Politiikka

Paperiteollisuuden toimihenkilöt aloittavat lakon puoliltaöin

Osa paperiteollisuuden toimihenkilöistä marssi ulos työpaikoiltaan keskiviikkona.

Paperiteollisuuden toimihenkilöt aloittavat lakon huomenna torstaina. Toimihenkilöitä edustavan ammattiliitto Pron mukaan lakko alkaa puolenyön jälkeen ja päättyy keskiviikkona 19. helmikuuta. Sen jälkeen Pro on ilmoittanut aloittavansa uuden lakon.

Pron mukaan lakko koskee noin 2 500 toimihenkilöä.

Pron ja työnantajaa edustavan Metsäteollisuuden työriitaan ei saatu ratkaisua tänään vaan sovittelu jatkuu huomenna torstaina.

Lakon vaikutusta vähentää se, että 12:lla paperi-, kartonki- ja sellutehtaalla työskentelevät ammattiliitto Pron jäsenet ovat olleet työsulussa jo maanantaista asti. Työsulku tarkoittaa, että työnantaja ei päästä työntekijöitä töihin eikä maksa heille palkkaa. Työsulun on määrä päättyä sunnuntaina.

Työtaisteluiden syynä on vääntö paperiteollisuudessa työskentelevien toimihenkilöiden työehtosopimuksesta.

Suorittavaa työtä tekevien paperityöläisten työehdoista saavutettiin sopu maanantaina. Toimihenkilöiden osalta neuvottelut ovat kuitenkin jumissa.

Aiemmin keskiviikkona osa paperiteollisuuden toimihenkilöistä marssi ulos työpaikoiltaan, Pro kertoi. Ammattiliiton mukaan syynä on se, että Metsäteollisuus on tarjonnut toimihenkilöille merkittävästi huonompaa sopimusta kuin työntekijöitä edustava Paperiliitto sai.

”Nyt meni kuppi nurin. Haluamme neuvottelupöydässä yhdenvertaista kohtelua muiden kanssa”, toimihenkilöt kertovat tiedotteessa.

Työnantajia edustava Metsäteollisuus ry tuomitsi ulosmarssit.

”Liitto näyttää ohjanneen jäsenensä laittomaan lakkoiluun useilla metsäteollisuuden tuotantolaitoksilla”, Metsäteollisuus sanoo tiedotteessaan.

Metsäteollisuuden mukaan kyse on laittomasta lakosta, koska siitä ei ole ilmoitettu 14 vuorokautta ennen sen alkamista.

Metsäteollisuuden mukaan toimihenkilöitä marssi ulos metsäteollisuuden tuotantolaitoksilla ainakin Oulussa, Nokialla ja Tampereella.

Ulosmarssien laajuudesta ei ole vielä tietoa. Stora Enson Oulun-tehtaalla toimihenkilöt jäivät saapumatta aamuvuoroon.

”Sellaisen viestin sain työnantajalta, ettei porukka ole töissä”, kertoo Helsingistä neuvotteluista tavoitettu pääluottamusmies Ari Kuismin.

Nokialla Essity Finlandin paperiteollisuuden prolaiset toimihenkilöt marssivat ulos työpaikaltaan eilen illalla kello 22. Ulosmarssi kestää torstaihin saakka, kunnes toimihenkilöiden lakon on määrä alkaa.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Moni säilyttää vihanneksia ja hedelmiä väärin, ja se voi johtaa turhaan hävikkiin – asiantuntija kertoo helpot korjausliikkeet

   Tilaajille
  2. 2

   Sars-selviytyjä kertoo, miten nyt välttelee koronavirusta – Alex Lamilla on ainakin kymmenen käytännön keinoa

  3. 3

   Myrsky kaatoi puita ja sai jokia tulvimaan pelloille, parituhatta taloutta vielä ilman sähköjä

  4. 4

   Unohdettu idylli rapistuu Sellon varjossa: Puutalojen pihapiiri tyhjeni yllättäen, vaikka tontti on keskellä Leppävaaraa

  5. 5

   Masennuksesta kerrotaan sankaritarinaa, joka kuvaa todellista toipumista huonosti

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  2. 2

   Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

  3. 3

   Jenny Nyman alkoi ostaa, remontoida ja myydä asuntoja pari vuotta sitten – nyt työn alla on kuudes asunto

   Tilaajille
  4. 4

   Poliisi: Kadoksissa ollut Miikka Leinonen löytyi kuolleena Rajasaaren edustalta Helsingissä

  5. 5

   Black Sabbathin esikoisalbumin kuuluisassa kansikuvassa poseeraavan naisen henkilöllisyys paljastui viimein – Mutta piilotteliko hän todella kissaa takkinsa alla?

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Jopa 70 prosenttia suomalaisista syö liian vähän hiilihydraatteja – asiantuntija kertoo yllättävät merkit, joista tunnistat hiilarivajeen

   Tilaajille
  2. 2

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  3. 3

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  4. 4

   Huippuharpisti Emmanuel Ceysson osaa kertoa muusikoille, miten kilpailut voitetaan – Suomalaisille hän on ”ranskan­peruna”, ja syy siihen on puoliso Antti Holma

   Tilaajille
  5. 5

   Kun ikuisesti reipas uupuu, kukaan ei huomaa – On väärin luulla, että jokainen pystyy pyytämään apua

  6. Näytä lisää