Politiikka    |   Lauantaivieras

Kuntatyönantajien Jalonen vaatii parempaa varautumista mahdollisiin hoitaja­lakkoihin: ”Olemme nyt ammatti­järjestöjen hyvän­tahtoisuuden varassa”

Kunta-alan palkkavahdin, työmarkkinajohtaja Markku Jalosen mielestä poliittisten päätöksentekijöiden pitäisi nyt varautua työmarkkinakriiseihin niin, ettei kansalaisten henki, terveys tai omaisuus vaarantuisi työtaisteluiden takia.

Kuntatyönantajien työmarkkinajohtajan Markku Jalosen, 59, mielestä poliittisten päättäjien pitäisi nyt varautua työmarkkinakriiseihin tarvittaessa kaikin keinoin, jotta potilasturvallisuus ei vaarantuisi mahdollisten lakkojen takia.

”Yhteiskunta on tällä hetkellä lainsuojaton, koska ei ole olemassa mitään todellista mekanismia, jolla se voisi rajoittaa kansalaisten henkeä, terveyttä tai omaisuutta uhkaavia työtaisteluita. Nythän lakkojen rajaus esimerkiksi terveyden ja turvallisuuden takaamiseksi on täysin ammattijärjestöjen hyväntahtoisuuden varassa”, Jalonen sanoo.

Jalonen ei halua vielä täsmentää varautumiskeinoja, mutta tähdentää, että kuntalaisten tulee saada elintärkeät palvelunsa kaikissa olosuhteissa.

Kunta-alan yli 420 000 palkansaajan nykyiset työehtosopimukset päättyvät maaliskuun lopussa. Mielenilmauksia voi siis olla edessä huhtikuun alussa, ellei palkoista, työajoista ja muista työehdoista päästä sitä ennen yksimielisyyteen.

Ennuste sovusta ei ole lupaava, sillä työnantajien ja työntekijöiden edustajien näkemykset ovat varsin kaukana toisistaan.

Etenkin sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestöt Tehy ja Super ovat nyt peräämässä tasa-arvoa eli kunnon palkankorotuksia naisvaltaisille hoitoaloille.

Niihin ei kunnilla nyt ole varaa, eikä valtioltakaan ole apuja luvassa.

”Kuntatalouden tilannehan on nyt historiallisen heikko, viime vuonna yt-neuvotteluja kävi noin 70 kuntatyönantajaa”, Jalonen muistuttaa.

Myös hallitusohjelma listaa kunnille uusia velvoitteita. Lisäkustannuksia on tulossa muun muassa sitovasta hovamitoituksesta, hoitotakuun kiristämisestä ja oppivelvollisuuden laajentamisesta.

Ja vaikka hallitus on luvannut korvata menot täysimääräisesti, Jalonen epäilee, ettei niihin varattu raha kaikkeen riitä.


Tiukka neuvottelutilanne sinänsä on Suomen ehkä kokeneimmalle työmarkkinaneuvottelijalle entuudestaan tuttu. Jalonen myös tuntee työmarkkinat läpikotaisin, eikä työntekijäpuolen etujen ajaminenkaan ole hänelle outo tehtävä.

Tampereen yliopistossa valtiotieteitä opiskellut Jalonen toimi valmistuttuaan ensin tovin tutkijana ja Poliisikoulun tuntiopettajana. Lisensiaattityön hän laati paikallisesta sopimisesta kunnissa.

Ammattiyhdistysuransa Jalonen aloitti työntekijäpuolella, Kunnallisvirkamiesliiton tutkimusvastaavana. Sen jälkeen hän oli sopimusosaston asiamiehenä hoitajien Tehyssä, josta hän siirtyi Julkis- ja yksityisalojen toimihenkilöliitto Jytyn johtoon.

Nykyisessä työnantajapomon pestissä Kunnallisessa työmarkkinalaitoksessa Jalonen aloitti alkuvuonna 2007, ja heti ensimmäinen sopimuskierros työnantajan edustajan hattu päässä olikin erityisen hankala.

Syksyllä 2007 Tehy uhkasi joukkoirtisanoutumisilla, kun työehtoneuvotteluista ei saatu järjestöä tyydyttäviä tuloksia. Työnsä oli jättämässä liki 13 000 ammattilaista. Vaarantumassa olivat erityisesti tehohoito, synnytykset, päivystys ja syövän akuuttihoito.

Jalosen mukaan Tehy ei suostunut lukuisista vetoomuksista huolimatta mitenkään rajaamaan työtaistelua potilasturvallisuuden takaamiseksi.

