Politiikka

HS-analyysi: Metsäteollisuuden lakko vaikuttaa lukujen valossa järjettömältä, mutta luvut ovatkin propagandaa

Metsäteollisuus on valmis tällä kertaa isoihin menetyksiin, jotta tulevaisuus olisi teollisuuden näkökulmasta parempi, kirjoittaa HS:n taloustoimittaja Teemu Luukka analyysissaan.

Metsäteollisuudessa alkoi maanantaina vakavin työtaistelu sitten vuoden 2005, jolloin työnantajat järjestivät kuuden viikon työsulun. Lakkoon meni tuhansia työntekijöitä paperiteollisuudessa sekä sahoilla ja vaneritehtailla.

Työriitojen sovittelu jatkuu tänään tiistaina valtakunnansovittelijan toimistolla.

Työtaistelun aikana esitettyjen lukujen perusteella lakot näyttäytyvät kaikkien kannalta järjettömiltä.

Työnantajia edustava Metsä­teollisuus ry tiedotti viime viikolla, että koko metsäteollisuuden tuotannonmenetykset saattaisivat nousta 14 vuorokauden lakon aikana miltei miljardiin euroon.

Lakon keskeinen syy on kiista kilpailukykysopimuksessa vuonna 2016 sovitussa 24 tunnin työajan pidennyksessä.

Viime viikolla paperi- ja sellutyöläisiä edustava Paperiliitto ilmoitti, että työnantajan laskelman mukaan kiky-tuntien tuoma hyöty koko metsäteollisuudessa on 10 miljoonaa euroa vuodessa.

Jos lakko kestäisi kaksi viikkoa ja 24 tunnin palkaton työaika jäisi voimaan kuten työnantaja toivoo, metsäteollisuudella menisi näiden propagandalukujen perusteella lähemmäksi sata vuotta ansaita takaisin miljardin euron menetyksensä.

Näin suuret menetykset tuskin koskaan toteutuvat, koska tuotantoa voi muun muassa siirtää suomalaisyritysten ulkomailla oleviin tehtaisiin ja laskennassa käytetyt luvut ovat vuodelta 2018, joka oli metsäteollisuuden kaikkien aikojen paras.

Lakkojen vaikutusta on kuitenkaan tyhmää vähätellä. Ne ovat kalliita yhtiöille ja työntekijöille sekä vähentävät teollisuuden jo lähtökohtaisesti vähäistä kiinnostusta investoida Suomeen. Riidassa onkin kyse paljon muusta kuin kiky-tunneista, jotka ovat vain noin 1,4 prosenttia suomalaisen keskimääräisestä työajasta.

Pohjimmiltaan kyse on siitä, että työmarkkinoiden osapuolet kipuilevat uuden ajan edessä.

Suomi siirtyi vasta muutama vuosi sitten liittojen välillä tehtäviin sopimuksiin noin 50 vuotta kestäneestä ajanjaksosta, jolloin neuvoteltiin valtavia keskitettyjä tulopoliittisia sopimuksia eli tupoja. Silloin kaikille tuli samat palkankorotukset oli ala mikä tahansa.

Meneillään on uuden työmarkkina-ajan ensimmäinen kunnon voimankoitos, jossa sekä työnantajat että palkansaajat pelkäävät tulevaisuutta ja epäilevät toistensa pyrkimyksiä.

Sekä palkansaajat että työnantajat saavat voimansa vihasta menneisyyttä kohtaan. Työnantajille menneisyyden nimi on tupo, palkansaajille edellinen pääministeri Juha Sipilä (kesk) ja hänen ajamansa kilpailukykysopimus.

Loppujen lopuksi metsäteollisuuden lakossa on kyse enemmänkin Teollisuusliiton ja sen puheenjohtajan Riku Aallon kuin Paperiliiton taistelusta.

Paperiliitto sopi ensimmäisenä tai ainakin ensimmäisten joukossa keväällä 2016, että 24 tuntia siirtyy osaksi sen työehtosopimusta. Sopimus syntyi varsin kivuttomasti, eikä sitä tehty määräaikaiseksi vaan toistaiseksi voimassa olevaksi.

Työajan pidennys ei ehkä kirpaissut niin paljon, sillä liiton jäsenet ovat duunareiden eliittiä, joilla on varsin lyhyet työajat, paljon vapaita ja hyvät palkat.

Kiky-tunneista tuskin olisi tullut näin suurta riitaa, ellei Riku Aalto olisi pitänyt niistä suurta meteliä ja puhunut talkootyöstä.

