavaussopimuksen linjaa ei kuitenkaan voi sellaisenaan soveltaa muille aloille, koska siinä kiky-tunnit oli kirjattu erilliseen lisäpöytäkirjaan. Työntekijäliitot ovat eri mieltä.

Metsäteollisuus laskee lakkojen kustannukseksi lähes miljardin

Työnantajaliitto Metsäteollisuuden mukaan lakot pysäyttäisivät käytännössä koko metsäteollisuuden tuotannon Suomessa kahdeksi viikoksi 26.1.–9.2. Lakot on kohdistettu yli 110:een metsäteollisuuden yritykseen ja tehtaaseen.

Paperiliiton lakko johtaisi yli 50 paperi-, kartonki- ja sellutehtaan alasajoon. Teollisuusliiton lakko pysäyttäisi tuotannon yhteensä yli 40:ssä mekaanisen metsäteollisuuden yrityksessä, kuten sahoilla ja vaneritehtailla. Lakkoihin osallistuu yli 17 000 työntekijää ja toimihenkilöä.

Metsäteollisuuden mukaan kahden viikon lakko aiheuttaisi lähes miljardin euron tuotantomenetykset.

Paperiliiton tiedotteen mukaan Metsäteollisuus on laskenut kiky-tuntien hyödyksi 10 miljoonaa euroa vuodessa. Metsäteollisuus ei ole vahvistanut asiaa.

Jos edellä mainitut luvut pitävät paikkansa, kahden viikon lakon kustannukset vastaisivat karkeasti sadan vuoden kiky-tuntien arvoa.

Metsäteollisuudessa tehtaiden alasajo alkaa sellutehtaista, koska niiden tuotantoprosessi on alan monimutkaisin ja tehtaiden toiminnot herkkiä rikkoutumaan äkillisistä muutoksista. Perjantaina alkavat valmistelevat työt ja lauantaina alkaa varsinainen tuotannon alasajo.

Paperitehtaiden alasajo alkaa sunnuntaina.

Sahatavarasta tuskin ehtii tulla kahdessa viikossa pulaa, sillä varastoissa on tavaraa ja tarpeen tullen sahatavaraa voi ostaa ulkomailta.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Valtava valonheitin pystytettiin ilmoittamatta Paula Arteksen ikkunan alle, eikä kokonainen kortteli ollut saada unta

  2. 2

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  3. 3

   Tampereen yliopisto puuttui sen logosta tehtyyn pilaversioon ”uhittelevalla” kirjeellä – Some reagoi omilla versioillaan ”tuninaamasta”

  4. 4

   Näin teet täydellisen perunamuusin: pieni niksi nostaa muusisi uudelle tasolle

  5. 5

   Pariskunta osti huonokuntoisen hirsitalon Vantaalta: Sitten vintiltä löytyi salahuone ja talon ainutlaatuinen historia alkoi valjeta

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   Pariskunta osti huonokuntoisen hirsitalon Vantaalta: Sitten vintiltä löytyi salahuone ja talon ainutlaatuinen historia alkoi valjeta

  3. 3

   Syöpäpotilaille ruokavalio­hoitoa antanut lääkäri Antti Heikkilä sai varoituksen

  4. 4

   Näin teet täydellisen perunamuusin: pieni niksi nostaa muusisi uudelle tasolle

  5. 5

   Valtava valonheitin pystytettiin ilmoittamatta Paula Arteksen ikkunan alle, eikä kokonainen kortteli ollut saada unta

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Jopa 70 prosenttia suomalaisista syö liian vähän hiilihydraatteja – asiantuntija kertoo yllättävät merkit, joista tunnistat hiilarivajeen

   Tilaajille
  2. 2

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  3. 3

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  4. 4

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  5. 5

   Kun ikuisesti reipas uupuu, kukaan ei huomaa – On väärin luulla, että jokainen pystyy pyytämään apua

  6. Näytä lisää