Politiikka

Hallitus kaavailee perhevapaiden pidentämistä – kummallekin vanhemmalle 6,6 kuukauden vapaa

Päivärahapäivien määrän kasvattaminen lisäisi kustannuksia noin sadalla miljoonalla eurolla, arvioi sosiaali- ja terveysministeriö.

Hallitus kaavailee ansiosidonnaisten perhevapaiden enimmäispituuden kasvattamista 11,5 kuukaudesta runsaaseen 14 kuukauteen. Samalla katoaa puhe äitiys- ja isyysvapaista.

Hallituksen perhevapaauudistuksen linjauksia esitteli sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas) keskiviikkona tiedotustilaisuudessa. Uudistuksen pohjana toimisi niin sanottu 7+7+1 -malli.

Hallitus suunnittelee, että kummallekin vanhemmalle tulisi oikeus 164 päivärahapäivään eli noin 6,6 kuukauden pituiseen perhevapaaseen. Lisäksi raskaana oleva äiti saisi yhden lisäkuukauden. Yksinhuoltaja saisi käyttöön molempien vanhempien vapaat.

Omista vapaistaan vanhempi voisi luovuttaa toiselle 69 päivää eli hieman alle kolme kuukautta. Tällä hetkellä vanhemmat voivat päättää keskenään, kuinka he jakavat 158 päivän eli runsaan puolen vuoden mittaisen vanhempainvapaan.

Päivärahaa maksetaan kuudelta päivältä viikossa.

Ministeriön alustavien laskelmien mukaan uudistus vähentäisi työllisten määrää enimmillään noin 5 000:lla. Tarkkoja vaikutuksia on kuitenkin vaikea ennustaa.

”Tämä uudistus ei ole työllisyyshanke”, ministeri Pekonen painotti tilaisuudessa.

Sosiaali- ja terveysministerin mukaan hallituspuolueet ovat pohjaratkaisusta yksimielisiä.

Työllisyysvaikutusten kannalta suuri merkitys on mallin joustoilla kuten sillä, kuinka monessa osassa vapaat voisi pitää, sanoo sosiaali- ja terveysministeriön johtaja Liisa Siika-aho.

”Jos vapaat pidetään pitkissä pätkissä, palkataan ehkä herkemmin sijaisia. Jos taas ne pidetään kovin lyhyissä päivissä, voi olla, että vanhempi lasketaankin työlliseksi”, Siika-aho havainnollistaa.

Joustot ovat myös uudistuksen liikkuva osa, josta keskustelua käydään jatkovalmistelun aikana.

Tällä hetkellä molemmat vanhemmat voivat olla samanaikaisesti vapaalla yhteensä 18 päivää eli kolme viikkoa. Siika-aho arvioi, ettei tähän ole tulossa muutosta.

Uudistusta työstää virkamiesvetoinen työryhmä, ja se tulee voimaan aikaisintaan ensi vuonna. Myös työmarkkinajärjestöillä on työryhmässä edustus. Ne eivät ole mallista yksimielisiä.

Esimerkiksi Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) työelämäjohtaja Ilkka Oksala moittii sitä kovin sanoin.

”Uudistus ei paranna tasa-arvoa, ei paranna työllisyyttä, eikä se paranna naisten työmarkkina-asemaa”, Oksala sanoo.

Oksala huomauttaa, että nykyisen vanhempainvapaan 158 arkipäivää käyttää lähes poikkeuksetta äiti. Siksi Oksala katsoo, että vanhemmilla ei pitäisi olla mahdollisuutta luovuttaa vapaita omasta kiintiöstään, jotta tasa-arvo aidosti paranisi.

EK myös pitää ongelmallisena hallituksen ratkaisua uudistaa vain ansiosidonnaisia vanhempainrahoja: kotihoidon tuki jää entiselleen. Tätä ratkaisua suomii myös korkeakoulutettuja palkansaajia ja yrittäjiä edustava työmarkkinakeskusjärjestö Akava.

