Politiikka

Lakko alkoi paperitehtailla – Paperiliitto ja Metsäteollisuus eivät saaneet aikaan sopua

Paperiliiton mukaan osapuolten näkemykset ovat yhä liian kaukana.

Paperiliiton ja Metsäteollisuuden sovittelu jatkuu tiistaina 28. tammikuuta, valtakunnansovittelijan toimisto tviittaa.

Metsäteollisuuden työmarkkinajohtaja Jyrki Hollmén kertoi STT:lle aamuyöllä tekstiviestitse, että ratkaisua ei sunnuntain neuvotteluissa syntynyt. Hän kuvaili keskusteluja hyviksi.

STT ei tavoittanut Paperiliiton edustajaa. Liitto kertoo sivuillaan, että osapuolten näkemykset ovat yhdeksän tunnin neuvottelujen jälkeen yhä liian kaukana toisistaan.

Paperiliiton lakko on alkanut maanantaina aamulla. Tuotannollinen toiminta loppuu paperiteollisuuden työvuoron päättyessä kello kuudelta tai kello seitsemältä. Lakon piiriin kuuluu Paperiliiton mukaan noin 9 000 liiton jäsentä.

Lakon on tarkoitus kestää kaksi viikkoa ja laajentua vielä viikolla 10. helmikuuta alkaen. Liitto ilmoitti aiemmin sunnuntaina laajentavansa lakkoa kolmannelle viikolle, jos työehtosopimusneuvotteluissa ei synny ratkaisua. Lakon on tarkoitus päättyä 17. helmikuutta. Lakon piiriin kuuluu useita eri toimipisteitä muun muassa Metsä Boardista, Stora Ensosta ja UPM:stä.

Työtaistelutoimet päättyvät ilmoitettua aiemmin, jos osapuolten välille saadaan sopu, liitto kertoi sivuillaan.

Metsäteollisuus puolestaan ilmoitti sunnuntaina helmikuussa alkavasta kolmen vuorokauden työsulusta paperi-, kartonki- ja selluteollisuudessa. Työsulun on määrä alkaa 10. helmikuuta ja se järjestetään 12 tuotantolaitoksessa. Sen piiriin kuuluu muun muassa Metsä Fibren, Storan Enson ja UPM:n tehtaita.

Paperiliiton laajennettu lakko koskee sulun päätyttyä myös sulutettuja yrityksiä.

Maanantaina on myös alkamassa Teollisuusliiton julistama lakko mekaanisessa metsäteollisuudessa. Sahoja ja vaneritehtaita koskevan sopimuksen sovittelu jatkuu Teollisuusliiton mukaan Bulevardilla seuraavaksi tiistaina. Liiton mukaan lakon piirissä on yli 6 000 työntekijää.

Mekaanisen metsäteollisuuden työtaistelun on julistanut Teollisuusliitto, ja se koskee liiton mukaan kaikkia töitä riippumatta siitä, onko työntekijä liiton jäsen vai ei. Mukana on myös työntekijöitä, joiden omista työehdoista on jo sovittu Teknologiateollisuuden kanssa.


Työnantajapuoli Metsäteollisuus kertoi illalla pitävänsä vastuuttomana sitä, että Teollisuusliitto päätti venyttää alun perin kaksiviikkoista lakkoa kolmeen viikkoon. Lisäksi se syytti työntekijöiden järjestöä siitä, että se olisi levittänyt virheellistä tietoa työnantajien neuvotteluesityksistä.

Teollisuusliiton tavoitteita mekaanisessa metsäteollisuudessa ovat muun muassa kiky-tuntien poistaminen ja ostovoiman turvaavat palkankorotukset. Lisäksi erimielisyyttä on useista tekstikysymyksistä.

Teollisuusliiton ja Metsäteollisuuden väliset neuvottelut mekaanisesta metsäteollisuudesta jatkuvat HS:n tietojen mukaan tiistaina lakon jo alettua.

