Politiikka

Paperityöläiset ja teknologia-alan toimihenkilöt eivät päässeet kiky-tunneista eroon ilmaiseksi: Näin ne korvataan

Paperityöläisten poikkeuksellinen juhannusetu heikkenee.

Työmarkkinakierros otti maanantaina merkittävän askeleen eteenpäin, kun sekä paperiteollisuuden työntekijöiden että teknologiateollisuuden toimihenkilöiden työehdoista saavutettiin sopu.

Niinpä paperiteollisuuden kaksi viikkoa kestänyt lakko ja toimihenkilöiden aiemmin maanantaina alkanut lakko päättyivät.

Paperiteollisuuden työehtosopimuksen piirissä on noin 10 000 työntekijää ja teknologia-alan sopimuksen piirissä noin 27 000 toimihenkilöä.

Uusien sopimusten painoarvoa lisää se, että vientialojen määrittämä yleinen linja palkankorotuksille näyttää lujittuvan.

Molemmissa sopimuksissa palkat nousevat keskimäärin 3,3 prosenttia 25 kuukaudessa. Tältä osin sopimukset mukailevat Teknologiateollisuuden ja Teollisuusliiton tammikuussa sopimaa vientialojen niin sanottua päänavaussopimusta.

Lisäksi kilpailukykysopimuksen 24 palkatonta työtuntia poistuvat sekä paperiteollisuuden työntekijöiltä että teknologiateollisuuden toimihenkilöiltä. Tämä lisää entisestään odotuksia siitä, että työntekijäliitot pyrkivät kiky-tunneista eroon muillakin kuin vientialoilla.

Paperiliitto ja Pro eivät kuitenkaan päässeet kiky-tunneista eroon ilmaiseksi. Työnantajat saivat uusiin sopimuksiin useita muutoksia, joiden ne katsovat korvaavan kiky-tuntien poistumisen.

Teknologiateollisuuden toimihenkilöiden uudessa työehtosopimuksessa työnantajat saavat mahdollisuuksia sijoitella työntekijöiden työaikaa nykyistä vapaammin.

Työnantaja voi ”perustellun tuotannollisen tarpeen vuoksi” pidentää työaikaa niin, että vuorokautinen työaika on enintään 10 tuntia ja viikkotyöaika enintään 50 tuntia. Muutos saa koskea enintään 20:tä työvuoroa vuoden aikana. Ylimääräiset tunnit tulee tasata työntekijälle vuoden sisällä.

Lisäksi osapuolet sopivat, että työaikaa voidaan paikallisesti sopien pidentää enintään 32 tuntia vuodessa. Jos pidennyksestä päästä sopuun, työnantaja voi joka tapauksessa osoittaa toimihenkilölle vuodessa yhden kahdeksan tunnin ylimääräisen työvuoron peruspalkalla.

Ammattiliitto Pro tiedotti hyväksyneensä sopimuksen ”kritisoiden”.

”Pron hallinto hyväksyi neuvotteluratkaisun, vaikkakaan ei tyytyväisenä. Erityisesti työaikaratkaisu on hankala. Joillakin isoilla työpaikoilla on käytössä nyt tehtyä sopimusta parempia työaikaratkaisuja”, Pron puheenjohtaja Jorma Malinen sanoi tiedotteessa.

Paperiteollisuudessa tyytymättömyyttä puolestaan osoitti etenkin työnantajapuoli.


Työntekijöiden Paperiliitto ja työnantajien Metsäteollisuus hyväksyivät valtakunnansovittelijan sovintoesityksen maanantaina. Sopimuksessa kiky-tuntien poistuminen korvataan ennen kaikkea niin sanottua juhannusseisokkia lyhentämällä.

Seisokki lyhenee 24 tunnilla niin, että se alkaa juhannusviikon keskiviikkoillan sijaan vasta torstai-iltana. Metsäteollisuuden mukaan se tuo tehtaille lisätuotantoa.

Osa tehtaista on aiemminkin pyörinyt torstaina, mutta työnantaja on joutunut maksamaan työntekijöille kolminkertaista palkkaa. Vastaisuudessa työntekijöille maksetaan torstaina normaalia palkkaa.

”Saimme kiky-tunteihin aiempaa paremman ratkaisun, kun käyntiaika pitenee 24 tunnilla”, Metsäteollisuuden työmarkkinajohtaja Jyrki Hollmén sanoi tiedotteessa.

