Politiikka

Metsäteollisuuden työriitojen sovittelu jatkuu perjantaina – ”Isossa kuvassa lakko pitää hyvin eli 90-prosenttisesti”

Paperiliitolla ja Metsäteollisuudella on ollut kohtaamisia jo puolen sataa. Kiistaa on yhä kiky-tuntien lisäksi esimerkiksi ulkoisen työvoiman käytöstä.

Metsäteollisuuden työriitoja soviteltiin taas tiistaina.

Jo aamuyhdeksältä valtakunnansovittelijan toimistoon Bulevardille marssivat paperi-, sellu- ja kartonkitehtaissa työskenteleviä edustavan Paperiliiton neuvottelijat. Noin 12 tuntia myöhemmin valtakunnansovittelija kertoi Twitterissä, että sovintoesitystä ei vielä syntynyt, mutta sovittelu jatkuu perjantaina kello 12.
Tiistaina iltapäivällä kello 13 vuorossa oli sahoilla ja vaneritehtaissa työskenteleviä edustava Teollisuusliitto. Muutaman tunnin neuvonpidon jälkeen sovittelijantoimisto twiittasi, että tätä mekaanisen metsäteollisuuden sovittelua jatketaan seuraavan kerran perjantaina aamulla.

Vastapuolena kummallakin työntekijöiden liitolla on työnantajien Metsäteollisuus.

Maanantaina alkaneisiin työtaisteluihin osallistuu noin 9 000 Paperiliiton jäsentä, 6 000 Teollisuusliiton jäsentä ja noin 2 000 toimihenkilöitten Ammattiliitto Pron jäsentä.

Kolme viikkoa kestävät lakot on kohdistettu yhteensä noin sataan metsäteollisuuden yritykseen ja tehtaaseen. Metsäteollisuus on puolestaan ilmoittanut kolmen vuorokauden työsulusta.

Maanantaina mekaanisessa metsäteollisuudessa alkaneista lakoista huolimatta jotkin sahat ja liimapuutehtaat ovat jatkaneet toimintaa. Metsäteollisuus ry:n mukaan ainakin Keitele Groupin, Junnikkalan sahan ja Versowoodin toimipisteitä on yhä käynnissä.

”Isossa kuvassa lakko pitää hyvin eli 90-prosenttisesti”, arvioi järjestöpäällikkö Vesa Aallosvirta Teollisuusliitosta. Teollisuusliiton julistaman lakon piirissä on satakunta toimipistettä, joista Aallosvirran mukaan vain viidessä on ongelmia.

Ongelmilla Aallosvirta tarkoittaa sitä, että tuotanto jatkuu ainakin osin lakosta huolimatta: ”Se johtuu huonosta järjestäytymisasteesta.”

Tiistaina etenkin sosiaalisessa mediassa kohistiin siitä, että Teollisuusliiton verkkosivujen mukaan lakon piirissä ovat kaikki työpaikan työehtosopimuksen soveltamisalan mukaiset työt.

Teollisuusliiton mukaan lakko koskee siis kaikkia töitä katsomatta työntekijän tehtävää tai sitä, onko hän Teollisuusliiton jäsen vai ei.

”Näin me sen tulkitsemme, että koko toimiala on julistettu lakon piiriin”, sanoo puutuotesektorin johtaja Jyrki Alapartanen.

”Emme tietenkään pysty sanktioimaan (rankaisemaan) yksittäisiä järjestäytymättömiä työntekijöitä, ja järjestäytyneittenkin työntekijöiden sanktiointi on ammattiosastojen asia”, Alapartanen sanoo rikkureitten kohtelusta.

Alapartanen kuitenkin paheksuu julkisuuteen tulleita yrityksiä, joiden mukaan lakko ei pidä.

”Kyllä yritysten olisi nyt syytä olla enempi hiljaa, kun ne ovat lakon piirissä”, Alapartanen sanoo.

”Meillä on keinot, mutta ehkä on nyt parempi jättää sanomatta ääneen, että millaiset”, Alapartanen pohtii jatkotoimenpiteitä yrityksiä kohtaan.

”Nehän ovat vain erilaisia näkemyksiä”, Alapartanen kuittaa Teollisuusliiton, yritysten ja työoikeuden emeritusprofessorin Seppo Koskisen tulkinnat tilanteesta.

Koskisen mukaan ammattiliitto tai yhdistys ei voi määrätä lakkoon sellaisia henkilöitä, jotka eivät ole sen jäseniä tai ylipäänsä järjestäytyneitä.

”Lakkohan toteutetaan jäsenten kautta, eikä voi sanoa, että työt ovat lakossa”, Koskinen sanoo.

Edunvalvonnan ulkopuolisia työntekijöitä ei Koskisen mukaan myöskään voi kutsua rikkureiksi, koska he ovat itsensä varassa.

Työntekijöiden järjestö voisi turvautua myös esimerkiksi yrityksen boikottiin tai saartoon. Koskinen tosin hämmästelee, kannattaako taisteluita kiristää, jos lakot toteutuvat jo 90-prosenttisesti. ”Pitäisi olla silmää paikallisille joustoille, sillä uhoamisesta kärsii liiton maine”, Koskinen arvioi.

Lakkoavustus mekaanisen metsäteollisuuden lakossa on kahden ensimmäisen viikon ajalla 70 euroa päivässä, ja jos lakko pitkittyisi kolmannelle viikolle, avustus olisi sata euroa.

Paineita sopuun tai ainakin sovintoesitykseen on kaikilla osapuolilla – myös valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalalla, jota työntekijäliitoissa on moitittu siitä, ettei sovintoesityksiä synny, tai jos syntyy, ne eivät kelpaa osapuolille.

