Politiikka

Hallituksen rahankäyttö on liian löysää, arvostelee talouspolitiikan arviointineuvosto – Näin pääministeri Marin vastaa

Viidestä professorista koostuva neuvosto julkaisi keskiviikkona vuosittaisen arvionsa harjoitetusta talouspolitiikasta. Pääministeri Sanna Marinin (sd) mukaan arvioon tulee suhtautua vakavasti.

Hallitus lisää julkisia menoja liikaa, katsoo talouspolitiikan arviointineuvosto. Sen mukaan elvyttävä finanssipolitiikka ei ole lähivuosina perusteltua, sillä talouskasvun hidastuminen ei näytä johtuvan suhdanteista vaan talouden rakenteista.

Viidestä professorista koostuva arviointineuvosto julkaisi keskiviikkona vuosittaisen arvionsa harjoitetusta talouspolitiikasta. Neuvostoa johtaa tällä hetkellä Turun yliopiston taloustieteen professori Jouko Vilmunen.

Hallitus on päättänyt lisätä pysyviä menoja vuositasolla 1,4 miljardia euroa. Se aikoo rahoittaa menolisäykset kiristämällä veroja ja kohentamalla työllisyyttä.

Arviointineuvosto toteaa, että työllisyystavoitteen toteutuminen on epävarmaa. Sen mielestä olisi siksi ollut järkevämpi kääntää järjestys ja lisätä julkisia menoja vasta, jos työllisyystavoite toteutuu.


Hallituksen 75 prosentin työllisyystavoitetta arviointineuvosto pitää perusteltuna. Se kuitenkin huomauttaa, että hallituksen edellyttämä etukäteisarviointi työllisyystoimien vaikutuksista on haastavaa.

Hallitus on sitoutunut tämän vuoden elokuuhun mennessä valmistelemaan toimet, joiden voidaan etukäteen arvioida tuovan Suomeen 30 000 uutta työllistä. Jos hallitus ei tällaisista toimista onnistu sopimaan, se voi ohjelmansa mukaan joutua perumaan jo tekemiään menolisäyksiä.

”Hallituksen päätös kytkeä vaikutusarviot menopäätöksiin, erityisesti jo tehtyjen päätösten takaisinvetoon, nostaa työllisyysarvioiden merkityksen täysin uudelle tasolle”, arviointineuvoston raportissa sanotaan.

Pääministeri Sanna Marinin (sd) mielestä talouspolitiikan arviointineuvoston arvioon pitää suhtautua vakavasti.

”Esiin nostettiin tärkeitä huomioita. Korostan sitä, että olemme tänään äärimmäisen tärkeän asian äärellä hallituksen iltakoulussa, kun käsittelemme työllisyyttä. Tänään kuulemme tilannekatsauksen siitä, missä työllisyystoimien osalta mennään”, Marin sanoi toimittajille Säätytalolla.

Hallitus pui keskiviikkona työllisyystoimien etenemistä, mutta päätöksiä niistä ei ole vielä odotettavissa.

Marin uskoo, että toimet 30 000 työllisen saamiseksi valmistuvat aikataulussa elokuun budjettiriiheen mennessä.

”Sillä polulla ollaan.”

Arviointineuvosto kävi läpi joukon tutkimuksia, jotka käsittelevät Suomessa aiemmin tehtyjen politiikkatoimien työllisyysvaikutuksia. Tulokset näyttävät raportin mukaan ”viittaavan siihen, ettei uudistuksilla ole ollut suurta vaikutusta työllisyyteen”.

”Vaikuttaa myös siltä, että työmarkkinoihin kosketuksissa olemattomien ihmisten, esimerkiksi pitkäaikaistyöttömien, työllistyminen reagoi heikosti tulonsiirtojen muutoksiin. Merkittävien muutoksien saavuttaminen työllisyydessä näyttää siis vaativan kohtalaisen suuria ja kohdennettuja politiikkatoimia.”Koska työllisyyttä kohentamalla on tarkoitus tasapainottaa julkista taloutta, arviointineuvoston mukaan keskeistä on kiinnittää huomiota myös uusien työpaikkojen laatuun.

