Politiikka

Lakkoilevien paperityöntekijöiden palkat ylittävät teollisuuden keskiansiot – Mistä se johtuu?

Vain öljy-, kaasu- ja petrokemian teollisuudessa päästään suurempiin tuloihin kuin paperiteollisuudessa, jossa pyhä-, vuoro- ja saunalisillä on suuri merkitys.

Työehtojensa puolesta parhaillaan lakkoilevien paperityöntekijöiden ansiot ylittävät muiden teollisuuden työntekijöiden keskimääräiset ansiot.

Kun teollisuudessa keskimäärin säännöllisen työajan keskiansio on 17,45 euroa tunnilta, paperityöntekijöillä se on 19,89 euroa. Luvuissa on mukana perusansio ja säännölliset lisät, kuten vuoro- ja saunalisät.

Jos huomioon otetaan lisien korotukset esimerkiksi joulunpyhien ajalta, vastaavat summat ovat 18,88 euroa ja 22,97 euroa.

Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) keräämien tuntipalkkatilastojen mukaan vain öljy-, kaasu- ja petrokemian teollisuudessa päästään suurempiin tuloihin. Siellä vastaavat tuntiansiot ovat 20,70 ja 25,18 euroa.

EK:n tuoreimmat tuntipalkkatilastot ovat vuoden 2018 viimeiseltä vuosineljännekseltä.


Mistä paperimiesten palkkajohtajuus johtuu?

”Olen kerännyt näitä palkkatilastoja 30 vuotta, ja koko sen ajan paperi on ollut kärkisijoilla”, sanoo asiantuntija Timo Neuvonen EK:sta.

Neuvonen muistuttaa, että Suomi elää metsästä ja viennissä metsätuotteilla on yhä tärkeä rooli. ”Ja onhan siellä kalliit koneet ja muut tuotantokustannukset.”

”Paperiteollisuudessahan tehdään enimmäkseen keskeytymätöntä kolmivuorotyötä, jolloin erilaisia vuorolisiä ja seisokkikorvauksia maksetaan paljon”, sanoo työmarkkinapäällikkö Mikko Lehtonen työnantajien järjestöstä Metsäteollisuudesta.

Metsäteollisuus on työehtoneuvottelujen kiristyessä korostanut, kuinka paperiteollisuudessa juuri joulu- ja juhannustöistä maksetaan jopa kolminkertainen palkka, minkä lisäksi saa vähintään kolme ylimääräistä palkallista vapaapäivää.

Työnantaja on myös vedonnut siihen, että Suomen paperiteollisuudessa palkat ovat 30 prosenttia suuremmat kuin Ruotsissa ja Saksassa. Levyteollisuudessa taas työvoimakustannukset ovat 3–4 kertaa niin suuret kuin Baltiassa ja Puolassa.

”Vaikka tekisimme töitä ilmaiseksi, se ei yksin ratkaisisi mekaanisen metsäteollisuuden kilpailukykyä”, sanoo puutuotesektorin johtaja Jyrki Alapartanen Teollisuusliitosta, johon kuuluvat sahoilla ja vaneritehtaissa työskentelevät sahurit ja sorvarit.

Parhaillaan lakossa olevista metsäteollisuuden työntekijöistä 9 000 kuuluu Paperiliittoon ja 6 000 Teollisuusliittoon.

Alapartanen muistuttaa, että paperiteollisuudessa työvoimakustannukset jäävät yleensä alle 10 prosenttiin tuotantokustannuksista ja työvoimavaltaisemmassa vaneriteollisuudessakin noin 15 prosenttiin.

Metsäteollisuuden Lehtonen ei halua avata palkkojen osuutta kokonaiskustannuksista vaan viittaa lähinnä palkkakustannusten vertailuun kilpailijamaihin nähden.

Alapartanen kertoo, että mekaanisen metsäteollisuuden työntekijöiden vuosiansiot jäävät noin puoleen verrattuna paperi-, kartonki- ja selluteollisuuden työntekijöihin, jotka kuuluvat Paperiliittoon.

Ero johtuu osin siitä, ettei vaneritehtailla juuri tehdä keskeytymätöntä vuorotyötä.

Paperiliiton sihteeri Sami Laakso sanoo, että paperiteollisuudessa jopa 70 prosenttia työntekijöistä tekee keskeytymätöntä kolmivuorotyötä. Siinä kokonaispalkasta noin neljännes muodostuu erilaisista lisistä, kuten sunnuntai-, vuoro- ja saunalisistä.

Laaksonkin mukaan palkkojen osuus kaikista kustannuksista on paperiteollisuudessa varsin pieni. ”Sen uskaltaa sanoa, että sellutehtaissa palkkojen osuus on pienimmillään 2–3 prosenttia tuotantokustannuksista ja paperitehtaissakin 7–9 prosenttia.”

”Paperityöntekijät ovat työläisten aristokratiaa”, sanoo sosiologian professori ja työelämätutkija Harri Melin Tampereen yliopistosta.

Melin selittää palkkajohtajuutta alan historialla eli työprosessilla ja pääomaintensiivisyydellä. Aikoinaan työntekijöiden kouluttaminen prässipojista koneenhoitajiksi kesti pitkään.

Melinin mukaan on edelleen tärkeää, että kalliita koneita käyttää osaava työvoima, jolloin tuotanto ei katkea eikä koneita tarvitse ajaa alas.

Melin arvioi, että paperiteollisuuden tuottavuus on kasvanut ja samalla työvoimakustannusten osuus sellutonnin tuotantokustannuksista vähentynyt esimerkiksi raaka-aineisiin ja energiaan verrattuna.

Paperiliiton arvion mukaan työvoimaa on vähennetty konelinjoilta vuosien saatossa jopa 40–50 prosenttia. Liiton tavoitteena onkin kehittää työvuorojärjestelmiä.


Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Toimittaja Jussi Konttisen isä joutui kuusivuotiaana vankileirille, ja nyt hän palasi sinne, missä vauvoja nääntyi nälkään ja ihmisiä katosi öisin

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 48: Akseli Valmunen otti maisemakuvia paikoista, joissa höntsäillään

  3. 3

   Kovaääninen voimarouva vei nuoren Jyrki Kataisen lontoolaiseen pubiin ja pyysi tilaamaan savuviskit – Sen jälkeen mikään ei ollut enää ennallaan

   Tilaajille
  4. 4

   Eipäs tulla Britanniaan vetelehtimään – suomalaisenkin maahanmuuttajan pitää kohta kerätä pisteitä, ja siitä tulee nöyryyttävä kokemus

  5. 5

   Pankkien lainahanat taloyhtiöille kiristyivät äkillisesti: Hyvätkin talot voivat jäädä ilman remonttirahaa

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Tampereen keskustassa on kommuuni, jossa tyhjät pullot jaetaan painimalla

   Tilaajille
  2. 2

   Rappukäytävään leijaili kuukausien ajan sietämätön haju – Vuokralainen tuhosi töölöläisasunnon jätteillä betoniseiniä myöten

  3. 3

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  4. 4

   Lätkäjätkät edustavat kaikkea, mikä suomalaisessa miehisyydessä on pielessä, sanoo kirjailija Juhani Brander

  5. 5

   Puolisottomuus on yleistynyt kolme­kymppisillä lyhyessä ajassa: ”Parisuhteiden dynamiikka vaikuttaa syntyvyyteen”, tutkija sanoo

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  3. 3

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  4. 4

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  5. 5

   Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

  6. Näytä lisää