Kymmenet paperi- ja sellutehtaat ja sahat menossa kiinni maanantaina – Paperiliitto: Neuvotteluissa ei ole edetty - Politiikka | HS.fi
Politiikka

Kymmenet paperi- ja sellutehtaat ja sahat menossa kiinni maanantaina – Paperiliitto: Neuvotteluissa ei ole edetty

Paperiliitto uhkasi kello 23 pidentää aamulla alkavaksi ilmoittamaansa lakkoa. Samaan aikaan viime hetken neuvottelut valtakunnasovittelijan johdolla vielä jatkuivat.

Metsäteollisuuden työmarkkinajohtaja Jyrki Hollmen Paperiliiton ja Metsäteollisuuden välisissä työehtosopimusneuvotteluissa valtakunnansovittelijan toimistossa sunnuntaina. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Julkaistu: 26.1. 15:50, Päivitetty 26.1. 23:20

Panokset metsäteollisuuden työehtoneuvotteluissa kovenivat sunnuntaina. Työnantajia edustava Metsäteollisuus määräsi osaan paperi- sellu- ja kartonkiteollisuudesta kolmen vuorokauden mittaisen työsulun.

Työntekijäpuolella puolestaan Teollisuusliitto päätti sunnuntaina pidentää mekaanisessa metsäteollisuudessa, kuten sahoilla, alkavaa lakkoaan viikolla. Noin 6 000 työntekijän lakko alkaa maanantaina.

Maanantaina alkaa hyvin todennäköisesti myös toinen ja vielä laajempi lakko, joka pysäyttää paperin, sellun ja kartongin tuotantoa Suomessa. Myöhään sunnuntai-iltana Paperiliitto lisäsi peliin draamaa ilmoittamalla, että myös se lisää alun perin kaksiviikkoiseen lakonuhkaansa viikon.

Paperiliitto on varautunut työnseisaukseen liki 70 tuotantolaitoksella ympäri maan. Tehtaiden alasajo alkoi jo sunnuntaina.

Paperiliiton ja Metsäteollisuuden edustajat aloittivat viime hetken neuvottelut sunnuntaina iltapäivällä. Noin kello 23 Paperiliitto tiedotti, ettei neuvotteluissa ole edistytty. Etujärjestöt ovat vääntäneet paperiliittolaisten työehdoista useiden viikkojen ajan sekä keskenään että valtakunnansovittelijan avustuksella.

Maanantaina alkavan lakon uhalla ja työnantajajärjestö Metsäteollisuuden työsululla pyritään puolin ja toisin vauhdittamaan neuvotteluja.

Ellei neuvotteluissa saavuteta yön aikana ratkaisua, lakkoon menee noin 9 000 Paperiliiton jäsentä. Lakon oli alun perin ilmoitettu kestävän 9. helmikuuta asti, mutta jatkon myötä se voi venyä helmikuun 17. päivään asti.

Heti 10. helmikuuta olisi vuorossa työnantajien työtaistelutoimi eli sellun, paperin ja kartongin tuotantoa koskeva työsulku.

Työsulku tarkoittaa sitä, että työnantaja lopettaa työn teettämisen ja palkanmaksun. Metsäteollisuuden työsulku koskee kaikkiaan 20 tuotantolaitosta eri puolilla Suomea.

Sulun piirissä ovat Paperiliiton, Ammattiliitto Pron ja Sähköliiton jäsenet. Heitä ei päästetä työpaikoille eikä heille makseta palkkaa. Lomapäiviä ei keräänny työsulun ajalta.

Liittoihin kuulumattomien palkkaa tai etuja työsulku ei leikkaa, vaikka töitä ei sen aikana tehtäisikään, Metsäteollisuuden tiedotteessa kerrotaan.

”Kun työntekijät menevät lakkoon vauhdittaakseen neuvotteluja ja ratkaisuun pääsemistä, vastaavasti työnantaja aloittaa työsulun vauhdittaakseen kansainvälisesti kilpailukykyisen työehtosopimuksen aikaansaamista”, Metsäteollisuuden työmarkkinajohtaja Jyrki Hollmén sanoi työnantajajärjestön sunnuntaisessa tiedotteessa.

Työehtosopimusta koskevassa kiistassa Paperiliitto ja Metsäteollisuus vääntävät muun muassa palkankorotuksista sekä 24 palkattomasta kiky-tunnista, joista Paperiliitto haluaa eroon.

Liitto katsoo, että kiky-tuntien oli tarkoitus helpottaa väliaikaisesti maan taloudellista tilannetta, ja niihin taivuttiin osana Juha Sipilän (kesk) hallituksen järjestelemää kilpailukykysopimusta.

Paperiliiton mukaan työnantajan vaatimukset ovat ”poikkeuksellisen kovat”.

Metsäteollisuuden tiedotteen mukaan neuvotteluissa hiertävät muun muassa ulkoisen työvoiman käyttö sekä juhannus- ja jouluaikojen kustannukset. Työnantaja haluaa myös lopettaa ay-jäsenmaksujen keräämisen.

”Kilpailukyvyn parantamisen tarve ei ole kadonnut Suomesta mihinkään”, Hollmén sanoo tiedotteessa. Hän moittii lakkoja keskenään koordinoivien ammattiliittojen toimintaa lyhytnäköiseksi.

”Ne eivät kanna vastuutaan suomalaisten tehtaiden kilpailukyvystä ja elinkelpoisuudesta tai edes jäsentensä työpaikoista.”

Ammattiliitto Prosta lakkoon ovat maanantaina menossa paperiteollisuuden toimihenkilöt.

Kävi Paperiteollisuuden ja Metsäteollisuuden välillä yön aikana mitä tahansa, maanantaina alkaa joka tapauksessa lakko kymmenissä mekaanisen metsäteollisuuden yrityksissä. Yritykset ovat esimerkiksi sahoja ja vaneritehtaita.

Mekaanisen metsäteollisuuden työtaistelun on julistanut Teollisuusliitto, ja se koskee liiton mukaan kaikkia töitä riippumatta siitä, onko työntekijä liiton jäsen vai ei. Mukana on myös työntekijöitä, joiden omista työehdoista on jo sovittu Teknologiateollisuuden kanssa.

Työnantajapuoli Metsäteollisuus kertoi illalla pitävänsä vastuuttomana sitä, että Teollisuusliitto päätti venyttää alun perin kaksiviikkoista lakkoa kolmeen viikkoon. Lisäksi se syytti työntekijöiden järjestöä siitä, että se olisi levittänyt virheellistä tietoa työnantajien neuvotteluesityksistä.

Teollisuusliiton tavoitteita mekaanisessa metsäteollisuudessa ovat muun muassa kiky-tuntien poistaminen ja ostovoiman turvaavat palkankorotukset. Lisäksi erimielisyyttä on useista tekstikysymyksistä.

Teollisuusliiton ja Metsäteollisuuden väliset neuvottelut mekaanisesta metsäteollisuudesta jatkuvat HS:n tietojen mukaan tiistaina lakon jo alettua.

Paperialan työriitaan haetaan ratkaisua vielä tänään – maanantaina uhkaavan lakon piirissä noin 9 000 työntekijää

Kemianalan lakko uhkaa nyt talvilomalentoja – HS käy läpi, miten suuret työkiistat etenevät

Seuraa uutisia tästä aiheesta