Perus­suomalaisten Juha Mäenpään syyttämis­luvan puinti alkoi perustus­lakivaliokunnassa - Politiikka | HS.fi
Politiikka

Perus­suomalaisten Juha Mäenpään syyttämis­luvan puinti alkoi perustus­lakivaliokunnassa

Valiokunnan puheenjohtaja luottaa siihen, että valiokunnassa myös perussuomalaiset ”käyttävät omaa harkintaansa”.

Julkaistu: 7.2. 11:07

Eduskunnan perustuslakivaliokunta on aloittanut käsittelyn kansanedustaja Juha Mäenpään (ps) syytteeseen asettamisesta. Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä (sd) sanoi ennen kokouksen alkua, että nyt luodaan käytäntöä myös tulevaisuutta varten, sillä suoraan kirjoitettuja sääntöjä tapaukseen ei ole.

”Edellinen tapaus on vuodelta 1979 ja sitä ennen oli tapaus 1920–1930-luvulla, eli todella kauas mennään. Nekään eivät ihan yksi yhteen mene tämän tapauksen kanssa”, Ojala-Niemelä sanoi STT:lle ennen kokousta.

Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen pyysi tammikuussa eduskunnalta suostumusta saada asettaa Mäenpää syytteeseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Poliisin esitutkinnan mukaan Mäenpäätä on syytä epäillä rikoksesta, sillä hän rinnasti turvapaikanhakijat ja vieraslajit eduskunnassa viime kesäkuussa pitämässään puheessa.

Torstaina eduskunnassa nähtiin erikoinen episodi, kun lähetekeskustelu Mäenpään tapauksesta jätettiin käymättä puolueiden yhteisellä päätöksellä.

Lainsäädäntötyössä lähetekeskustelussa eduskunta perinteisesti evästää valiokuntaa sen työssä.

”Tämä on vähän erityyppinen asia, joten en kyllä näe isoa merkitystä, ettei sitä käyty”, Ojala-Niemelä sanoo.

Perustuslakivaliokunnan tehtävänä on antaa lausuntonsa asioiden perustuslainmukaisuudesta sekä suhteesta kansainvälisiin ihmisoikeussopimuksiin. Perustuslakivaliokunnassa kansanedustajien odotetaan ottavan puoluepoliittinen lakki pois päästä, ja arviot on tehtävä juridiselta pohjalta.

Ojala-Niemelä luottaa perustuslakivaliokunnan jäseniin siinä, että he osaavat käyttää myös tässä asiassa omaa harkintaansa.

”Minusta meillä on tuolla hyvä porukka ja uskon, että tämä saadaan asiallisesti ajan kanssa käsiteltyä.”

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio arvioi tammikuussa, että ryhmä todennäköisesti estää Mäenpään syyttämisluvan antamisen eduskunnan istunnossa.

Eduskunnan äänestyksessä tarvitaan vähintään viiden kuudesosan kannatus, jotta kansanedustajan syytteeseen asettamiselle saadaan eduskunnan suostumus. Perussuomalaisilla on 39 kansanedustajaa, eli puolueen eduskuntaryhmä pystyy yksin estämään suostumuksen antamisen.

Tänään perustuslakivaliokunnan on tarkoitus päättää siitä, milloin asian varsinainen käsittely alkaa ja keitä asiantuntijoita kuullaan.

”Lähtisin myös siitä, että Mäenpäälle ja valtakunnansyyttäjälle annetaan mahdollisuus tulla kuulluksi”, Ojala-Niemelä sanoo.

Hän arvioi, että tapauksen käsittely vie varmaan viikkoja, sillä perustuslakivaliokunnan käsiteltävänä on myös ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr) toimien laillisuuden selvittäminen.

Eduskunnan oli määrä keskustella perussuomalaisten Juha Mäenpään syytteeseen asettamisesta, mutta puolueet peruivat lähetekeskustelun

Valtakunnan­syyttäjältä historiallinen päätös: Pyytää edus­kunnalta suostumusta perus­suomalaisten kansan­edustajan Juha Mäenpään syyttämiseksi – Mäenpää kiistää

Ulkoministeri Haavisto ja konsuli­päällikkö Tuominen olivat tunteja perustuslaki­valiokunnan kuultavana – ”Kertomukset ovat risti­riitaisia keskenään”