Politiikka

Kokoomus vaati hallituksen eroa, jos nopeita toimia ei kuulu – Sdp:n Lindtman: ”En oikein pääse yli tästä vaatimuksesta”

Eduskunnassa käytiin tiistaina valtiopäivien avauskeskustelu.

Pääministeri Sanna Marin (sd) antoi tiistaina eduskunnalle pääministerin ilmoituksen hallituksen politiikasta vuonna 2020 sekä keskeisimmistä eduskunnalle annettavista esityksistä.

Oppositio kritisoi ilmoitusta seuranneessa valtiopäivien avauskeskustelussa hallituksen talouspolitiikkaa. Esimerkiksi kokoomuksen ryhmäpuheenvuoron pitänyt Kai Mykkänen sanoi, että tänä keväänä hallituksen on käännettävä suuntaansa tai erottava.

”Kysymys ei ole enää siitä, miltä osin hallitusohjelma jää toteutumatta. Kyse on siitä, että nykymenolla hallitus tekee enemmän päätöksiä, jotka vähentävät työpaikkoja kuin lisäävät työpaikkoja”, kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Mykkänen sanoi.

Hän nosti myös esille talouspolitiikan arviointineuvoksen tammikuun lopussa esittämät huolet hallituksen finanssipolitiikasta. Talouspolitiikan arviointineuvoston mukaan hallituksen finanssipolitiikka on suhdannetilanteeseen nähden liian löysää.

Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman ihmetteli kokoomuksen puheita hallituksen erosta.

”En oikein pääse yli tästä vaatimuksesta”, Lindtman sanoi.

Hän viittasi siihen, että Juha Sipilän (kesk) hallitus ei onnistunut toteuttamaan sote-uudistusta. Kokoomuksen mielestä Sipilän päätös kaataa tavoitteessaan epäonnistunut hallitus oli silloin väärä.

Lindtman sanoi, että nykyinen hallitus on Sipilän hallituksesta poiketen onnistunut sopimaan jo esimerkiksi perhevapaauudistuksesta ja teollisuuden sähköveron alentamisesta.


Kristillisdemokraattien mukaan nyt tarvitaan päätöksiä, joilla rakennetaan 2020-luvun haasteisiin valmista Suomea mutta alku ei vaikuta järin lupaavalta.

”Esimerkiksi hallituksen julkistama hiilineutraaliustiekartta sisältää toistaiseksi varsin niukasti konkretiaa”, sanoi puolueen ryhmäpuheenvuoron tiistain keskustelussa pitänyt puheenjohtaja Sari Essayah.

”Sentään yksi selkeä ja hyvä päätös saatiin aikaiseksi eli teollisuuden sähköveron lasku EU-minimiin. Kristillisdemokraatit esittävät, että hallituksen tulisi samassa yhteydessä pohtia sähköveron alueellista porrastamista kuluttaja-asiakkaille Ruotsin mallin mukaisesti. Muutoinkin on koko ajan uhkana, että haja-asutusalueiden asukkaat joutuvat asumisessa, liikenteessä ja yrittämisessä hallituksen päästövähennystalkoiden maksumieheksi”, Essayah jatkoi.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio puolestaan sanoi eduskunnassa puolueen ryhmäpuheenvuorossa, että julkisten menojen paisuminen, tuhlailun politiikka ja valtionvelan kasvattaminen ovat mahdoton yhtälö tilanteessa, jossa tehokkaita työllisyystoimia ei ole näköpiirissä.

”Perussuomalaiset odottavat hallitukselta aidosti tehokkaita toimia työllisyyden parantamiseksi”, Tavio jatkoi.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Katajanokan alta paljastui mysteerirakennelma: Vedessä on piilossa sata metriä holvikaarta, joka on kuin suoraan keskiajalta

  2. 2

   Kenenkään leikit eivät jää huomaamatta – Tällaista on lauttasaarelaisessa päiväkodissa, jossa osa ”erityisen ihanista” lapsista tarvitsee erityistä tukea

   Tilaajille
  3. 3

   Saksassa kahdeksan ihmistä on kuollut ampumisissa kahdessa vesipiippubaarissa

  4. 4

   Haavisto-päätös on poliittisen järjestelmän voitto: Keskiöön nousi asia, joka kertoo Suomesta paljon

  5. 5

   Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

   Tilaajille
  6. Näytä lisää
  1. 1

   Osa ihmisistä kävelee ”istuma­kävelyä”, joka voi aiheuttaa kipuja niskassa asti – Fysio­terapeutti neuvoo kolme liikettä, joilla kävelystä tulee ryhdikästä ja sulavaa

   Tilaajille
  2. 2

   Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

   Tilaajille
  3. 3

   Mies kasasi pihalleen romua, jätettä ja jopa puolikkaita junanvaunuja – Kuvat näyttävät, miten ympäristöä turmeltiin vuosien ajan

  4. 4

   Kauniista kodista tuli elämää suurempi statusviesti, ja siksi moni sulkee ovensa vierailta – Tätä on kotihäpeä

   Tilaajille
  5. 5

   Kansallispuiston kokoinen riita: Espoo aikoo jyrätä 2 000 hehtaaria arvokasta metsää, tilalle pientaloja

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  3. 3

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  4. 4

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  5. 5

   Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

  6. Näytä lisää