Sisäministeri Ohisalo toisi perheettömiä lapsia Kreikan pakolaisleireiltä Suomeen: ”Toivon, että hallitus pystyy päättämään asiasta mahdollisimman pian” - Politiikka | HS.fi
Politiikka

Sisäministeri Ohisalo toisi perheettömiä lapsia Kreikan pakolaisleireiltä Suomeen: ”Toivon, että hallitus pystyy päättämään asiasta mahdollisimman pian”

Sisäministeriö on selvittänyt Kreikan pyyntöä lasten auttamisesta.

Vihreiden puheenjohtaja, sisäministeri Maria Ohisalo eduskunnan valtiosalissa Helsingissä 7. helmikuuta. Kuva: Heikki Saukkomaa

Julkaistu: 11.2. 20:34

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr) toisi perheettömiä alaikäisiä turvapaikan­hakijoita Kreikan pakolaisleireiltä Suomeen. Ohisalo sanoo HS:lle Suomen saaneen Kreikalta tukipyynnön ja sisäministeriön selvittäneen asiaa.

”Siellä on lapsia erittäin vaikeassa asemassa. Heiltä puuttuu terveydenhuolto ja hygienia. Olen kuullut, että leireillä joudutaan tilan puutteen vuoksi jopa nukkumaan vuoroissa.”

Sisäministerin näkemyksistä uutisoi ensimmäisenä Yle.

Kreikan leireillä on noin 5 000 ilman vanhempiaan saapunutta alaikäistä. Kreikka on pyytänyt EU-mailta tukea lasten auttamisessa, ja esimerkiksi Ranska on luvannut ottaa vastaan 400 lasta.

Ohisalo ei halua vielä arvioida, kuinka monta lasta Suomeen voisi tulla.

”Sisäministeriön virkamiehet ovat nyt selvittäneet, millä edellytyksillä Suomi pystyisi ottamaan lapsia vastaan. Toivon, että hallitus pystyy päättämään asiasta mahdollisimman pian.”

Kreikan, kuten monien muidenkin Euroopan etulinjan maiden, pakolaisleirien tilanne on ollut jo pitkään esillä EU:n sisäministereiden kokouksissa.

Kreikkaan Turkin kautta saapuneiden siirtolaisten määrä kasvoi viime vuoden loppupuolella selvästi. Kreikkaan tulijoista suuri osa on saapunut Turkin liepeillä sijaitsevalle Lesboksen saarelle, jossa siirtolaisten elinolosuhteet ovat erittäin vaikeat. Saarella sijaitsevalle Moria-leirille on ahdettu moninkertainen määrä ihmisiä suhteessa leirin kantokykyyn.

Kreikka lähetti Suomelle syksyllä pyynnön ottaa täyteen ahdetuilta kreikkalaissaarilta alaikäisiä turvapaikanhakijoita. Vielä silloin Suomi ei lupautunut ottamaan lapsia vastaan.

Nyt sisäministeri Ohisalo sanoo, että Suomen tulisi auttaa.

”Suomikin on EU:n ulkorajamaa. Ajattelen, että jos kykenemme tukemaan toista ulkorajamaata, se on myös Suomen etu.”