”Kotihoidon tuen täydellinen koskemattomuus on todellinen ongelma. Mitä pidemmälle työskentely etenee, sitä enemmän se tulee hiertämään”, Akavan työelämäasioiden päällikkö Lotta Savinko sanoo.

Akavaa hiertävät myös uudistuksen kustannukset. Jos arvioitu sadan miljoonan euron hintalappu toteutuisi, se tietäisi 0,15 prosentin korotusta sairausvakuutusmaksuihin. Ne jakautuvat työntekijöille ja työnantajille karkeasti noin puoliksi.

100 miljoonan ja jopa sen ylittävät kustannusten kasvu kuitenkin edellyttäisi, että isät todella intoutuisivat käyttämään kaikki heille korvamerkityt ja kiintiöidyt vapaat. Nyt näin ei ole, vaan THL:n arvion mukaan viidennes isistä ei pidä korvamerkittyä vapaataan lainkaan.

Muiden Pohjoismaiden kokemusten perusteella muutos käy hitaasti. Sosiaali- ja terveysministeriö arvioikin, että lisäkustannukset nousisivat tälle tasolle vuoden 2030 tienoilla.

SAK puolestaan pitää keskiviikkona julkistettua mallia hyvänä pohjana uudistukselle.

”Molemmille vanhemmille on oma kiintiö. Itse toivon, että se laittaa miettimään, haluaako omasta vapaastaan luopua ja mistä syystä”, sanoo työryhmässä SAK:n työura- ja eläkeasioiden päällikkö Sinikka Näätsaari, joka niin ikään istuu työryhmässä.

Yhdestä asiasta järjestöt ovat yksimielisiä: edessä on pitkä tie, ja uudistuksen tärkeimmät kohdat ovat vasta edessä. Ne koskevat sitä, kuinka joustavasti vapaita voisi pitää ja yhdistellä työhön.

”Tässä on mahdollisuus tehdä kunnollinen uudistus. Piru on yksityiskohdissa, eli siinä kuinka joustavasti perheet voivat vapaita käyttää”, Akavan Savinko sanoo.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Katajanokan alta paljastui mysteerirakennelma: Vedessä on piilossa sata metriä holvikaarta, joka on kuin suoraan keskiajalta

  2. 2

   Kenenkään leikit eivät jää huomaamatta – Tällaista on lauttasaarelaisessa päiväkodissa, jossa osa ”erityisen ihanista” lapsista tarvitsee erityistä tukea

   Tilaajille
  3. 3

   Haavisto-päätös on poliittisen järjestelmän voitto: Keskiöön nousi asia, joka kertoo Suomesta paljon

  4. 4

   Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

   Tilaajille
  5. 5

   Ihmiset ahdistuvat silloinkin, kun siinä ei ole järkeä, sanoo psykiatrian professori – Hän kertoo vastalääkkeen, joka auttaa, kun koronavirus tai terrori-iskut tunkeutuvat mieleen

   Tilaajille
  6. Näytä lisää
  1. 1

   Osa ihmisistä kävelee ”istuma­kävelyä”, joka voi aiheuttaa kipuja niskassa asti – Fysio­terapeutti neuvoo kolme liikettä, joilla kävelystä tulee ryhdikästä ja sulavaa

   Tilaajille
  2. 2

   Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

   Tilaajille
  3. 3

   Mies kasasi pihalleen romua, jätettä ja jopa puolikkaita junanvaunuja – Kuvat näyttävät, miten ympäristöä turmeltiin vuosien ajan

  4. 4

   Kauniista kodista tuli elämää suurempi statusviesti, ja siksi moni sulkee ovensa vierailta – Tätä on kotihäpeä

   Tilaajille
  5. 5

   Kansallispuiston kokoinen riita: Espoo aikoo jyrätä 2 000 hehtaaria arvokasta metsää, tilalle pientaloja

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  3. 3

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  4. 4

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  5. 5

   Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

  6. Näytä lisää