Suomen pitkän aikavälin talousnäkymiä talouspolitiikan arviointineuvosto kuvaa huolestuttaviksi.

Suoraviivaisen arvion mukaan Suomen julkisen velan suhde bruttokansantuotteeseen nousee viidessätoista vuodessa 80 prosenttiin. Nykyisin se on vajaat 60 prosenttia.

Hallituksen keskeinen tavoite on tasapainottaa julkisen talouden tulot ja menot vuoteen 2023 mennessä. Arviointineuvosto kiittelee tavoitetta, mutta pitää sen saavuttamista varsin epävarmana.

Neuvosto peräänkuuluttaa ”uskottavaa keskipitkän aikavälin suunnitelmaa, jonka avulla Suomi saataisiin polulle kohti kestävää julkista taloutta”.

”Arviointineuvoston näkemys on, että keskeiset suuntaviivat pitkän aikavälin kestävyysongelman ratkaisemiseksi tulisi suunnitella parlamentaarisesti, jolloin ratkaisu toimisi ankkurina nykyiselle ja myös tuleville hallituksille”, raportissa sanotaan.

Puheenjohtaja Vilmusen lisäksi talouspolitiikan arviointineuvostoon kuuluvat professorit Martin Ellison, Johanna Niemi, Jukka Pirttilä ja Jari Vainiomäki. Neuvoston pääsihteerinä toimii Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen Seppo Orjasniemi.

Hallituksen talouspolitiikka sai arvostelua osakseen jo loppuvuodesta. Euroopan komission mukaan Suomi uhkaa menolisäysten vuoksi rikkoa EU:n taloussääntöjä tänä vuonna.

Kansainvälinen valuuttarahasto IMF puolestaan arvioi marraskuussa, ette hallitus tule saavuttamaan tavoitettaan Suomen julkisen talouden tasapainosta vuoteen 2023 mennessä.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  2. 2

   Tuntuuko marraskuu kestäneen jo ikuisuuden? Sitä on jatkunut nyt 113 päivää, eikä se tee suomalaisille hyvää, sanoo asiantuntija

  3. 3

   Suositun brittijuontajan kuolemaa pidetään jo nyt mediahistorian käännekohtana: Missä kulkee raja, johon asti julkisuuden henkilöä voi kritisoida?

  4. 4

   Maria Ohisalon ulosmarssi Kesärannasta, vihreiden yöhön venynyt kriisikokous ja kiista hoitajamitoituksesta – HS selvitti hallituksen sisäiset jännitteet

   Tilaajille
  5. 5

   Jos Samu Hällforsin työntekijä on onneton, hän saa 5 000 euroa – Yrittäjä ratkaisi avokonttorien pahimman piinan, ja se teki hänestä rikkaan miehen

   Tilaajille
  6. Näytä lisää
  1. 1

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  2. 2

   Katajanokan alta paljastui erikoinen rakennelma: Vedessä on piilossa sata metriä holvi­kaarta, joka on kuin suoraan keski­ajalta

  3. 3

   Maria Ohisalon ulosmarssi Kesärannasta, vihreiden yöhön venynyt kriisikokous ja kiista hoitajamitoituksesta – HS selvitti hallituksen sisäiset jännitteet

   Tilaajille
  4. 4

   Tällainen on suomalaisten keskivertoauto – Uusien ja käytettyjen kauppaa hallitsevat aivan erilaiset autot

  5. 5

   Millaista on päiväkodissa, jossa aikuisilla on aikaa ja lapset ovat ”keskivertoa ihanampia”? HS vietti päivän Majavien seurassa Lauttasaaressa

   Tilaajille
  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  3. 3

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  4. 4

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  5. 5

   Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

  6. Näytä lisää