Politiikka

Teollisuusliiton mielestä lakkoon pitäisi mennä niidenkin, jotka eivät ole liiton jäseniä – Professori tyrmää: ”Ei voi sanoa, että työt ovat lakossa”

Työoikeuden emeritusprofessori Seppo Koskinen suomii Teollisuusliittoa: ”Pitäisi olla silmää paikallisille joustoille, sillä uhoamisesta kärsii liiton maine.”

Koskeeko lakko vain ammattiliiton jäseniä vai myös siihen kuulumattomia työntekijöitä lakon kohteena olevissa yrityksissä?

Tästä syntyi tiistaina kiivas väittely, kun mekaanisen metsäteollisuuden lakko jatkui toista päivää.

Sahoja ja vaneritehtaita koskeva lakko on julistettu kolmeksi viikoksi. Sen piirissä on Teollisuusliiton mukaan 6 000 työntekijää ja yli sata toimipaikkaa.

Työntekijöitä edustavan Teollisuusliiton tulkinnan mukaan tuotannon tulisi pysähtyä täysin, olivatpa lakon kohteina olevien yritysten työntekijät liiton jäseniä tai eivät.

Osa sahoista ja vaneritehtaista on kuitenkin jatkanut toimintaansa.

Metsäteollisuus ry:n mukaan ainakin Keitele Groupin, Junnikkalan sahan ja Versowoodin toimipisteitä on yhä käynnissä.

”Isossa kuvassa lakko pitää hyvin eli 90-prosenttisesti”, arvioi järjestöpäällikkö Vesa Aallosvirta Teollisuusliitosta. Aallosvirran mukaan vain viidellä toimipaikalla tuotanto jatkuu ainakin osin lakosta huolimatta: ”Se johtuu huonosta järjestäytymisasteesta.”

Puutuotesektorin johtaja Jyrki Alapartanen Teollisuusliitosta paheksuu julkisuuteen tulleita yrityksiä, joiden mukaan lakko ei pidä. Hänestä yritysten olisi syytä olla ”enempi hiljaa”.

”Meillä on keinot, mutta ehkä on nyt parempi jättää sanomatta ääneen, että millaiset”, Alapartanen pohtii jatkotoimenpiteitä yrityksiä kohtaan.

”Emme tietenkään pysty sanktioimaan (rankaisemaan) yksittäisiä järjestäytymättömiä työntekijöitä, ja järjestäytyneittenkin työntekijöiden sanktiointi on ammattiosastojen asia”, hän sanoo ”rikkureitten” kohtelusta.

Työoikeuden emeritusprofessori Seppo Koskinen katsoo, että ammattiliitto tai yhdistys ei voi määrätä lakkoon sellaisia henkilöitä, jotka eivät ole sen jäseniä tai ylipäänsä järjestäytyneitä.

”Lakkohan toteutetaan yhdistyksen jäsenten kautta, eikä voi sanoa, että työt ovat lakossa”, Koskinen sanoo.

Edunvalvonnan ulkopuolisia työntekijöitä ei Koskisen mukaan myöskään voi kutsua rikkureiksi, koska he ovat itsensä varassa.

Työntekijöiden järjestö voisi turvautua myös esimerkiksi yrityksen boikottiin tai saartoon.

Koskinen tosin hämmästelee, kannattaako taisteluita kiristää, jos lakot toteutuvat jo 90-prosenttisesti. ”Pitäisi olla silmää paikallisille joustoille, sillä uhoamisesta kärsii liiton maine”, hän arvioi.

Lakkoavustus mekaanisen metsäteollisuuden lakossa on kahden ensimmäisen viikon ajalla 70 euroa päivässä, ja jos lakko pitkittyisi kolmannelle viikolle, avustus olisi sata euroa.


Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Rappukäytävään leijaili kuukausien ajan sietämätön haju – Vuokralainen tuhosi töölöläisasunnon jätteillä betoniseiniä myöten

  2. 2

   Tampereen keskustassa on kommuuni, jossa tyhjät pullot jaetaan painimalla

   Tilaajille
  3. 3

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  4. 4

   Lätkäjätkät edustavat kaikkea, mikä suomalaisessa miehisyydessä on pielessä, sanoo kirjailija Juhani Brander

  5. 5

   ”Tämä jos mikä osoittaa, että kunnioitamme ihmisoikeuksia” – Vihreät riemastuivat, kun Ohisalo kertoi 175 turvapaikanhakijan tuomisesta Suomeen

  6. Näytä lisää
  1. 1

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  2. 2

   Tampereen keskustassa on kommuuni, jossa tyhjät pullot jaetaan painimalla

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  4. 4

   Vihreiden Fatim Diarra uhkaa julkistaa kaikki saamansa peniskuvat: ”Se on seksuaalista häirintää”

  5. 5

   En ole mies, mutta voin vilkaista

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  4. 4

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  5. 5

   Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

  6. Näytä lisää