Metsäteollisuus olisi kuitenkin halunnut enemmän, sillä sen mukaan syntynyt sopimus ei paranna suomalaisen tuotannon kilpailukykyä.

Metsäteollisuus kertoi aiemmassa vaiheessa neuvotteluja, että se haluaisi ennen kaikkea mahdollisuuden käyttää ulkoista työvoimaa samoilla periaatteilla kuin muut teollisuudenalat. Nyt ulkoisen työvoiman käyttöä rajoittavat kirjaukset jäävät työehtosopimukseen.

Metsäyhtiö UPM:n toimitusjohtaja ja Metsäteollisuuden entinen puheenjohtaja Jussi Pesonen kuvasi Twitterissä kahden viikon lakkoa korkeaksi hinnaksi sopimukselle.

”Valitettavasti tällä ay-toiminnalla investoinnit menevät muualle ja perustervettä toimintaa joudutaan Suomessa sopeuttamaan. Kilpailukyky ja häiriötön toiminta ratkaisevat”, Pesonen kirjoitti.Mekaanisen metsäteollisuuden työriitaan ei maanantaina löydetty ratkaisua. Sovittelua jatketaan keskiviikkona.

Lakkoja, lakonuhkia ja työsulkuja on juuri nyt meneillään useita muitakin. HS käy läpi lakkotilanteen:

Mitkä muut lakot uhkaavat?

Palvelualojen ammattiliitto Pam on ilmoittanut S- ja K-ryhmän hypermarketeja ja varastoja uhkaavista lakoista. Ne alkavat, jos työriidassa ei saada sopua. Riitaa soviteltiin maanantaina ilman tulosta. Sovittelu jatkuu keskiviikkona.

Kaikki Prismat ovat menossa lakkoon 20. helmikuuta. Töihin on määrä palata 22. helmikuuta. Lisäksi 18.–23. helmikuuta ovat menossa S-ryhmälle kuuluvan Sipoon suuren logistiikkakeskuksen työntekijät. Logistiikkakeskus toimittaa tavaraa kaupoille.

Kaikkia K-Citymarketeja lakot uhkaavat 27.–29. helmikuuta. Lisäksi 24.–29. helmikuuta lakossa on Keskon varastoja ja Kespron noutotukkuja.

Kesko ja SOK ovat sanoneet, että myymälät pyritään pitämään auki lakosta huolimatta. Lue lisää täältä.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Katajanokan alta paljastui mysteerirakennelma: Vedessä on piilossa sata metriä holvikaarta, joka on kuin suoraan keskiajalta

  2. 2

   Kenenkään leikit eivät jää huomaamatta – Tällaista on lauttasaarelaisessa päiväkodissa, jossa osa ”erityisen ihanista” lapsista tarvitsee erityistä tukea

   Tilaajille
  3. 3

   Haavisto-päätös on poliittisen järjestelmän voitto: Keskiöön nousi asia, joka kertoo Suomesta paljon

  4. 4

   Ihmiset ahdistuvat silloinkin, kun siinä ei ole järkeä, sanoo psykiatrian professori – Hän kertoo vastalääkkeen, joka auttaa, kun koronavirus tai terrori-iskut tunkeutuvat mieleen

   Tilaajille
  5. 5

   Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

   Tilaajille
  6. Näytä lisää
  1. 1

   Osa ihmisistä kävelee ”istuma­kävelyä”, joka voi aiheuttaa kipuja niskassa asti – Fysio­terapeutti neuvoo kolme liikettä, joilla kävelystä tulee ryhdikästä ja sulavaa

   Tilaajille
  2. 2

   Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

   Tilaajille
  3. 3

   Mies kasasi pihalleen romua, jätettä ja jopa puolikkaita junanvaunuja – Kuvat näyttävät, miten ympäristöä turmeltiin vuosien ajan

  4. 4

   Kauniista kodista tuli elämää suurempi statusviesti, ja siksi moni sulkee ovensa vierailta – Tätä on kotihäpeä

   Tilaajille
  5. 5

   Kansallispuiston kokoinen riita: Espoo aikoo jyrätä 2 000 hehtaaria arvokasta metsää, tilalle pientaloja

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  3. 3

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  4. 4

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  5. 5

   Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

  6. Näytä lisää