Tukea vaatimuksilleen hoitajat olivat saaneet suoraan poliitikoilta. Kokoomus lähti eduskuntavaaleihin ”työväenpuolueena” luvaten Sari Sairaanhoitajalle tuntuvat noin 500 euron korotukset kuukausipalkkaan.

Tilanne kärjistyi äärimmilleen, kun kokoomuslaisen Jaana Laitinen-Pesolan tuolloin johtama Tehy peräsi 16 prosentin palkankorotuksia. Järjestön yhtenäisessä rintamassa oli myös edunvalvontajohtaja Minna Helle, joka on nyt Teknologiateollisuuden työmarkkinajohtaja.

Lopulta eduskunta päätyi säätämään ja tasavallan presidentti Tarja Halonen vahvistamaan varsin harvinaisen poikkeuslain. Väliaikaiseksi tarkoitettu potilasturvallisuuslaki ei koskaan ehtinyt tulla voimaan, sillä sitkeään työtaisteluun löytyi ihan viime hetkillä sopu.

Kiistelty laki olisi murtanut Tehyn joukkoirtisanoutumistoimet ja pakottanut sekä irtisanoutuneet että työelämän ulkopuolella olevat terveydenhuollon ammattilaiset eläkeläisiä myöten töihin potilasturvallisuuden takaamiseksi. Lakia kutsuttiin myös pakkolaiksi ja orjatyölaiksi.


Jalonen tähdentää, ettei hän nyt ole esittämässä mitään vuoden 2007 potilasturvalain kaltaista lainsäädäntöä lakkoja murtamaan, koska kunta-alan neuvottelutkin ovat vasta aivan alkutekijöissä.

”Totta kai ensisijaisesti neuvotellaan ja pyritään sopuun, mutta kyllä hallituksen ja päättäjien tulisi tiedostaa ja varautua nykyistä paremmin työmarkkinakriisien seurauksiin”, Jalonen sanoo ja varoo kiristämästä neuvotteluilmapiiriä entisestään.

Meneillään olevan sopimuskierroksen jälkeen osapuolten pitäisi Jalosen mukaan pohtia syvällisemminkin, miten työmarkkinoiden neuvottelu- ja sovittelujärjestelmää sekä työrauhaa voitaisiin parantaa.

”Suomeenhan ollaan nyt luomassa uutta liitto- ja alakohtaista työmarkkinamallia, eikä se käy kädenkäänteessä”, Jalonen huomauttaa.

”Kaiken lisäksi sopimisen kulttuuria vaivaa nyt tietty rappeutuminen, ja onhan politiikan puolellakin vastakkainasettelu lisääntynyt.”

Jalosen mukaan sopimisen kulttuuri on murentunut viime vuosina niin, että entistä helpommin kyseenalaistetaan aiemmin sovitut asiat, vaikka ilman luottamusta ei synny kestäviä sopimuksia: ”Olen sikäli vanhan liiton miehiä, etten oikein usko Twitterissä tai muuten julkisuudessa käytävien neuvottelujen onnistumiseen.”

Viime vuoden elokuussa käynnistyneet liittokohtaiset työehtosopimusneuvottelut ovat sujuneet tahmeasti, vaikka niin sanottu päänavaussopimus saatiin aikaan tammikuun alussa teknologiateollisuuteen.

Teknologiasopimus nostaa palkkoja 25 kuukauden aikana yhteensä 3,3 prosenttia, eikä kiisteltyjä kiky-tunteja enää tehdä.

Teollisuusliiton ja Teknologiateollisuuden sopimus on Jalosen mukaan kallis, eikä se käy suoraan malliksi kunta-alalle.

Kunnista ja kuntayhtymistä löytyy hoitajien ja opettajien lisäksi suuri joukko muitakin ammattiryhmiä, kuten sosiaalityöntekijöitä ja kirjastonhoitajia, jotka pyristelevät ylös palkkakuopastaan ja eroon työajan pidennyksestä eli kiky-tunneista.

Kiky-tunneista on tullut syksyn ja kevään liittokierroksella kokoaan suurempi periaatteellinen kiista, johon ei hevin näytä löytyvän kompromissia.

”Jos joku väittää, ettei kiky-tunneilla ole mitään merkitystä, se on kyllä väärä argumentti. Terveyskeskusten lääkäreillä ne ovat lisänneet työpanosta tunnin ja vartin viikossa, ja samalla tasoittaneet heidän työaikaansa sairaalalääkäreitten kanssa”, Jalonen sanoo esimerkkinä.

