Politiikka

Hallitus sopinut satojen miljoonien ilmasto­rahastosta, rahat Valtion kehitysyhtiön tuotoista

Energia- ja ympäristöministeriryhmä on sopinut jo sektorikohtaisista tavoitteista, mutta konkretiaa kohteista ei vielä ole. Osa päätöksistä syntyy kehysriiheen mennessä, pääministeri Marin lupasi.

Pääministeri Sanna Marinin (sd) hallitus valmistelee kevään kehysriiheen mennessä ilmastorahaston, joka perustetaan Valtion sijoitus- ja kehitysyhtiön Vaken yhteyteen.

Marin linjasi, että Vaken yli kahden miljardin euron pääomien tuotoista ilmastotoimiin kohdennetaan satoja miljoonia euroja.

Rahaston on määrä keskittää ilmastonmuutoksen torjuntaan, digitalisaation edistämiseen sekä teollisuuden vähähiilisyyden vauhdittamiseen.

Marin kertoi, että hallitus on päättänyt tiekartasta, jolla se luo suuntaviivat siihen, että päästöt vähenevät ja hiilinielut kasvavat.

”Erityisesti teollisuudessa pystytään tekemään massiivisen luokan muutoksia kohti hiilineutraalisuutta, ja samalla [luomaan] tähän maahan työtä”, keskustan puheenjohtaja, valtiovarainministeri Katri Kulmuni sanoi tiedotustilaisuudessa.


Vakesta otettavista varoista on määrä päättää tarkemmin kehysriiheen mennessä.

Hallitus on päättänyt myös alentaa teollisuuden sähköveron EU:n minimitasolle asteittain vuodesta 2021 alkaen, ”puhtaiden investointien vauhdittamiseksi”.

Ratkaisu tukee teollisuuden sähköistymistä ja luo ennustettavuutta yrityksille, hallitus perusteli tiedotteessaan veronalennuksiaan teollisuudelle.

Hallitus on sopinut myös tarkastelevansa turpeen verokohtelua tämän vuoden kuluessa, Kulmuni kertoi.

Ympäristöministeri Krista Mikkonen (vihr) kertoi, että hanketta valmistavalla ministeriryhmällä on nyt sektorikohtaiset tavoitteet sovittuna. Hän korosti puheessaan sitä, kuinka ohjelma on mahdollisuus myös yrityksille luoda työpaikkoja.

Mikkosen mukaan kyseessä on hallituksen yhteinen työ.

”On ihan selvä, että ilmastotyötä pitää tehdä joka ministerin ja joka ministeriössä.”

Hallitus kokoontui maanantaina yli sadan hallituspuolueen kansanedustajan voimin Vuosaaressa niin sanottuun suureen ilmastokokoukseen.

Hallitus on ohjelmassaan sitoutunut siihen, että 15 vuoden päästä Suomi ei enää lisää ilmakehän kasvihuonekaasupäästöjä. Toisin sanoen vuonna 2035 Suomessa saisi syntyä ilmastopäästöjä enää sen verran kuin Suomen hiilinielut niitä pystyvät ilmasta sitomaan.

”Tavoitteena on nostaa Suomi maailman ensimmäiseksi hiilineutraaliksi hyvinvointiyhteiskunnaksi vuoteen 2035 mennessä”, hallitus linjaa tiekartassaan, jonka nimi on Reilulla siirtymällä kohti hiilineutraalia Suomea.

Se tarkoittaa käytännössä, että hallitus joutuu tekemään päätöksiä, joilla päästöjen määrää pyritään selkeästi vähentämään. Toinen vaihtoehto on kasvattaa Suomen hiilinieluja. Tämä voisi toteutua esimerkkisi kasvattamalla lisää metsää, joka sitoisi hiiltä.

Ilmastopaneelin arvion mukaan ilmastotavoitteen saavuttamiseksi päästöjä on vähennettävä Suomessa noin 35 miljoonaa hiilidioksiditonnia vuoteen 2035 mennessä.

Hallitus kertoi tavoittelevansa ilmastotoimillaan 17–24,6 megatonnin päästövähennyksiä jo käynnissä olevien 16 megatonnin päästövähennysten lisäksi.

Hallituksen tiekartan mukaan pääosassa ovat päästövähennykset, ja pienemmässä roolissa on päästönielujen kasvattaminen.

”Fokus pitää olla päästövähennystavoitteissa”, Marin linjasi.