Sana häivytti mielistä sen, että tunnit olivat osa sisäistä devalvaatiota, jolla pyrittiin parantamaan yritysten kustannuskilpailukykyä pysyvästi, ei määräaikaisesti. Yritysten kustannuskilpailukyky oli heikentynyt myös palkansaajien ekonomistien mielestä. Pian Aallon perässä talkootyötä alkoivat hokea myös ne muiden liittojen jäsenet, joille kiky-tunnit eivät välttämättä olleet aiemmin suuri kysymys.

Lopputulos on, että nyt jokaisen liittojohtajan pitää vaatia kikyjä pois tai rahaa niistä, vaikka he näkisivät saavansa paremman sopimuksen, jos tunnit pysyisivät työpaikoilla, joissa niistä on jotain hyötyä. Kiky-intoa on lisännyt se, että Teollisuusliiton kaikki uudet sopimukset on tehty ilman kiky-tunteja, mutta lakkoja se on vaatinut.

Teollisuusliiton monissa sopimuksissa on muiden sopimuksiin se ero, että niissä oli alunperin erillinen kiky-tunteja koskeva pöytäkirja, jonka liitto irtisanoi jo aikaa sitten.

Työnantajapiireissä nähdään, että Aalto radikalisoitui pitkän taantuman ja Juha Sipilän aikana. Muun muassa kemian ja metallialojen työntekijöitä edustava Teollisuusliitto hakee muotoaan ja asemaansa. Se on SAK:n johtava liitto, mutta nykyään myös johtava lakkoliitto.

Palkansaajapuolen mielestä lakkojen syynä ovat työnantajan jatkuvat työehtojen heikennys­esitykset.

Palkansaajat ovat käytännössä kymmenen vuotta suostuneet mataliin tai olemattomiin palkankorotuksiin. Työnantajien yhteisöveroa ja sosiaaliturvamaksuja on alennettu. Suomi lienee Euroopan ainoa maa, jossa sisäinen devalvaatio on näin laajasti toteutettu.

Työnantaja puolestaan toistaa, ettei Suomen kilpailukyky edelleenkään ole kunnossa eivätkä palkat muodostu tarpeeksi sen mukaan, mikä on alan tai työpaikan tuottavuus. Tämän takia maahan ei tule investointeja.

Palkansaajien mielestä työnantajalle on jäänyt kriisilevy päälle, ja että sen perimmäinen päämäärä on ay-liikkeen voiman heikentäminen, jos se ei suostu mahdollisimman paljon työpaikoilla sovittaviin työehtoihin.

Metsäyhtiö UPM:n hallituksen puheenjohtaja Björn Wahlroos sanoi lauantaina Ylen haastattelussa, että Suomesta lähtee paljon työpaikkoja, jos työnantajat suostuvat palkansaajien vaatimuksiin lakkojen edessä.

Vaikka Wahlroosin puhe työpaikkojen lähtemisestä on ilmiselvä uhkaus, metsäteollisuus on valmis isoihin menetyksiin, jos se ei saa muutettua edes esimerkiksi paperityöläisten juhannusviikon korvauksia samalle tasolle kuin muuallakin maksetaan.

Metsäteollisuus pelkää, että solidaarisuussyistä Paperiliiton pitää taistella myös jatkossa Teollisuusliiton aloittamia poliittisia ja muita taisteluja.

Tämän kierteen se haluaa nyt pysäyttää.


Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Rappukäytävään leijaili kuukausien ajan sietämätön haju – Vuokralainen tuhosi töölöläisasunnon jätteillä betoniseiniä myöten

  2. 2

   Tampereen keskustassa on kommuuni, jossa tyhjät pullot jaetaan painimalla

   Tilaajille
  3. 3

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  4. 4

   Lätkäjätkät edustavat kaikkea, mikä suomalaisessa miehisyydessä on pielessä, sanoo kirjailija Juhani Brander

  5. 5

   ”Tämä jos mikä osoittaa, että kunnioitamme ihmisoikeuksia” – Vihreät riemastuivat, kun Ohisalo kertoi 175 turvapaikanhakijan tuomisesta Suomeen

  6. Näytä lisää
  1. 1

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  2. 2

   Tampereen keskustassa on kommuuni, jossa tyhjät pullot jaetaan painimalla

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  4. 4

   Vihreiden Fatim Diarra uhkaa julkistaa kaikki saamansa peniskuvat: ”Se on seksuaalista häirintää”

  5. 5

   En ole mies, mutta voin vilkaista

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  4. 4

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  5. 5

   Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

  6. Näytä lisää