Paperiteollisuuden toimihenkilöt aloittavat lakon puoliltaöin - Politiikka | HS.fi
Politiikka

Paperiteollisuuden toimihenkilöt aloittavat lakon puoliltaöin

Osa paperiteollisuuden toimihenkilöistä marssi ulos työpaikoiltaan keskiviikkona.

Tervasaaren paperitehdas kuvattiin Valkeakoskella 2009. Kuva: Marja Airio

Julkaistu: 12.2. 10:59, Päivitetty 12.2. 17:08

Paperiteollisuuden toimihenkilöt aloittavat lakon huomenna torstaina. Toimihenkilöitä edustavan ammattiliitto Pron mukaan lakko alkaa puolenyön jälkeen ja päättyy keskiviikkona 19. helmikuuta. Sen jälkeen Pro on ilmoittanut aloittavansa uuden lakon.

Pron mukaan lakko koskee noin 2 500 toimihenkilöä.

Pron ja työnantajaa edustavan Metsäteollisuuden työriitaan ei saatu ratkaisua tänään vaan sovittelu jatkuu huomenna torstaina.

Lakon vaikutusta vähentää se, että 12:lla paperi-, kartonki- ja sellutehtaalla työskentelevät ammattiliitto Pron jäsenet ovat olleet työsulussa jo maanantaista asti. Työsulku tarkoittaa, että työnantaja ei päästä työntekijöitä töihin eikä maksa heille palkkaa. Työsulun on määrä päättyä sunnuntaina.

Työtaisteluiden syynä on vääntö paperiteollisuudessa työskentelevien toimihenkilöiden työehtosopimuksesta.

Suorittavaa työtä tekevien paperityöläisten työehdoista saavutettiin sopu maanantaina. Toimihenkilöiden osalta neuvottelut ovat kuitenkin jumissa.

Aiemmin keskiviikkona osa paperiteollisuuden toimihenkilöistä marssi ulos työpaikoiltaan, Pro kertoi. Ammattiliiton mukaan syynä on se, että Metsäteollisuus on tarjonnut toimihenkilöille merkittävästi huonompaa sopimusta kuin työntekijöitä edustava Paperiliitto sai.

”Nyt meni kuppi nurin. Haluamme neuvottelupöydässä yhdenvertaista kohtelua muiden kanssa”, toimihenkilöt kertovat tiedotteessa.

Työnantajia edustava Metsäteollisuus ry tuomitsi ulosmarssit.

”Liitto näyttää ohjanneen jäsenensä laittomaan lakkoiluun useilla metsäteollisuuden tuotantolaitoksilla”, Metsäteollisuus sanoo tiedotteessaan.

Metsäteollisuuden mukaan kyse on laittomasta lakosta, koska siitä ei ole ilmoitettu 14 vuorokautta ennen sen alkamista.

Metsäteollisuuden mukaan toimihenkilöitä marssi ulos metsäteollisuuden tuotantolaitoksilla ainakin Oulussa, Nokialla ja Tampereella.

Ulosmarssien laajuudesta ei ole vielä tietoa. Stora Enson Oulun-tehtaalla toimihenkilöt jäivät saapumatta aamuvuoroon.

”Sellaisen viestin sain työnantajalta, ettei porukka ole töissä”, kertoo Helsingistä neuvotteluista tavoitettu pääluottamusmies Ari Kuismin.

Nokialla Essity Finlandin paperiteollisuuden prolaiset toimihenkilöt marssivat ulos työpaikaltaan eilen illalla kello 22. Ulosmarssi kestää torstaihin saakka, kunnes toimihenkilöiden lakon on määrä alkaa.

Paperityöläiset ja teknologia-alan toimihenkilöt eivät päässeet kiky-tunneista eroon ilmaiseksi: Näin ne korvataan