Toisaalta sekä työntekijöiden että työnantajien neuvottelijat ovat myöntäneet osapuolten näkemysten olevan niin kaukana toisistaan, ettei sovintoesitykseen ole eväitä.

Paperiliitolla ja Metsäteollisuudella on ollut kohtaamisia jo puolen sataa, mutta kovin pitkälle ei ole sovun rakentamisessa vieläkään päästy.

Syyskuun puolivälissä Paperiliitto ja Metsäteollisuus ilmoittivat yhteisessä tiedotteessaan aloittavansa neuvottelut uudesta työehtosopimuksesta 16. lokakuuta.

Tuolloin oli vielä toivoa ilmassa, sillä yhteisenä tavoitteena oli saada uusi työehtosopimus aikaan, ennen kuin vanha, noin 200-sivuinen sopimus umpeutuu 30. marraskuuta.

Järjestöt vakuuttivat myös, että ne pyrkivät takaamaan sopimiselle hyvän ilmapiirin ja neuvottelurauhan, eikä neuvotteluja käydä julkisuudessa.

Hyvää henkeä vakuutellaan toki yhä, mutta neuvotteluita on osin käyty myös julkisuudessa. Osapuolet ovat kiistelleet etenkin palkoista, jotka työnantajan mukaan ovat Suomessa korkeammat kuin kilpailijamaissa.

Mekaanisen metsäteollisuuden puolella Teollisuusliitto on syyttänyt Metsäteollisuutta ”täydellisestä neuvotteluhaluttomuudesta”.

Teollisuusliiton puutuotesektorin johtaja Jyrki Alapartanen on luetellut, että työnantaja on esittänyt neuvottelupöydässä kiky-tuntien teettämisen lisäksi muun muassa palvelusvuosikorvauksen poistamista sekä sairausajan palkan ja arkipyhäkorvauksien leikkausta.

Ennen tiistain neuvotteluiden ja sovittelun alkua Paperiliiton kanssa Metsäteollisuuden työmarkkinajohtaja Jyrki Hollmén kertoi medialle, ettei hän vielä oikein usko sovintoesityksen syntyvän tänään tiistaina.

Hollmén korosti STT:n mukaan myös, ettei nyt neuvotella vain kiky-tunneista, vaan laajemmin metsäteollisuuden kustannuskilpailukyvystä. Yksi kiistanaiheista on ulkoisen työvoiman käyttö. Työnantaja haluaisi myös siirtää ay-jäsenmaksujen keruun liittojen vastuulle.

Myös Teollisuusliiton ja Metsäteollisuuden työriitaa mekaanisessa metsäteollisuudessa sovitellaan tiistaina iltapäivällä, mutta ensin Teollisuusliitto haluaa nähdä paperipuolen neuvottelutuloksen, joten sovintoesitystäkään tuskin syntyy sitä ennen.

Kemian alojen työriitaa sovitellaan myös, vaikka lakon alku siirrettiin helmikuulle. Työministeri siirsi lakkoa kahdella viikolla valtakunnansovittelijan esityksestä.

Kemianteollisuuden lakon on nyt määrä alkaa 10. helmikuuta ja kestää 24. helmikuuta saakka. Siirron vuoksi lakolla olisi vaikutuksia myös talvilomaliikenteeseen. Etelän kouluissa talviloma pidetään viikolla 8 eli 17. helmikuuta alkaen.

Työnantajien Kemianteollisuus ja työntekijöiden Teollisuusliitto istuivat jo maanantaina iltamyöhään sovittelijan pakeilla, ja uusi sovittelu on vuorossa torstaina aamulla kello 9.

Energiateollisuuden ja Ammattiliitto Pron sekä Suomen Konepäällystöliiton sovittelua jatketaan maanantaina 3. helmikuuta. Tämä työriita koskee energiateollisuuden toimihenkilöiden työehtosopimusta.

Tiistaina työministeri päätti siirtää 1. helmikuuta aloitettavaksi ilmoitettu työnseisaus kahdella viikolla eteenpäin.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Valtava valonheitin pystytettiin ilmoittamatta Paula Arteksen ikkunan alle, eikä kokonainen kortteli ollut saada unta

  2. 2

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  3. 3

   Tampereen yliopisto puuttui sen logosta tehtyyn pilaversioon ”uhittelevalla” kirjeellä – Some reagoi omilla versioillaan ”tuninaamasta”

  4. 4

   Näin teet täydellisen perunamuusin: pieni niksi nostaa muusisi uudelle tasolle

  5. 5

   Pariskunta osti huonokuntoisen hirsitalon Vantaalta: Sitten vintiltä löytyi salahuone ja talon ainutlaatuinen historia alkoi valjeta

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   Pariskunta osti huonokuntoisen hirsitalon Vantaalta: Sitten vintiltä löytyi salahuone ja talon ainutlaatuinen historia alkoi valjeta

  3. 3

   Syöpäpotilaille ruokavalio­hoitoa antanut lääkäri Antti Heikkilä sai varoituksen

  4. 4

   Näin teet täydellisen perunamuusin: pieni niksi nostaa muusisi uudelle tasolle

  5. 5

   Valtava valonheitin pystytettiin ilmoittamatta Paula Arteksen ikkunan alle, eikä kokonainen kortteli ollut saada unta

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Jopa 70 prosenttia suomalaisista syö liian vähän hiilihydraatteja – asiantuntija kertoo yllättävät merkit, joista tunnistat hiilarivajeen

   Tilaajille
  2. 2

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  3. 3

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  4. 4

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  5. 5

   Kun ikuisesti reipas uupuu, kukaan ei huomaa – On väärin luulla, että jokainen pystyy pyytämään apua

  6. Näytä lisää