Politiikka

HS:n tiedot: Suomalaisten sosiaaliturvaa mylläävä jätti-uudistus pyörähtää käyntiin – hallitus on sopinut sotu-komitean kokoonpanosta

Hallituksen sisällä käytiin kiistaa muun muassa työmarkkinajärjestöjen ja tutkimuksen asemasta sosiaaliturvaa uudistavassa komiteassa.

Suomalaisten sosiaaliturvaa muuttava jätti-uudistus pyörähtää käyntiin. HS:n tietojen mukaan hallitus on sopinut sosiaaliturvaa uudistavan parlamentaarisen komitean kokoonpanosta.

Kokoonpanolla on merkitystä, koska komitean tehtävä on päättää siitä, miten Suomen sosiaaliturvajärjestelmää muutetaan.

Komitea asetetaan todennäköisesti tällä viikolla. Jokainen eduskuntaryhmä nimittää komiteaan yhden edustajan ja yhden varaedustajan. Komitean on määrä linjata sosiaaliturvajärjestelmästä vuoteen 2027 mennessä.

Komitean puheenjohtajaksi asetetaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkimusprofessori Pasi Moisio. Varapuheenjohtajat ovat sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila ja johtaja Liisa Siika-aho.

Komitean tehtävän sanamuodoista ja jäsenistä käytiin viimeiseen saakka kiistaa hallituksen sisällä.

Hallituksen sisällä keskeinen kiista koski työmarkkinajärjestöjen roolia. Etenkin ammattiliittoja lähellä oleva Sdp ajoi niille vahvaa asemaa. Pienintä roolia niille ajoivat vihreät.

Kiistan taustalla on etenkin vihreiden ja jossain määrin myös keskustan huoli siitä, että perusturvaa kehitetään liikaa työmarkkinajärjestöjen näpeissä olevan ansioturvan ehdoilla. Tällä hetkellä perusturva ja ansiosidonnainen turva on kytketty lainsäädännössä yhteen, ja perusturvaa ei voida korottaa nostamatta myös ansioturvaa. Se taas tekee perusturvan nostamisesta kalliimpaa ja näin vaikeampaa.

Sosiaaliturvajärjestelmää on yritetty uudistaa aiemminkin. Viimeksi vuosina 2007–2009 uudistamista mietti Sata-komitea. Sen tulokset jäivät laihoiksi.

Neuvottelut nyt asetettavasta parlamentaarisesta sotu-komiteasta ovat kestäneet kuukausia.

Iso kiista käytiin siitä, kelpuutetaanko myös Suomen Yrittäjät mukaan komiteaan Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n lisäksi. Vasemmistoliitto vastusti tätä jyrkästi. Suomen Yrittäjät pääsi mukaan vasta viime hetkillä. Tätä vaati etenkin keskusta, jolla on läheinen suhde yrittäjiin.

Vasemmistoliiton suhde etujärjestöön on taas hyvin jännitteinen. Viime vuonna vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson heitti Suomen Yrittäjät ulos Opetushallituksen johtokunnasta.

Vasemmistoliitto joutui taipumaan Suomen Yrittäjien suhteen, mutta sai tahtonsa läpi sotu-komitean tehtävänannossa.

Keskusta olisi halunnut komitean asettamispäätökseen voimakkaan linjauksen siitä, että sosiaaliturvaa kehitetään työllistämistä edistävällä tavalla. Vasemmistoliitto kuitenkin vastusti tätä viimeiseen saakka. Puolueet kiistelivät muun muassa sanamuodoista: voiko tavoite olla se, että sosiaaliturva on ”kannustava” tai ”kannustaa” työn tekemiseen.

Komitean pysyvinä asiantuntijoina ovat esimerkiksi sosiaali- ja terveysministeriö, valtiovarainministeriö, työ- ja elinkeinoministeriö, opetus- ja kulttuuriministeriö, oikeusministeriö, ympäristöministeriö, Kela, THL, Eläketurvakeskus, Kuntaliitto ja sosiaalialan kattojärjestö SOSTE. Komiteaan on viime hetkillä nousemassa mukaan myös nuorisoalan kattojärjestö Allianssi, joka syrjäyttää Suomen ylioppilaskuntien liiton SYLin.

Komitean varsinainen työ tehdään viidessä jaostossa. Niitä ovat työllisyyden ja osaamisen jaosto, työ- ja toimintakykyjaosto, asumisen jaosto, hallintojaosto sekä tutkimus- ja arviointijaosto.

