Julkisalan järjestöt sanovat irti työehto­sopimuksensa: syynä kiky-tunnit - Politiikka | HS.fi
Politiikka

Julkisalan järjestöt sanovat irti työehto­sopimuksensa: syynä kiky-tunnit

Irtisanomisten myötä lähes 600 000 kuntien, valtion, yliopistojen ja kirkon palkansaajaa uhkaa siirtyä sopimuksettomaan tilaan. Silloin ei työrauhavelvoite ole voimassa.

Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestön puheenjohtaja Olli Luukkainen. Kuva: Emmi Korhonen / Lehtikuva

Julkaistu: 29.1. 14:17

Kiistely kilpailukykysopimuksen tuomista palkattomista lisätyötunneista on saanut julkisalojen järjestöt irtisanomaan näyttävästi virka- ja työehtosopimuksensa.

”Haluamme tällä yhteisellä ulostulolla korostaa sitä, että kiky-tunnit eivät enää ole julkisten alojen työehtosopimuksissa”, perustelee Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestön puheenjohtaja Olli Luukkainen.

Luukkainen viittaa työnantajien ja työntekijöiden järjestöjen erilaisiin tulkintoihin, onko väliä sillä, miten kiky-tunnit on kirjattu työehtosopimuksiin.

Esimerkiksi niin sanotussa päänavaussopimuksessa Teollisuusliiton ja Teknologiateollisuuden välillä kiky-tunnit oli kirjattu lisäpöytäkirjaan, joka oli irtisanottavissa vuoden 2019 lopussa.

Luukkainen myöntää, että normaalistikin vanhat sopimukset irtisanotaan kuusi viikkoa ennen niiden voimassaolon päättymistä.

Irtisanomisten myötä lähes 600 000 kuntien, valtion, yliopistojen ja kirkon palkansaajaa uhkaa siirtyä sopimuksettomaan tilaan. Silloin ei työrauhavelvoite ole voimassa.

Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestön lisäksi irtisanomisista ilmoittivat Julkisten ja hyvinvointialojen liitto (JHL), Julkis- ja yksityisalojen toimihenkilöliitto (Jyty) sekä ammattiliitto Pro.

Kaikki sopimukset päättyvät 31. maaliskuuta.

Kevään työehtosopimusneuvotteluissa julkisalaa yhdistää järjestöjen mukaan ”selkeä tavoite poistaa kaikkien henkilöstöryhmien vahvasti epäoikeudenmukaisiksi kokemat kiky-tunnit”.

Neuvottelut kuntien, valtion ja kirkon palkoista ja työehdoista alkoivat toissa viikolla. Yliopistojen sopimusneuvottelut käynnistyvät 7. helmikuuta.

Metsäteollisuus pidentää ammattiliitto Pron ja Sähköliiton jäseniä koskevaa työsulkua seitsemään päivään