Hän perusteli linjausta sillä, että metsän nielujen kasvattaminen ja sen arvioiminen on niin vaikeaa, ettei sen varaan voi luotettavasti laskea. Silti nieluja on tarkoitus vahvistaa kolmen miljoonan tonnin verran.Poliitikkojen pitää päättää, missä määrin rajoitukset kohdistuvat maatalouden, teollisuuden, asumisen tai liikenteen päästöihin. Jotta poliittisesti vaikeita päätöksiä saadaan tehtyä, rajoituksista kärsivät vaativat yleensä taloudellisten menetystensä korvaamista.

Perusteluna korvausten vaatimisena on yleensä se, että tähän saakka ilmastoa on saanut kuormittaa ilmaiseksi tai ilman, että haitasta täytyy maksaa täyttä korvausta.

Hallituksen sanoin tämä tarkoittaa sitä, että ”siirtymä hiilineutraaliin yhteiskuntaan tehdään sosiaalisesti ja alueellisesti oikeudenmukaisella tavalla”.

Pääministeri Marin sanoi tiedotustilaisuudessa sitä, että hallitus ei ehdi kaikkea päästövähennyksiä linjata, mutta painotti hallituksen luoman tiekartan tärkeyttä.

Hallitus tarkistaa myös hallituskauden puolivälissä, mitä siihen mennessä on saatu aikaan, hän muistutti.

Kansainvälisen ympäristöjärjestö WWF:n Suomen-osasto kritisoi linjauksia tuoreeltaan siitä, että hallituksen ilmastotavoitteen ja -toimien välillä on edelleen liian suuri kuilu.

Järjestön mukaan hallitukselta ei tullut uusia päätöksiä, joilla voitaisiin tehokkaasti pienentää kuilua tavoitteena olevan ilmaston lämpötilan nousun rajoittamiseen 1,5 asteeseen ja nykyisten ilmastotoimien välillä.

”Riittävät päätökset esimerkiksi fossiilituista ja turpeen energiakäytöstä luopumisesta ja hiilinielujen kasvattamisesta puuttuvat edelleen. On vastuutonta lykätä päätöksiä jälleen eteenpäin”, WWF:n Suomen ilmastoasiantuntija Mia Rahunen sanoi tiedotteessa.

Lue lisää: HS esittelee luvut, joiden eteen poliitikot joutuvat suuressa ilmastokokouksessa

Oikaisu 3.2. kello 18.45: Vake on valtion sijoitus- ja kehitysyhtiö, ei kehitysrahasto, kuten jutussa alun perin kirjoitettiin.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Katajanokan alta paljastui mysteerirakennelma: Vedessä on piilossa sata metriä holvikaarta, joka on kuin suoraan keskiajalta

  2. 2

   Haavisto-päätös on poliittisen järjestelmän voitto: Keskiöön nousi asia, joka kertoo Suomesta paljon

  3. 3

   Kenenkään leikit eivät jää huomaamatta – Tällaista on lauttasaarelaisessa päiväkodissa, jossa osa ”erityisen ihanista” lapsista tarvitsee erityistä tukea

   Tilaajille
  4. 4

   Ihmiset ahdistuvat silloinkin, kun siinä ei ole järkeä, sanoo psykiatrian professori – Hän kertoo vastalääkkeen, joka auttaa, kun koronavirus tai terrori-iskut tunkeutuvat mieleen

   Tilaajille
  5. 5

   Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

   Tilaajille
  6. Näytä lisää
  1. 1

   Osa ihmisistä kävelee ”istuma­kävelyä”, joka voi aiheuttaa kipuja niskassa asti – Fysio­terapeutti neuvoo kolme liikettä, joilla kävelystä tulee ryhdikästä ja sulavaa

   Tilaajille
  2. 2

   Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

   Tilaajille
  3. 3

   Mies kasasi pihalleen romua, jätettä ja jopa puolikkaita junanvaunuja – Kuvat näyttävät, miten ympäristöä turmeltiin vuosien ajan

  4. 4

   Kauniista kodista tuli elämää suurempi statusviesti, ja siksi moni sulkee ovensa vierailta – Tätä on kotihäpeä

   Tilaajille
  5. 5

   Kansallispuiston kokoinen riita: Espoo aikoo jyrätä 2 000 hehtaaria arvokasta metsää, tilalle pientaloja

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  3. 3

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  4. 4

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  5. 5

   Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

  6. Näytä lisää