Lakkojen piti alun perin alkaa maanantaina myös kemian alalla ja teknologiateollisuuden toimihenkilöiden keskuudessa, mutta työministeri Tuula Haatainen (sd) siirsi molempia lakkoja kahdella viikolla. Nyt kyseisten lakkojen on määrä alkaa maanantaina 10. helmikuuta.

Metsäalan työehtosopimusta koskevan kiistan polttopisteessä ovat palkankorotukset sekä 24:n palkattoman kiky-tunnin kohtalo.

Teknologiateollisuuden kiky-tunneista luovuttiin vuodenvaihteessa. Paperiliitto ilmoitti aiemmin tammikuussa, että kiky-tuntien aika on myös paperiliittolaisten osalta ohi.

Liitto katsoo, että kiky-tuntien oli tarkoitus helpottaa väliaikaisesti maan taloudellista tilannetta, ja niihin taivuttiin osana Juha Sipilän (kesk) hallituksen järjestelemää kilpailukykysopimusta.

Paperiliiton mukaan työnantajan vaatimukset ovat ”poikkeuksellisen kovat”.

Metsäteollisuuden tiedotteen mukaan neuvotteluissa hiertävät muun muassa ulkoisen työvoiman käyttö sekä juhannus- ja jouluaikojen kustannukset. Työnantaja haluaa myös lopettaa ay-jäsenmaksujen keräämisen.

”Kilpailukyvyn parantamisen tarve ei ole kadonnut Suomesta mihinkään”, Hollmén sanoo tiedotteessa. Hän moittii lakkoja keskenään koordinoivien ammattiliittojen toimintaa lyhytnäköiseksi.

”Ne eivät kanna vastuutaan suomalaisten tehtaiden kilpailukyvystä ja elinkelpoisuudesta tai edes jäsentensä työpaikoista.”

Ammattiliitto Prosta lakkoon ovat maanantaina menossa paperiteollisuuden toimihenkilöt.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Onko koronavirus lähestymässä käänne­kohtaansa? Suomalais­professori uskoo tämän viikon olevan ratkaiseva

  2. 2

   Hotelli Tornin 11. kerroksessa oli huone, jonne asiakkailla ei ollut asiaa – Sinne piilotettua kätköä suojeltiin salaisella hälytysnapilla

  3. 3

   Asiakas meni 50 euron hammas­tarkastukseen ja sai liki 200 euron laskun – Hammas­lääkäri­asemien toiminta poikii valituksia

   Tilaajille
  4. 4

   Diplomi-insinööri Sonja Heikkilä yllyttää luopumaan yksityisautoista ja ennustaa, mitä Helsingin liikenteeseen seuraavaksi tupsahtaa

  5. 5

   Helsinkiläinen demaripoliitikko saa syytteen petoksesta: ”En tiedä asiasta mitään”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläinen demaripoliitikko saa syytteen petoksesta: ”En tiedä asiasta mitään”

  2. 2

   Tällainen on dash-ruokavalio, joka edistää terveyttä monipuolisesti – Sitä voi suositella ”ihan kaikille”, sanoo asiantuntija

   Tilaajille
  3. 3

   Jasper Pääkkönen näytteli pääroolia 22 miljoonaa euroa maksaneessa tv-sarjan pilotissa, jota kukaan ei tule näkemään: ”Tuntuu raadolliselta ja rajulta”

   Tilaajille
  4. 4

   Peter Nygård päätti hiljaisuutensa raiskausväitteistä

  5. 5

   Koronavirus vaati Italiassa seitsemännen kuolon­uhrin, tartunnan saaneita yli 200 – Milanolais­hotellin virkailija HS:lle: ”Nyt lähtee yli 200 euron huone kahdeksalla­kympillä”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  3. 3

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  4. 4

   Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

   Tilaajille
  5. 5

   Tampereen keskustassa on kommuuni, jossa tyhjät pullot jaetaan painimalla

   Tilaajille
  6. Näytä lisää