Jalonen puolustaa itsekin allekirjoittamaansa kilpailukykysopimusta sillä, että pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallituksen tarjoama vaihtoehto olisi ollut kunta-alalle huomattavasti huonompi: ”Sehän olisi leikannut kuntien valtionosuuksia yli miljardi euroa ja vain yksityisten työnantajien sosiaaliturvamaksua olisi alennettu.”

Viisi kysymystä Markku Jaloselle

1. Kuka lobbasi sinua viimeksi?

”Julkisten ja hyvinvointialojen liiton puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine kertoi sopimusneuvotteluihin liittyvistä JHL:n tavoitteista.”

2. Ketä ammattiyhdistysjohtajaa arvostat?

”Olen nykyisen urani aikana ja vuosien mittaan oppinut arvostamaan eräitä keskusjärjestö- ja liittojohtajia, mutta en halua tässä yhteydessä nimetä vain yhtä henkilöä.”

3. Mikä tekee sinut onnelliseksi?

”Perhe ja hyvät ystävät. Se, että voi olla luonnon rauhassa, mökillä, lenkillä ja hyvän kirjan parissa. Työelämässä se, kun työyhteisöni jäsenet onnistuvat ja kasvavat tehtäviensä mukana.”

4. Minkä kirjan luit viimeksi?

”Viimeksi luin kirjan Suomen jääkärit – itsenäisyytemme kärkijoukko. Mielestäni se on toistaiseksi paras kokonaisesitys jääkäriliikkeen taustoista ja merkityksestä.”

5. Mitä teet viikonloppuna?

”Lauantaina osallistun Opetusalan ammattijärjestön OAJ:n järjestämään työmarkkinakeskusteluun koulutusalan Educa-messuilla. Muutoin viikonloppu menee kotona liikunnan ja lukemisen merkeissä. Ulkoilen vaimoni ja kahden koiramme kanssa.”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kuka?

Markku Jalonen


 Syntynyt Seinäjoella vuonna 1960.

 Yhteiskuntatieteiden lisensiaatti Tampereen yliopistosta pääaineena valtio-oppi. Lisensiaatintyö käsitteli kuntien paikallista sopimista.

 Kunnallisen työmarkkinalaitoksen eli Kuntatyönantajien KT:n työmarkkinajohtaja vuodesta 2007.

 Kunnallisvirkamiesliiton ja sitä seuranneen Julkis- ja yksityisalojen toimihenkilöliitto Jytyn puheenjohtaja 2001–2006.

 Sosiaali- ja terveysalan ammattiliiton Tehyn sopimusosaston asiamies 1995–2000.

 Kunnallisvirkamiesliiton tutkimusvastaava 1989–1995, sitä ennen tutkija Tampereen yliopistossa.

 Naimisissa, kaksi aikuista lasta.

 Harrastaa hiihtoa, golfia ja muuta liikuntaa, mökkeilyä sekä poliittisen ja sotahistorian lukemista.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Valtava valonheitin pystytettiin ilmoittamatta Paula Arteksen ikkunan alle, eikä kokonainen kortteli ollut saada unta

  2. 2

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  3. 3

   Tampereen yliopisto puuttui sen logosta tehtyyn pilaversioon ”uhittelevalla” kirjeellä – Some reagoi omilla versioillaan ”tuninaamasta”

  4. 4

   Näin teet täydellisen perunamuusin: pieni niksi nostaa muusisi uudelle tasolle

  5. 5

   Pariskunta osti huonokuntoisen hirsitalon Vantaalta: Sitten vintiltä löytyi salahuone ja talon ainutlaatuinen historia alkoi valjeta

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   Pariskunta osti huonokuntoisen hirsitalon Vantaalta: Sitten vintiltä löytyi salahuone ja talon ainutlaatuinen historia alkoi valjeta

  3. 3

   Syöpäpotilaille ruokavalio­hoitoa antanut lääkäri Antti Heikkilä sai varoituksen

  4. 4

   Näin teet täydellisen perunamuusin: pieni niksi nostaa muusisi uudelle tasolle

  5. 5

   Valtava valonheitin pystytettiin ilmoittamatta Paula Arteksen ikkunan alle, eikä kokonainen kortteli ollut saada unta

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Jopa 70 prosenttia suomalaisista syö liian vähän hiilihydraatteja – asiantuntija kertoo yllättävät merkit, joista tunnistat hiilarivajeen

   Tilaajille
  2. 2

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  3. 3

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  4. 4

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  5. 5

   Kun ikuisesti reipas uupuu, kukaan ei huomaa – On väärin luulla, että jokainen pystyy pyytämään apua

  6. Näytä lisää