Presidentti Niinistö varoitti rasismin ja juutalais­vastaisuuden noususta: ”Ei ihmis­luonto muutamassa suku­polvessa ole muuttunut vihalle immuuniksi” - Politiikka | HS.fi
Politiikka

Presidentti Niinistö varoitti rasismin ja juutalais­vastaisuuden noususta: ”Ei ihmis­luonto muutamassa suku­polvessa ole muuttunut vihalle immuuniksi”

Presidentti Sauli Niinistö puhui valtiopäivien avajaistilaisuudessa eduskunnassa.

Julkaistu: 5.2. 13:24, Päivitetty 5.2. 15:31

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö vaati päättäväisyyttä rasismin ja juutalaisvihan torjuntaan puhuessaan tiistaina eduskunnalle valtiopäivien avajaisissa. ”Ne eivät ansaitse mitään jalansijaa yhteiskunnassamme.”

Niinistö pohti puheessaan sitä, mistä rasismi ja myös vihapuhe kumpuavat. ”Ketju näyttää lähtevän vastakkainasettelusta asteittain nousevaan vihaan ja lopuksi inhimillisyyden katoamiseen. Näin aivan tavallisena pidetystä ihmisestä voi sukeutua ensin sanan ja sitten tekojen julmuri.”

Vihapuhe voi johtaa äärimmäisiin väkivallantekoihin, presidentti varoitti.

”On tarpeen pohtia, millainen kehityskulku saa ihmisen myötäilemään tai ainakin sulkemaan silmänsä toiminnalta, jota hän vain vähän aiemmin ei olisi osannut kuvitellakaan tapahtuvan.”

Valtiopäivien eli eduskunnan kevätistuntokauden avajaisjuhlallisuudet alkoivat puoliltapäivin jumalanpalveluksella Helsingin tuomiokirkossa, jossa saarnasi Turun arkkihiippakunnan piispa Kaarlo Kalliala.

Presidentti Niinistön puheen jälkeen oli vuorossa eduskunnan puhemiehen Matti Vanhasen (kesk) vastaus. Sen jälkeen järjestettiin eduskunnan valtiosalissa kahvitilaisuus.

Niinistö jatkoi valtiopäivien avajaispuheessaan jo aiemmin esiin nostamaansa huolta siitä, että antisemitismi ja siihen yhdistyvä Israel-viha ovat nostaneet päätään myös Suomessa.

Turun synagogan ulkoseinät ja pääovi sotkettiin punaisella maalilla Auschwitzin tuhoamisleirin vapauttamisen 75-vuotismuistojuhlaa ja vainojen uhrien muistopäivää edeltävänä yönä. Samaan aikaan Tampereella uusnatsit polttivat Israelin lipun.

”Itse osallistuin monien muiden valtiojohtajien tavoin holokausti-muistotilaisuuksiin niin Puolassa kuin Israelissa”, Niinistö sanoi tiistaina eduskunnassa.

”Mittasuhteissaan käsittämättömän joukkotuhon uhrien – ja siitä selvinneiden – muiston kunnioittaminen on itsessään tärkeää. Mutta historiallisen tragedian edessä hiljentyminen antaa ajattelemisen aihetta myös nykyajassa. Ei ihmisluonto muutamassa sukupolvessa ole muuttunut vihalle immuuniksi.”

Suomalaisen keskusteluilmapiirin kärjistymisen vaarojen lisäksi Niinistö puhui kansainvälisen politiikan kriiseistä.

Presidentti nosti esiin neljä uhkatekijää – ydinaseet, terrorismin, pandemiat ja ilmastonmuutoksen. ”Kaikki neljä ovat polttavan ajankohtaisia myös tänä vuonna.”

Niinistö varoitti ydinaseita rajoittavien sopimusten raukeamisen vakavista seurauksista myös Suomen turvallisuudelle. ”Jäljellä on vielä Yhdysvaltain ja Venäjän uusi Start-sopimus, mutta senkin voimassaolon jatkamisella on jo kova kiire. Suurella vaivalla viime vuosikymmenellä neuvoteltu Iranin ydinohjelmasopimus on niin ikään henkitoreissaan.”

Vaikka terroristijärjestö Isis on ajettu ahtaalle, se on yhä uhka, Niinistö sanoi. Terrorismin torjunnassa Lähi-idän, Afrikan ja Aasian kriisipesäkkeiden rauhoittaminen on Niinistön mielestä tärkeää, samoin kuin se, että Suomen oma terrorismilainsäädäntö on ajan tasalla.

Ulkopoliittisen instituutin tekemä tuore selvitys kertoo kansanedustajien tukevan laajasti Suomen nykyistä turvallisuus- ja puolustuspoliittista linjaa. Kansanedustajien ja kansalaisten näkemykset turvallisuuspolitiikan keskeisistä kysymyksistä ovat myös pitkälti samat. Esimerkiksi Suomen Nato-jäsenyydestä suomalaiset ja kansanedustajat ovat lähes täysin samaa mieltä.

Kansanedustajia Niinistö kehotti aktiiviseen maailman tapahtumien ja poliittisten muutosten seuraamiseen. Hän muistutti siitä, että parhaillaan laaditaan uutta ulko- ja turvallisuuspoliittista selontekoa ja sen jälkeen puolustuspoliittista selontekoa.

Ulko-, turvallisuus- ja puolustuspolitiikan johtoajatuksena säilyy Suomen aseman turvaaminen ja vahvistaminen. ”Siihen on kyettävä, olivatpa olosuhteet suotuisat tai eivät.”

Puheessaan Niinistö muistutti myös terveysturvallisuuden tärkeydestä. Samalla hän kiitti Suomen valmistautumista koronaviruksen kaltaisiin epidemioihin.

”Suomen järjestelmän erityisenä vahvuutena on kansainvälisissä arvioissa pidetty matalaa kynnystä poikkihallinnolliseen yhteistyöhön ja tiedonvaihtoon.”

Niinistö sanoi myös, ettei maailma suinkaan mene vain huonompaan suuntaan. ”Erityisen ilahduttavia ovat nuorisoa koskevat tiedot. Maailmalta, että tyttöjen asema on kohentumassa. Meillä taas esimerkiksi nuorison elämäntapojen tervehtyminen. Kiusaaminenkin näyttää olevan vähenemään päin.”

Pääministeri Sanna Marin (sd) ja tasavallan presidentti Sauli Niinistö valtiopäivien avajaisten kahvitilaisuudessa eduskunnassa keskiviikkona. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Eduskunnan puhemiehistö valittiin – Matti Vanhanen vaati hallituksen esityksiä eduskuntaan aiempaa tasaisempaa tahtia