Tutkimuksen rooli suhteessa etujärjestöihin oli yksi asia, josta hallituksen sisällä kiisteltiin. Vihreät yritti saada työmarkkinajärjestöt vaihdettua tutkijoihin kaikissa jaostoissa. Nyt työmarkkinajärjestöt ovat jäseninä kolmessa viidestä jaostosta.

Kiistan jälkeen hallitus päätyi kompromissiin, jossa tutkimusjaosto saa nimetä jokaiseen toiseen jaostoon oman edustajansa. Se tarkoittaa, että joka jaostossa on myös sosiaaliturvaan erikoistunut tutkija mukana.

Hallitus toteuttaa vielä tällä vaalikaudella sosiaaliturvan kokonaisuudistuksesta erillisen toimeentulotuen uudistuksen. Käytännössä kyse tulee olemaan toimeentulotuen ehtojen viilaamisesta, koska kovin isoa uudistusta ei ehdi toteuttamaan.

Sotu-komitean työn ja toimeentulotuen uudistuksen välille saattaa syntyä jännitteitä. Periaatteessa hallitus voi päättää ruuvata toimeentulotukea suuntaan, josta komitea ei ole yksimielinen. Komitea ei kuitenkaan voi ohjata hallituksen työtä.

Sosiaaliturvakomitea on hallituksen kaavailemista komiteoista merkittävin, mutta myös muiden perustamisesta on päätetty.

Komiteatyön elvyttämisestä sovittiin jo hallitusneuvotteluissa viime keväänä.

Muut komiteat käsittelevät kriisinhallintaan, asevelvollisuutta, lapsistrategiaa ja maakuntien verotusoikeutta.

Myös näihin tulee yksi edustaja ja yksi varaedustaja jokaisesta eduskuntaryhmästä. Muuten ryhmät koostuvat virkamiehistä ja asiantuntijoista.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Puiden takana on varjeltu salaisuus: Espoossa on Lego-taloilta näyttävä asuinalue, jonka vain paikalliset tietävät ja pitävät sitä ihmeenä

  2. 2

   37-vuotias Reetta Ek alkoi tuntea iltaisin olonsa oudoksi – Kun lääkäri kertoi syyn, Ek tunsi syöksyvänsä kohti vanhuutta

   Tilaajille
  3. 3

   Työhaalareissa ei pitäisi olla asiaa julkiseen liikenteeseen

  4. 4

   Juha Marin alkoi seurustella unelmiensa naisen kanssa, ja neljän päivän päästä hän kosi – Asiantuntijat kertovat, miksi osa ihmisistä rakastuu salamannopeasti

   Tilaajille
  5. 5

   Koronavirus voisi Suomessakin sulkea kouluja ja päiväkoteja – tartuntatautilaki tarjoaa viranomaisille järeät keinot

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Influenssaan kuolee Suomessakin joka vuosi satoja ihmisiä – Onko koronavirus influenssaa tappavampi?

  2. 2

   Jari Sillanpään syytteestä uutta tietoa: Tilasi hierojan kotiinsa ja harrasti tämän kanssa seksiä, paikalla ollut lapsi otti kuvia tilanteesta

  3. 3

   Työikäinen nainen sai tartunnan Milanosta, kaksi altistunutta pysyttelee kotonaan – Tämä Helsingin korona­virus­tapauksesta tiedetään

  4. 4

   Tämä oli mahdollista vielä 1974: Liikemiehet katsoivat strippareita ja nielivät sinisiä enkeleitä – Kuvat näyttävät yöelämän keskuksen, jonne vaellettiin kaukaa

  5. 5

   Koronaviruksen hillitsemiseksi on olemassa yli­voimainen keino, joka on jokaisen ulottuvilla – Kokeile, läpäisetkö käsi­hygienian testin

  6. Näytä lisää
  1. 1

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  2. 2

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  3. 3

   Tampereen keskustassa on kommuuni, jossa tyhjät pullot jaetaan painimalla

   Tilaajille
  4. 4

   Koronaviruksen hillitsemiseksi on olemassa yli­voimainen keino, joka on jokaisen ulottuvilla – Kokeile, läpäisetkö käsi­hygienian testin

  5. 5

   ”Ovi avattiin, ja esiin työntyi pistin” – Toimittaja Jussi Konttisen isä joutui kuusi­vuotiaana venäläisten vanki­leirille, jolta moni lapsi ei selvinnyt

   Tilaajille
  6. Näytä lisää